Το σχετικό σχόλιο-ανάρτηση με τον παραπάνω τίτλο είχε γίνει από το νευροχειρουργό Παναγιώτη Γ. Παπανικολάου, διευθυντή στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά τον περασμένο Ιούλιο. «Άλλη μία να το εμπεδώσουμε: 20 εκ. ευρώ = 200 κλίνες ΜΕΘ (εξοπλισμός + προσωπικό/έτος) = 2.000 ζωούλες σωσμένες ανά έτος. Καληνύχτα, Ελλάδα».
Αν συνυπολογίσουμε, προσθέτω, άλλα 2.000.000 ευρώ που πήραν πρόσφατα τα αθηναϊκά ΜΜΕ, το ΕΣΥ θα είχε άλλες 20 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό πληρωμένο για ένα έτος. Μ’ άλλα λόγια, άλλες 200 ζωούλες σωσμένες, κατά το γιατρό, ως καθ’ ύλην αρμόδιο.
Βάλε και 2.000.000 ευρώ εν μέσω πανδημίας που κόστισαν τα χαϊλίκια του δημάρχου Αθηναίων για το «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας, άλλες 20 κλίνες ΜΕΘ, συν 200 ζωούλες σωσμένες. Το σύνολο 2.400 ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ σωσμένες σ’ ένα έτος. Μία μικρή ελληνική κωμόπολη, μ’ άλλα λόγια, που για τον πληθυσμό της χώρας μας αποτελεί τεράστιο νούμερο, και από την άλλη ουσιαστική ενίσχυση του πολύπαθου ΕΣΥ, το οποίο πλέον ασφυκτιά σηκώνοντας όλο το βάρος της πανδημίας.
Στον αντίποδα, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας βρίσκεται σε φθινοπωρινή αγρανάπαυση και εκτός μάχης, κερδίζοντας επιπλέον εκατομμύρια ευρώ από τα μοριακά τεστ για τον κορωνοϊό, γιατί ο ΕΟΔΥ αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλα τα περιστατικά, κάτι για το οποίο το κράτος θα έπρεπε να έχει και πάλι φροντίσει, καθώς οι λοιμωξιολόγοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο.
Τα ΜΜΕ είχαν-έχουν ΕΘΝΙΚΗ-ΙΕΡΗ υποχρέωση να παίζουν, να αναρτούν ή να δημοσιεύουν δωρεάν και νυχθημερόν spots και banners του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, με την κυβέρνηση να τους το επιβάλλει δια νόμου, εάν χρειαζόταν.
Τώρα που ο covid καλπάζει και στη χώρα μας και με αφορμή την ανάρτηση του γιατρού, μου ήλθε στο μυαλό μια στροφή από το τραγούδι «Μάνα μου Ελλάς» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου: «και δε δακρύζεις ποτέ σου, μάνα μου Ελλάς, που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς».
Πέραν, λοιπόν, της ατομικής ευθύνης για την οποία έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και με την οποία δε θα διαφωνήσω, υπάρχει και η πολιτική ευθύνη, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη. Τούτο επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των χειρουργείων στο ΕΣΥ, δια στόματος του μη έχοντος καμία αρμοδιότητα επί του θέματος κ. Χαρδαλιά (!), κατά 80% στις περιοχές υψηλού κινδύνου και κατά 20% στις επιτηρούμενες περιοχές.
Του Δημήτρη Γιατράκου