Αυτή την εβδομάδα, σε ημέρα που θα ανακοινωθεί, αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, σε μια μη προγραμματισμένη επίσκεψη.
Θα επισκεφθεί τα «σημεία αμερικανικού ενδιαφέροντος» στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη- Σούδα) και θα έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση.
Το ταξίδι αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, γίνεται κατ’ εντολήν του Προέδρου Τραμπ. Αντικείμενο της επίσκεψης είναι… οι αμερικανικές εκλογές πρωτίστως και δευτερευόντως οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τις οποίες εμφανώς πλέον η Ουάσιγκτον έχει αφήσει στα στιβαρά χέρια της Α. Μέρκελ και στις πρωτοβουλίες της.
Αντικείμενο της επίσκεψης είναι η συμβολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενθάρρυνση της Ομογένειας να υπερψηφίσει τον Πρόεδρο Τραμπ στις αμφιλεγόμενες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο ΥΠΕΞ Πομπέο κρίνεται ως το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτή «την ειδική αποστολή», καθόσον ο ίδιος εκλέγεται σε περιφέρεια (νότια του Ντάλας) όπου υπάρχουν πολλές ελληνορθόδοξες «ψήφοι» και κρίνονται απαραίτητες, καθώς τα επιτελεία Τραμπ και Μπάιντεν μετράνε πλέον ψήφο- ψήφο τη νίκη ή την αποτυχία τους στις εκλογές.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι κατά την περσινή επίσκεψη εργασίας του στην Αθήνα ο κ. Πομπέο παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη και στην επίσημη ομιλία του παρότρυνε τους Ελληνοαμερικανούς να τον ψηφίσουν.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης ελληνο / τουρκική κρίσης, το Στέητ Ντιπάρτμεντ ακολούθησε μια «ήπια» πολιτική, έχοντας απέναντί του την εμφανέστατη προτίμηση του κ. Τραμπ στο «φίλο του» Τ. Ερντογάν, αλλά και τις προκλητικές ενέργειες του Τούρκου προέδρου.
Ομοίως, είναι εμφανής η πολιτική ίσων αποσπάσεων και μη εμπλοκής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πρόσφατη ελληνο/τουρκική διένεξη. Οι γνωρίζοντες, πάντως, τις κινήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένουν ότι στις αρχές Αυγούστου και έπειτα από σχετική συνεννόηση με την Αίγυπτο, ο κ. Πομπέο ήταν αυτός που τηλεφώνησε στον κ. Δένδια συστήνοντάς του «να μπει αμέσως στο αεροπλάνο για το Κάιρο», όπου θα «του πουν τι θα γίνει». Αυτό που έγινε ήταν η υπογραφή της μερικής Συμφωνίας Ελλάδας /Αιγύπτου για την ΑΟΖ, η οποία επί της ουσίας άφησε «ελεύθερη» την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στην Τουρκία, αλλά «έκοψε» τη συνέχεια της τουρκο/λιβυκής Συμφωνίας ανατολικά του ίδιου μεσημβρινού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα από τα θέματα στα οποία θα επιμείνει ο κ. Πομπέο στην Αθήνα, είναι να μην αφήσει η Αθήνα περιθώριο στη Λευκωσία να σκεφθεί να βάλει βέτο στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, προκειμένου οι Ευρωπαίοι εταίροι να επιβάλουν ισχυρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία στο Συμβούλιο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επομένως, έχει «περιθώριο» σε αυτήν την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα για τη θετική ψήφο των Ελληνοαμερικανών στον κ. Τραμπ, να ζητήσει και μάλιστα ενυπόγραφα, τη στήριξη της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, συμφωνώντας στην άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων και του Όρους Ρέις από την περιοχή της γνωστής NAVTEX, με τουρκική διαβεβαίωση ότι η περιοχή δεν αποτελεί τουρκική ΑΟΖ.
Της Κύρας Αδάμ