Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή αραχίδας (αράπικο φιστίκι) στις περιοχές της Μεσσηνίας (στον Μπουρνιά και στην Μπούκα). Η καλλιεργούμμενη έκταση κυμαίνεται στα 1.000 έως 1.200 στρέμματα ανάλογα τη χρονιά.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια είναι ότι δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι σπόροι. Για να μπορέσει να γίνει κύρια καλλιέργεια θα πρέπει να αυξηθούν τα στρέμματα και να υπάρξουν υψηλές στρεμματικές αποδόσεις.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης και παραγωγός Παναγιώτης Δουρούμης, «η καλλιέργεια στην περιοχή λειτουργεί σαν συμπληρωματική της πατάτας. Μέχρι αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή του 90% της παραγωγής.
Φέτος έχουμε μείωση της παραγωγής πάνω από 20% που οφείλεται σε χαμηλές αποδόσεις. Υπήρξε κάποιο πρόβλημα με σπόρο που χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Όμως και οι καιρικές συνθήκες δε βοήθησαν την καλλιέργεια.
Όσον αφορά στην τιμή παραγωγού, κυμαίνεται από 90 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό. Οι τιμές είναι παγωμένες τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία έχει επηρεάσει την αραχίδα περισσότερο από την πατάτα. Τα προβλήματα στα κέντρα διασκέδασης και στην εστίαση έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης».
Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, «φέτος υπάρχει μείωση της παραγωγής λόγω μειωμένων αποδόσεων. Υπάρχει πρόβλημα στην καλλιέργεια λόγω μη πιστοποιημένων σπόρων. Οι μειωμένες αποδόσεις και οι παγωμένες τιμές έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι ικανοποιημένοι οι παραγωγοί. Πάντως το ελληνικό φιστίκι έχει ζήτηση από τους Έλληνες καταναλωτές.
Επίσης υπάρχει ζήτηση για βιολογικό φιστικοβούτυρο. Εμείς, ως συνεταιρισμός, συνεργαζόμαστε με ιδιώτη και παράγουμε φιστικοβούτυρο, το οποίο διακινούμε μέσω επιλεγμένων καταστημάτων λιανικής σε ανταγωνιστικές τιμές. Τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις εκτάσεις καλλιέργειας και να μπούμε πιο δυναμικά στην ελληνική αγορά».