Μέχρι τις γιορτές ο Δήμος Καλαμάτας ενεργοποιεί δομή φιλοξενίας αστέγων
Περίπου 250 άτομα ωφελούνται από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καλαμάτας, ενώ όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, έχει διευρυνθεί λόγω των αναγκών που έχουν προκύψει από την πανδημία και ενισχυθεί με προσωπικό από δομές που αυτή την περίοδο λόγω lockdown (όπως παιδικοί σταθμοί και ΚΑΠΗ) δε λειτουργούν.
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης αποκάλυψε ότι πιθανότατα μέχρι τις γιορτές θα λειτουργήσει στην Καλαμάτα η δομή φιλοξενίας αστέγων (υπνωτήριο), που θα έχει δυναμικότητα από 10 έως 20 άτομα, τα οποία θα επιλέγονται με πολύ αυστηρά κριτήρια.
«Βοήθεια στο Σπίτι»
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι επαναλειτουργεί το Συντονιστικό Κέντρο του Δήμου που λαμβάνει τηλεφωνικά όλα τα αιτήματα, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για ψυχολογική υποστήριξη. Με το Κέντρο μπορεί κάποιος να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 2721360670. «Το Συντονιστικό Κέντρο είναι το “αυτί” του Δήμου για όποιον χρειάζεται είτε πληροφόρηση, είτε υποστήριξη, είτε βοήθεια, είτε να καταθέσει κάποιο αίτημα», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.
Το προσωπικό που δρα στην Καλαμάτα έχει ενισχυθεί με τρία συνεργεία διανομής συσσιτίου στους ωφελουμένους που στήριζε το πρόγραμμα όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και σε αυτούς που αιτούνται στήριξη αυτή την περίοδο. Μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μπορέσουν να στηρίξουν όλες τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί.
Δύο συνεργεία του Δήμου κάνουν διανομή κατ’ οίκον ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης από το Δημοτικό Παντοπωλείο, ενώ κάθε Τετάρτη λειτουργεί κανονικά και το Δημοτικό Ιατρείο, όπως και το Δημοτικό Φαρμακείο.
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Καλαμάτας λειτουργεί ηλεκτρονικά και οι νέες αιτήσεις εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά, ενώ όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνεί με το Κέντρο στο τηλέφωνο 2721360651. Για το ΚΕΑ μπορεί να επικοινωνεί στο 2721360642 και για την Πρόνοια στο 2721360644.
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετεί τις πρώην Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, αλλά και τα ορεινά χωριά του Ταϋγέτου.
«Το πρόγραμμα υποστηρίζει πάνω από 250 μοναχικούς και ανήμπορους συμπολίτες μας και όλο αυτό το διάσημα αυξάνονται οι αιτήσεις. Έχουμε ενισχυθεί και με προσωπικό, από την αναστολή λειτουργίας δομών, όπως παιδικοί σταθμοί και ΚΑΠΗ. Είναι πολύ σημαντική και η εμπειρία του πρώτου διαστήματος και το πρόγραμμα επεκτείνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Υποστηρίζουμε ανθρώπους που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μετακινηθούν. Όπου απαιτείται υπάρχει καθημερινή βοήθεια. Για τα απομακρυσμένα δημοτικά διαμερίσματα είναι πολύ σημαντικό να περνάει κάποιος. Η «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ίσως η μόνη υπηρεσία που μπορεί να περνάει από κάποιες περιοχές καθημερινά και να υποστηρίζει κατοίκους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημότης που να έχει απευθυνθεί σε μας και να μην έχουμε ανταποκριθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Σημαντικό για εμάς είναι να εντοπίσουμε και αυτούς που είτε για λόγους αρχών τους είτε γιατί δεν το γνωρίζουν, είναι ανήμποροι και χρειάζονται στήριξη. Κι αν κάποιοι συμπολίτες μας γνωρίζουν τέτοιες περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έχουν πραγματική ανάγκη, να μας ενημερώνουν», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Δομή αστέγων
Επίσης, ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη δημιουργία ενός χώρου εξυπηρέτησης των αστέγων. «Είναι μια δέσμευση που είχαμε από την αρχή που αναλάβαμε Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε δώσει κατευθύνσεις από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Η δομή θα εξυπηρετεί από 10-20 αστέγους, οι οποίοι θα επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και αναμένεται να λειτουργήσει έως τα Χριστούγεννα.
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο Δήμος διαθέτει Δημοτικό Μαγειρείο και μπορεί να παράγει, αν χρειασθεί, εκατοντάδες μερίδες φαγητό και κατέληξε: «Ο κόσμος να προστατεύεται και να τηρεί τα μέτρα. Μείνετε σπίτι και ο Δήμος φροντίζει».
Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Υπνωτήριο θα αποτελέσει μία δομή με χαρακτηριστικά μεταβατικής – προσωρινής φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση δε θα έχει σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα.
Τα Δημοτικά Υπνωτήρια θα απευθύνονται σε άτομα που στεγάζονται – κοιμούνται σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους και οι οποίοι δεν έχουν άλλο υποστηρικτικό πλαίσιο να απευθυνθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν την άμεση βραχυπρόθεσμη στέγασή τους.
Τονίζεται ότι τα Δημοτικά Υπνωτήρια θα λειτουργούν με συγκεκριμένο κανονισμό και μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιλεγεί προκειμένου να φιλοξενήσουν τη συγκεκριμένη δημοτική κοινωνική δομή δύο κτήρια των 50 τ.μ. έκαστο, ιδιοκτησίας του Δήμου, που είχαν παραχωρηθεί στο ΔΙΟΚΛΗ στο Δυτικό Κέντρο, στην περιοχή της Αγ. Τριάδας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δυνατότητα τα Δημοτικά Υπνωτήρια να καλύπτουν προσωρινή νυχτερινή φιλοξενία έως και δεκαέξι (16) συμπολιτών μας, οκτώ (8) άτομα στο κάθε κτήριο.
Της Βίκυς Βετουλάκη