Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και ήδη δείχνει τα «δόντια» της
Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΡΕΞ» στην Καλαμάτα , ημερίδα, με θέμα «Κλιματική Κρίση και Τοπική Ανάπτυξη». Εννιά ξεχωριστοί ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους, ο καθένας από τη δική του «σκοπιά», πάνω σ’ ένα θέμα, που όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πλέον μας αφορά άμεσα.
Κοινή «συνισταμένη» στις απόψεις όλων των ομιλητών, ήταν το γεγονός ότι η Κλιματική Κρίση, δεν είναι κάτι που αφορά το μέλλον, αλλά βρίσκεται ήδη εδώ, και η δική μας γενιά είναι αυτή που πρέπει να την αντιμετωπίσει, προσδιορίζοντας και την «τύχη» του πλανήτη για τις επόμενες γενεές.
Πρώτος ομιλητής και εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, ως και εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών «Κόσμος» ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο παγκόσμιο κίνημα νέων παιδιών , που κάθε Παρασκευή εκατομμύρια σ’ όλο τον κόσμο βγαίνουν στο δρόμο ζητώντας , εδώ και τώρα αλλαγή στη συμπεριφορά μας στο περιβάλλον. Χρέος μας, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους που αφορούν το μέλλον όλων των παιδιών του πλανήτη. Ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε την Κλιματική Αλλαγή, ως ένα μετεωρολογικό φαινόμενο, που συνέβαινε πάντοτε στη Γή, (εποχή παγετώνων κ.ο.κ.) αλλά αυτή τη φορά «χτυπά» και μας επηρεάζει ταχύτερα. Τόνισε, ότι το μεγάλο «στοίχημα» είναι να αποφύγουμε την περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη και για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να περιορίσουμε άμεσα π.χ. τη χρήση του πετρελαίου στο μισό , την εξόρυξη υδρογονανθράκων κ.α. «Χρέος μας είναι να καταφέρουμε το 2030 να χωράνε όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη» σημείωσε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη νέα ΚΑΠ ως εργαλείο για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Συμβόλαιο ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη για συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις «Βρυξέλλες» για άσκηση κοινής πολιτικής και καλύτερη αντιμετώπιση πάνω στο φαινόμενο της Κλιματικής Κρίσης.
Δεύτερος ομιλητής της προχθεσινής ημερίδας ήταν ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Λακωνία, Σταύρος Αραχωβίτης. Ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι η ώρα για να συζητήσουμε το ζήτημα της Κλιματικής Κρίσης, αλλά και να αποφασίσουμε τρόπους αντιμετώπισης έχει φθάσει. Πρόσθεσε, ότι χρειάζεται συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, που ,με έρευνες, είναι σε θέση να προβλέψει το πώς διαμορφώνονται πλέον οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας και πάνω εκεί να αποφασιστούν οι ορθές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ζητήματα του «τομέα» του, αυτού της Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη φέρει αρκετές ανωμαλίες. Έθεσε δε, και το ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτών , ζητώντας να μην αντιμετωπίζονται με ιδεοληψίες και εκφράζοντας την άποψη ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να μείνει δημόσιος για τον απλούστατο λόγο να συνεχίσει να είναι και αξιόπιστος. Η τελευταία αναφορά του κ. Αραχωβίτη, ήταν και μια έμμεση απάντηση στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη , ο οποίος είχε αναφερθεί και στην ανάμειξη ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Εκεί πάντως που ο πρώην και ο νέος Υπουργός Συμφωνούν, είναι στο ζήτημα προσαρμογής της παραγωγής, στο νέο περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται από την Κλιματική Αλλαγή, με «εργαλείο» την έρευνα, καθώς ο επιστημονικός κόσμος μπορεί να δώσει λύσεις στους αγρότες. Τέλος, ο κ. Αραχωβίτης αναφερόμενος σε έρευνες που δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον η Δυτική Ελλάδα, όπου βρισκόμαστε και εμείς, θα αντιμετωπίζει πλημμυρικά φαινόμενα εν αντιθέσει με την Ανατολική που θα αντιμετωπίζει ζητήματα λειψυδρίας, ζήτησε τις κατάλληλες πολιτικές , με χρηματοδοτικά εργαλεία από τη νέα ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των φαινομένων.
