Στ. Αγρίου: Τα επικίνδυνα κτήρια, ο ρόλος ΥΠΕΝ, Δήμων, ΤΕΕ και μηχανικών
Καταγραφή και σήμανση των ετοιμόρροπων κτηρίων σε όλη την Ελλάδα ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα, όπως αποφασίσθηκε σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η καταγραφή θα γίνει σε συνεργασία με το ΤΕΕ, που θα διαθέσει εθελοντές μηχανικούς σε όλη τη χώρα. Το δε υπουργείο θα συνεργασθεί με το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου οι μηχανικοί να «βγουν στο δρόμο» ξεκινώντας από περιοχές προτεραιότητας.
Μετά την καταγραφή των κτηρίων, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, οι Δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτηρίων. Για το σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο.
Μάλιστα, χθες με παρέμβασή της για το συγκεκριμένο θέμα η πολιτικός μηχανικός Μsc, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ με την παράταξη «Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ» και διευθύντρια της Πολεοδομίας στην Καλαμάτα, Σταυρούλα Αγρίου, καταθέτει προτάσεις.
Αποφάσεις υπουργείου
Μετά την απώλεια των δύο νέων παιδιών στο σεισμό της Σάμου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, συγκάλεσε τηλε- σύσκεψη για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτηρίων. Σε αυτή, εκτός από την έναρξη καταγραφής των επικίνδυνων κτηρίων, αποφασίσθηκε ακόμα ότι:
-Βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και των εγκαταλελειμμένων κτηρίων. Με τη ρύθμιση αυτή επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτήρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτηρίων από τους Δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου. Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.
-Με το ίδιο σχέδιο νόμου ενεργοποιείται έπειτα από δεκαετίες άγονων προσπαθειών και δικαστικών ακυρώσεων ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), κυρίως με τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή σε κατάλληλες περιοχές της χώρας (τηρουμένων όλων των περιβαλλοντικών όρων) και με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων θα μπορούν να αποζημιώνονται για την αδυναμία υλοποίησης του συνόλου του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Αυτό θα τους δώσει τη χρηματική δυνατότητα να προβαίνουν στη συντήρηση και επισκευή του διατηρητέου κτηρίου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα συνδεθεί μέσω της Τράπεζας Γης με σχετικές χρηματικές καταβολές που θα δίνουν οι ιδιοκτήτες στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και θα αποδίδονται στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων.
Παρέμβαση
Στο μεταξύ, με παρέμβασή της η κα Αγρίου, σε άρθρο της στην ιστοσελίδα περιβαλλοντικών θεμάτων ecopress, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Παλαιά κτήρια, κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα αλλά ουδέποτε επισκευάστηκαν, εναπομείναντα τμήματα κτηρίων που έχουν καταρρεύσει στο παρελθόν από σεισμούς, τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, αποτελούν μόνιμη απειλή, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας επισκευής και συντήρησής τους είτε λόγω ιδιοκτησιακών διαφορών και προβλημάτων.
Τα συναντά κανείς ιδιαίτερα στα ιστορικά κέντρα των πόλεων, σε πυκνοδομημένες περιοχές, αλλά και στους περισσότερους οικισμούς της χώρας.
Η Πολιτεία έχει φροντίσει από το 1923 με το Π.Δ 1923 περί επικίνδυνων οικοδομών, και έχει δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο για την άρση ετοιμορροπίας των επικινδύνων κτηρίων, αλλά δεν έχει φροντίσει για την υλοποίησή του στο σύνολο των Δήμων και για όλα τα επικίνδυνα κτήρια.
Οι παρεμβάσεις από τους Δήμους γίνονται αποσπασματικά και μεμονωμένα και μόνο για αυτά τα επικίνδυνα για τα οποία έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες στις Πολεοδομίες από περίοικους πολίτες.
Σύμφωνα με το νόμο, προβλέπεται η έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης από τρεις μηχανικούς και η άμεση εφαρμογή του, που προβλέπει είτε την κατεδάφιση είτε τη λήψη άμεσων μέτρων άρσης της επικινδυνότητας, χωρίς καμία άλλη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα κατεδαφίσουν, ή είναι αγνώστου διαμονής, ο νόμος προβλέπει ότι είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να προβεί στην κατεδάφιση ή την άρση ετοιμορροπίας».
Προτάσεις
Οι προτάσεις που καταθέτει η κα Αγρίου είναι:
-Οι Δήμοι όλης της χώρας να συγκροτήσουν άμεσα τριμελείς επιτροπές μηχανικών για τον έλεγχο όλων των επικίνδυνων κτηρίων, συνεπικουρούμενοι από τις Περιφέρειες, αλλά και από το ΤΕΕ, για την έκδοση πρωτοκόλλων επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών, αλλά και την άμεση υλοποίηση των κατεδαφίσεων, καθώς και την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων άρσης της ετοιμορροπίας
-Το Τεχνικό Επιμελητήριο να μπει μπροστά να διαθέσει την τεχνογνωσία του και να συνδράμει όλους τους Δήμους στη χώρα, ώστε να γίνει έλεγχος σε όλα τα επικίνδυνα κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά
-Η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να διαθέσει άμεσα στους Δήμους την απαιτούμενη χρηματοδότηση, για την εκτέλεση των κατεδαφίσεων όλων των επικίνδυνων κτισμάτων, ή την άρση της ετοιμορροπίας τους
-Το υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να συγκροτήσει τα παρατηρητήρια εποπτείας και ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος που προβλέπονται στο νόμο 4495/17 και τα οποία θα ανήκουν στην Περιφέρεια και θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, προβαίνοντας συστηματικά στον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης αλλά και της επικίνδυνης δόμησης.
Της Βίκυς Βετουλάκη