Η πανελλήνια συνδιάσκεψη των προέδρων των Συλλόγων Δικαστικών Υπαλλήλων, η οποία έχει ορισθεί για τις 28 Νοεμβρίου και τα ζητήματα που θα τεθούν, απασχόλησαν τη χθεσινή συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας, στο Δικαστικό Μέγαρο.
Κάποια από τα αιτήματα που θα τεθούν, θα παρουσιασθούν και στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει από τους προέδρους στο υπουργείο Δικαιοσύνης την επόμενη ημέρα, 29 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους με κινητοποιήσεις, ενώ η συνέλευση χθες των υπαλλήλων στην Καλαμάτα αποφάσισε να προτείνει επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας.
Αιτήματα
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας Διονύσης Λαμπρόπουλος, τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στη συνδιάσκεψη των προέδρων, είναι:
-Άμεσες προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων από τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ 1Κ/2017, 2Κ/2017 και 8Κ/2017, καθώς και με την προκήρυξη νέων θέσεων, με παράταση ισχύος του πίνακα επιτυχόντων ΔΕ Γραμματέων της προκήρυξης 8Κ/2017
-Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών, ως ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας, των ιδιαίτερων, επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών στις οποίες εργάζονται
-Θεσμική αναβάθμιση του ρόλου των δικαστικών υπαλλήλων, με την προώθηση προς ψήφιση του Σχεδίου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, για τον οποίο έχει ολοκληρωθεί το έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, αλλά και με την καθιέρωση της υποχρεωτικής και διαρκούς επιμόρφωσης όλων των δικαστικών υπαλλήλων και την επέκταση της διαδικασίας μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Επιμόρφωση
Η συνέλευση χθες εξουσιοδότησε τον κ. Λαμπρόπουλο ότι ο Σύλλογος συμφωνεί με τα παραπάνω ζητήματα που έχουν ήδη τεθεί, ενώ τονίσθηκε το θέμα της διαρκούς επιμόρφωσής τους, τόσο ως προς τη μηχανογράφηση όσο και ως προς τα επιμέρους αντικείμενα των εργασιών τους.
Για παράδειγμα, όπως τονίσθηκε, οι τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο εκπαίδευσης των δικαστικών υπαλλήλων.
Άλλο θέμα που τέθηκε είναι η μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση σε όλα τα δικαστήρια της Καλαμάτας. Το ειδικό σύστημα ηχογράφησης έχει εγκατασταθεί στις αίθουσες του Δικαστικού Μεγάρου εδώ και πάρα πολύ καιρό, ωστόσο λειτουργεί μόνο για το Πολιτικό Δικαστήριο, καθώς δεν έχει διατεθεί κονδύλι για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις.
Τέλος, η Συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων της Καλαμάτας προτείνει, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, να ξεκινήσουν επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.
Της Βίκυς Βετουλάκη