«Έξω από τα δόντια» μίλησε από την πλευρά της η περιφερειακή σύμβουλος, επικεφαλής της «Πράσινης Πελοποννήσου» και μέλος των Οικολόγων Πράσινων, Δήμητρα Λυμπεροπούλου. Η κα Λυμπεροπούλου χαρακτήρισε την κλιματική κρίση, ως ένα ελέφαντα που βρίσκεται στο σαλόνι μας και εμείς κάνουμε τη στρουθοκάμηλο στον κήπο, για να περιγράψει την κατάσταση που βιώνουμε. Σημείωσε δε, ότι η ίδια κάποτε μιλούσε για την Κλιματική Αλλαγή , πιστεύοντας ότι είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές αλλά πλέον συνειδητοποίησε ότι το μέλλον του πλανήτη κρέμεται κυριολεκτικά στα χέρια της δικής μας γενιάς και αν δεν αλλάξουμε άμεσα συμπεριφορά, τα παιδιά μας θα γνωρίσουν δυσάρεστες συνέπειες τις οποίες δεν είχαμε φανταστεί. Παράλληλα, αναφερόμενη και στους «αρνητές» της Κλιματικής Αλλαγής, όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τράμπ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν αλλά και αρκετοί «ακροδεξιοί» της Ε.Ε. που αναδύονται τελευταία, χαρακτήρισε την κλιματική κρίση, ως την μεγάλη πολιτική κρίση της εποχής μας. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, υπογράμμισε ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί, χρησιμοποιώντας απλούς νόμους της Χημείας και της Φυσικής που όλοι μάθαμε στο σχολείο, και οφείλουμε να το κάνουμε καθώς και να αφουγκραστούμε τις αγωνίες των νέων παιδιών , που διαδηλώνουν στους δρόμους ζητώντας αλλαγή εδώ και τώρα στην αντιμετώπιση μας στο περιβάλλον. «Είναι μια μάχη επιβίωσης» ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία της η κα Λυμπεροπούλου.
Για τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στην υγεία και οι οποίες έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους μίλησε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ. Ν. Καλαμάτας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες» Μανώλης Μάκαρης. Ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την περιοχή της Μεσογείου ενώ για το μέλλον οι προοπτικές που προδιαγράφονται είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Ανέφερε , ότι αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη το 2020 , οι θάνατοι θα αυξηθούν ραγδαία ετησίως σ’ όλη την Ευρώπη. Αναφέρθηκε σε μια σειρά από ασθένειες , όπως εμφράγματα κ.α. που προκαλούνται από αιτίες της κλιματικής κρίσης, ενώ πρόσθεσε και την επανεμφάνιση τροπικών λοιμώξεων που έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου που μεταφέρετε απ’ ένα κουνούπι αλλά και η νόσος του Λάιμ που μεταφέρεται από τσιμπούρια. Επίσης, σημείωσε ότι τα χρόνια της Κλιματικής Αλλαγής παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση σε αναπνευστικά προβλήματα αλλά κυρίως σε ζητήματα ψυχικής υγείας, τα οποία και πολλαπλασιάζονται ραγδαία τα τελευταία χρόνι
Για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον αγροτικό τομέα και πιο συγκεκριμένα και στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας που αποτελεί, τον δικό μας «χρυσό» αναφέρθηκε ο αγρότης από την Τριφυλία Ηλίας Μπαντούβας. Αφού αναφέρθηκε στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος πλήττεται «βάναυσα» τα τελευταία χρόνια από τις κλιματολογικές συνθήκες, ο κ. Μπαντούβας, αναφέρθηκε κυρίως σε «ασθένειες» στις καλλιέργειες σπάνιες που εμφανίζονται στα μέρη μας για πρώτη φορά αλλά κυρίως και στο γλοιοσπόριο, που επωφελείται από τις νέες συνθήκες και στάθηκε πέρυσι η αφορμή για να καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης.
