Τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου, αποτελούμενου από τουλάχιστον 60 επιχειρηματικά κέντρα, δρομολογεί η IWG, αξιοποιώντας τη μέθοδο της δικαιοπαροχής (franchise). Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία συνεργάζεται στην Ελλάδα με τον κ. Χρήστο Μισαηλίδη, ο οποίος έχει αναλάβει, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τον ρόλο του master franchisee, έχει δηλαδή την αρμοδιότητα να συνάπτει συμφωνίες δικαιόχρησης με τρίτους, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου των σχετικών χώρων.
«Σχεδιάζουμε την επέκτασή μας σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις της περιφέρειας, με κριτήριο τον αριθμό των κατοίκων και ασφαλώς το να διαθέτουν μια σημαντική επιχειρηματική κοινότητα και δραστηριότητα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Μισαηλίδης. Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο θα βρεθούν πόλεις όπως η Λάρισα, η Καλαμάτα, η Λαμία, η Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, η Ρόδος, η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και ο Βόλος. Σε πρώτη φάση, θα γίνουν παρουσιάσεις και συναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές σε πάνω από 30 πόλεις.
Η IWG λειτουργεί κέντρα ευέλικτης εργασίας, όπου πολλές διαφορετικές επιχειρήσεις κι επαγγελματίες μπορούν να μισθώσουν χώρους εργασίας και υπηρεσίες, όπως ατομικά γραφεία σε κοινόχρηστο χώρο, γραφεία αποκλειστικής χρήσης ή ακόμα και αυτοτελείς γραφειακούς χώρους, αίθουσες συμβουλίων, αίθουσες εκπαίδευσης, ενώ υποστηρίζονται υπηρεσίες όπως εγκατάσταση φορολογικής έδρας και επαγγελματική διεύθυνση.
Η βασική διαφορά από έναν συμβατικό χώρο γραφείων, πέραν της ταυτόχρονης συνύπαρξης δεκάδων εταιρειών/επαγγελματιών, είναι η δυνατότητα μίσθωσής τους με την ώρα/ημέρα/εβδομάδα ή μήνα ή ακόμα και ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, ένα είδος Αirbnb για επαγγελματίες.
Οπως αναφέρει ο κ. Μισαηλίδης, οι ενδιαφερόμενοι συνεργάτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάποιο ακίνητο, είτε ως ιδιοκτήτες, είτε συνεργαζόμενοι με κάποιον ιδιοκτήτη, είτε ακόμα και ως μισθωτές του κτιρίου. Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, «θέλουμε το ακίνητο να βρίσκεται στο κέντρο της κάθε πόλης, όπου συνήθως εντοπίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, ή σε σημεία με καλή σύνδεση μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς και, ιδανικά, με επαρκείς χώρους στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή.
Το κάθε ακίνητο θα πρέπει να είναι επιφάνειας τουλάχιστον 500 τ.μ., αλλά κατά μέσον όρο εκτιμούμε ότι θα απαιτούνται χώροι 800 τ.μ. Κατ’ αντιστοιχία, στην Αθήνα, οι χώροι που λειτουργούμε σήμερα είναι μεγέθους 2.000-2.500 τ.μ. κατά μέσον όρο», σημειώνει ο κ. Μισαηλίδης.
Το κόστος για τους δικαιοχρήστες (franchisees) θα εξαρτάται από την κατάσταση του ακινήτου και τη χρήση που είχε μέχρι πρότινος. «Υπολογίζουμε ότι για να διαμορφωθεί το κάθε ακίνητο ώστε να πληροί τις προδιαγραφές μας, θα απαιτείται μια επένδυση της τάξεως των 400-450 ευρώ/τ.μ. Αν φυσικά πρόκειται για υφιστάμενο κτίριο γραφείων, το κόστος αυτό θα είναι χαμηλότερο. Αν όμως απαιτείται η μετατροπή ενός παλιού ξενοδοχείου ή μιας βιοτεχνίας σε γραφεία, τότε θα είναι υψηλότερο», σημειώνει ο κ. Μισαηλίδης.
kathimerini.gr