Σχεδόν σε 7.000 ανέρχονται οι ανάγκες σε εργάτες γης στη μεσσηνία
Άμεσες ονομαστικές προσκλήσεις αλλοδαπών στη Μεσσηνία, με στόχο την εξασφάλιση των απαιτούμενων εργατών για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, θα γίνει έπειτα από συνεργασία όλων των φορέων και συντονίστρια την Περιφερειακή Ενότητα, όπως αποφασίσθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Αυτό ήταν το ένα αντικείμενο που απασχόλησε τη συνάντηση, ενώ η δεύτερη αφορούσε στις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στη Μεσσηνία, όσον αφορά στην κάλυψή τους από πολίτες τρίτων χωρών για τη διετία 2021 – 2020.
Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Βασ. Καπέλιος, ο κ. Κασσιδάκης, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι διευθυντές Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας, η προϊσταμένη του ΟΑΕΔ κα Νικολοπούλου, εκπρόσωποι των Δήμων Καλαμάτας, Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος και εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών, του Επιμελητηρίου, ελαιοτριβείς, μελισσοκόμοι κ.ά.
Κατά τη σύσκεψη καταγράφηκαν οι προτάσεις όλων και μαζί με αυτές που θα σταλούν από άλλους φορείς, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, θα ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να γίνει ο απαιτούμενος προγραμματισμός.
Οι τρόποι
Ως μείζον θέμα αναδείχθηκε η ενίσχυση της περιοχής με εργατικό δυναμικό για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, ενώ παρουσιάσθηκε αναλυτικά τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αποφασίσθηκε δε να γίνουν ενέργειες άμεσα, προκειμένου να υπάρξουν ονομαστικές προσκλήσεις αλλοδαπών εργατών.
Μάλιστα, ο κ. Αναστασόπουλος υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά είναι δύσκολη για την ελαιοκαλλιέργεια λόγω ανομβρίας, αλλά και μειωμένης προσφοράς εργατών λόγω κορωνοϊού. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να υπάρχει επάρκεια προσωπικού, για να μην υπάρχουν «εκβιασμοί» ως προς τις αμοιβές και απαιτήσεις για «μαύρη» πληρωμή.
Από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης ο κ. Μανωλέας είπε ότι με το τέλος της συνάντησης θα συνταχθεί πρακτικό το οποίο θα σταλεί στο υπουργείο, προκειμένου να συνταχθεί η ΚΥΑ για το μέγιστο αριθμό των εργατών που θα γίνει η πρόσκληση.
Εξήγησε δε ότι μπορούν να γίνουν ονομαστικές προσκλήσεις σε συγκεκριμένους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.
Ο κ. Κασσιδάκης εξήγησε πως υπάρχουν τρεις τρόποι για να φέρει κάποιος εργατικό δυναμικό. Ο πρώτος είναι ο αμιγώς τρόπος της μετάκλησης που παίρνει θεώρηση από το Ελληνικό Προξενείο, ο δεύτερος είναι για τους ήδη παράνομα διαμένοντες στην Ελλάδα με το άρθρο 13 του Ν. 4251 και ο τρίτος με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να μπορεί να έρθει από τη χώρα του να εργασθεί για 3 μήνες.
Συμπλήρωσε ότι τη διετία 2019-2020 και μέχρι σήμερα από τις 3.000 θέσεις για όλες τις κατηγορίες εργασίας και για όλες τις ειδικότητες, έχουν γίνει περίπου 1.500 αιτήσεις, με τις περισσότερες να αφορούν στο δεύτερο τρόπο, ενώ 200 είναι οι αιτήσεις για θεώρηση εισόδου από το Ελληνικό Προξενείο και ελάχιστες με τη ΠΝΠ.
Οι ανάγκες
Ο διευθυντής Μεσσηνίας κ. Σκούλικας είπε ότι για την ελαιοκαλλιέργεια, για μέση παραγωγή 30.000 τόνων σε χρονική περίοδο 90 ημερών, θα απαιτηθούν 1.500 εποχικοί εργάτες και αφορούν το 1/3 των συνολικών ημερομισθίων που απαιτούνται για τη συλλογή αυτής της ποσότητας. Με εξαρτημένη εργασία χρειάζονται 50-70 εργάτες.
Για τη συλλογή ξερών σύκων 150 εργάτες για εποχική εργασία, για αμπέλια 90-120 εποχικοί εργάτες, για συλλογή αραχίδας έως 45 εποχικοί εργάτες, για συλλογή πρώιμης πατάτας 150-200 εποχικοί εργάτες, για ρόδια ακτινίδια εσπεριδοειδή, βρώσιμες ελιές κ.λπ. 100 εποχικοί εργάτες και 20 με εξαρτημένη εργασία, για αλιεία 9 εργάτες με εξαρτημένη εργασία, για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με εξαρτημένη εργασία 700 και 350 εποχικοί εργάτες, για χοιροστάσια με εξαρτημένη εργασία 4 άτομα και για τη μελισσοκομία 50 εποχικοί εργάτες.
Τέλος, για την Τριφυλία ο διευθυντής της εκεί ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, είπε ότι για την ελαιοπαραγωγή, με μέση παραγωγή 30.000 τόνους και 350.000 στρέμματα, απαιτούνται 1.600 εποχικοί εργάτες, για τα θερμοκήπια με μέση παραγωγή 80.000 τόνους 1.700-1.750 εποχικοί εργάτες, για το πρώιμο καρπούζι και μέση παραγωγή 10.000 τόνους απαιτούνται 300 εποχικοί εργάτες, για αλιεία 30 εργάτες και για κτηνοτροφία 50-70 εποχικοί εργάτες.
Της Βίκυς Βετουλάκη