Για τη δραματική εμπειρία που γνώρισαν μόλις λίγες εβδομάδες πριν στο εργοστάσιο της «Kalamata Papadimitriou», όταν ένας ανεμοστρόβιλος χτύπησε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Παπαδημητρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου, είπε χαρακτηριστικά, ότι αν κάποιος του έλεγε πριν από ένα μήνα να πάρει μέτρα για χτύπημα από ένα ανεμοστρόβιλο στο εργοστάσιο το πιο πιθανό θα ήταν να έβαζε τα γέλια, ενώ δείχνοντας ένα βίντεο από τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που άνεμοι 12 μποφόρ με 180χλμ την ώρα χτύπησαν τις εγκαταστάσεις τους, περιέγραψε την δραματική εμπειρία που έζησαν οι συνεργάτες του και ο ίδιος. Χαρακτήρισε όλους τυχερούς που ζουν σημειώνοντας ότι το πρώτο πράγμα που έκαναν τις επόμενες ημέρες ήταν να «ανάψουν ένα κερί». Κλείνοντας, έκανε γνωστό ότι ήδη σκέφτεται τα μέτρα προστασίας, ώστε οι εργαζόμενοι και το εργοστάσιο να είναι προετοιμασμένοι για ένα ανάλογο μελλοντικό «χτύπημα» στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα και σε άλλες επιχειρήσεις αλλά και όχι μόνο… καθώς και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να σκέφτεται αντικείμενα στο μπαλκόνι του ή αλλού, που αρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα για να μετατραπούν σε «φονικά όπλα» κάτω από τις νέες κλιματολογικές συνθήκες που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Για την «Τοπική Οικονομία και τον Τουρισμό» μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Στέφανος Θεοδωρίδης. Ο κ. Θεοδωρίδης εξήρε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους, καθώς ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα. Χαρακτήρισε δε, την κλιματική αλλαγή ως ένα άμεσο κίνδυνο που θέτει υπό απειλή την ίδια μας την επιβίωση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα της «Costa Navarino» , που προχώρησε και συνεχίζει τις επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων στην περιοχή σεβόμενη πάντοτε το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε, ότι το 10% της επένδυσης περίπου δηλαδή 60εκ. ευρώ έχουν διατεθεί σε υποδομές τεχνολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Ξεχωριστή ήταν και η αναφορά του στο εργαστήριο “Navarino Enviromental Observatory” όπου διάσημα επιστημονικά κέντρα το χρησιμοποιούν για να παρατηρήσουν την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, εξάγοντας πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρίδης, αναφέρθηκε και στις νέες επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στη Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα στα δυο νέα ξενοδοχεία που κατασκευάζονται στην περιοχή της Γιάλοβας , όπου το ένα υπερπολυτελές , υπόσκαφο θα είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον ανεβάζοντας παράλληλα και την ποιότητα των επισκεπτών της περιοχής. Επίσης, αναφέρθηκε και στην αλληλεπίδραση της «Costa Navarino» με την τοπική κοινωνία σημειώνοντας ότι μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες πριν έδειξε ότι 780 εκ. πλούτου, παράγονται στην περιοχή της Μεσσηνίας, ως απόρροια της λειτουργίας της «Costa Navarino» . Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωρίδης, αφού αναφέρθηκε στις μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας στην περιοχή, που θα ολοκληρώσουν και το όραμα του «Καπετάν Βασίλη» για τη Μεσσηνία, πάντα σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον, σημείωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σ’ ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το «σπίτι μας» που είναι ο πλανήτης.
Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Στάθης Παπαδόπουλος από την ομάδα SOS Κυπαρισσιακός ο οποίος αναφέρθηκε στους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή από την εξόρυξη υδρογονανθράκων που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου.
Η ημερίδα έκλεισε λίγο πριν τις 10 το βράδυ με συζήτηση με φορείς αλλά και παρευρισκομένους στην εκδήλωση.
Του Κώστα Γαζούλη