Παρέμβαση στην εκδήλωση “Κλιματική Κρίση και τοπική ανάπτυξη”
Η προχθεσινοβραδινή εκδήλωση στο ξενοδοχείο Rex με θέμα «Κλιματική Κρίση και Τοπική Ανάπτυξη» είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών «Κόσμος», που εκπροσωπήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κόκκαλη, τη δημοτική παράταξη Καλαμάτας «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη και την περιφερειακή παράταξη «Πράσινη Πελοπόννησος», με επικεφαλής τη Δήμητρα Λυμπεροπούλου.
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος σε χαιρετισμό που απέστειλε, αναφέρει τα εξής:
“Η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη σήμερα είναι κατά 1°C πιο υψηλή σε σχέση με πριν από περίπου 150 χρόνια. Τα 2/3 της αύξησης αυτής έχουν σημειωθεί από το 1975 και μετά.
Τον Οκτώβριο του 2018, δημοσιεύθηκε το σημαντικότερο μέχρι στιγμής επιστημονικό κείμενο για την κλιματική αλλαγή, από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Η έκθεση αυτή προειδοποιεί ότι αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν κατά 45% μέχρι το 2030 και δεν μηδενιστούν μέχρι το 2050, θα ξεπεράσουμε το όριο συναγερμού της ανόδου της θερμοκρασίας, που έχει τεθεί στον 1,5°C.
Η αύξηση αυτή μπορεί να ακούγεται μικρή, οι συνέπειές της όμως είναι δραματικές. Ειδικότερα στη Μεσόγειο, αναμένεται να προκαλέσει: αύξηση κατά 41% των δασικών εκτάσεων που καίγονται ετησίως, αύξηση κατά 173% των ακραίων καυσώνων, που κανονικά εμφανίζονται μία φορά στα είκοσι χρόνια, αύξηση κατά 10% των ραγδαίων βροχοπτώσεων.
Δυστυχώς τα σενάρια των επιστημόνων για το μέλλον είναι δυσοίωνα. Με τις ισχύουσες εθελοντικές δεσμεύσεις των κρατών, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη προβλέπεται να ξεπεράσει τους +3°C ως το τέλος του αιώνα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε την πλήρη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι πλέον πρακτικά αδύνατη και οι επιπτώσεις της στην υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη απρόβλεπτες, αλλά με βεβαιότητα δραματικές.
Παρόλα αυτά βλέπουμε συντηρητικές – νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις να αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή και να αγνοούν τους επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Από την άλλη πλευρά, το να συμφωνούμε με τα επιστημονικά δεδομένα για τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα για να αναχαιτίσουμε την κλιματική κρίση άμεσα.
Κατά την περίοδο 2015 – 19, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο και σε συνθήκες ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, λάβαμε σημαντικά μέτρα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Διαμορφώσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, θεσμοθετήσαμε και υλοποιήσαμε τον καινοτόμο θεσμό των Ενεργειακών κοινοτήτων προκειμένου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αξιοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές ανάγκες, θεσμοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Παράλληλα, δρομολογήσαμε την εκπόνηση περιφερειακών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως το 2020 και θέσαμε το στόχο της ριζικής στροφής στην πράσινη ενέργεια (32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030).
Η Ελλάδα ανήκει σε μια από τις πιο ευπαθείς περιοχές της Μεσογείου και η προσαρμογή της αποτελεί αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια, δεδομένης και της σπουδαιότητας του φυσικού περιβάλλοντος για τη χώρα μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την πόλη μας.
Σε σχετική μελέτη της WWF σημειώθηκε ότι η Καλαμάτα είναι μέσα στις πόλεις της Ελλάδας για τις οποίες προβλέπεται η αύξηση ημερών καύσωνα ετησίως, ενώ αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού και του αγροδιατροφικού τομέα για την περιοχή της Μεσσηνίας, είναι πρόδηλη η ανάγκη επαναπροσανατολισμού της τοπικής οικονομίας βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτές τέθηκαν και στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που εκπονήσαμε.
Οφείλουμε να αποτρέψουμε την επαναφορά του παλιού και αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών. Να απορρίψουμε δια παντός την λογική της αχαλίνωτης ανάπτυξης και το δόγμα που θέλει την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων πάνω από τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής είναι σίγουρα ένα σύνθετο και πολυδιάστατο ζήτημα. Παρόλα αυτά οφείλουμε να διασφαλίσουμε το συντονισμό των ενεργειών μας και τη συστράτευση όλων μας για την αντιμετώπισή της”.
Α.Π.