Τα προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού ως προς την ποιότητα του πόσιμου νερού σε περιοχές του Δήμου Δυτικής Μάνης αποτελούν το θέμα εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που είναι η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: “Κατόπιν καταγγελιών κατοίκων και συλλόγων, σχετικά με την ποιότητα και την επάρκεια νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Μάνης, διενεργήσαμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, δειγματοληψίες για μικροβιολογική και χημική ανάλυση νερών από τα δίκτυα υδροδότησης των Τοπικών Κοινοτήτων Λαγκάδας και Πύργου στις 13/07/2020 και 05/08/2020.
Μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων αποστείλαμε, στο Δήμο Δυτικής Μάνης, σχετικά έγγραφά μας για λήψη των απαραίτητων άμεσων μέτρων, με σκοπό την παροχή υγιεινού νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στους κατοίκους των αναφερόμενων τοπικών κοινοτήτων.
Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων έδειξαν ότι οι παραμετρικές τιμές των δειγμάτων πόσιμου νερού κινήθηκαν εκτός των θεσμοθετημένων προτύπων ποιότητας, όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική ΚΥΑ.
Κυριότερα προβλήματα που διαπιστώθηκαν είναι:
1. Η έλλειψη επάρκειας νερού με αποτέλεσμα τις συχνές διακοπές υδροδότησης. Επισημαίνεται ότι ο κάθε άνθρωπος απαιτεί τουλάχιστον 100 λίτρα νερού ημερησίως για πόση, προετοιμασία τροφής και προσωπική υγιεινή
2. Η μη συνεχής, συστηματική και ελεγχόμενη απολύμανση του νερού (χλωρίωση)
3. Η παρουσία δεικτών μικροβιολογικής επιβάρυνσης (κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι κ.λπ.) και
4. Η άνοδος των χλωριούχων και της αγωγιμότητας (εσωτερικό δίκτυο Τ.Κ. Λαγκάδας).
Επίσης διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν ορισθεί συγκεκριμένα πρόσωπα για την παρακολούθηση της κανονικής λειτουργίας και της συντήρησης του εξοπλισμού απολύμανσης του πόσιμου νερού για τη σωστή εφαρμογή της απολύμανσης, ούτως ώστε το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης να πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Συνέπεια αυτού είναι η μη σωστή απολύμανση και, όπως είναι προφανές, η μη τήρηση του ειδικού βιβλίου (αρχείο) καταχώρησης των αποτελεσμάτων καθημερινής μέτρησης του υπολειμματικού χλωρίου.
Είναι σαφές ότι η παροχή υγιεινού νερού στον ανθρώπινο πληθυσμό επιτυγχάνεται μόνο με ένα εγκαίρως επικαιροποιημένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.
Πρέπει να γίνει κατανοητό στη Δημοτική Αρχή ότι οι κυριότεροι λόγοι για τη συμμόρφωση με τις θεσμικές απαιτήσεις της νομοθεσίας για παροχή επαρκούς και υγιεινού πόσιμου νερού είναι κοινωνικοί, οικονομικοί και αναπτυξιακοί και είναι επίσης προαπαιτούμενο για τη χάραξη των σχετικών της πολιτικών”.