Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, από τις 11.30 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας, «προκειμένου να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, κόντρα στη σιγή νεκροταφείου που καλλιεργούν η κυβέρνηση και εργοδοτικός συνδικαλισμός»
«Διανύουμε», όπως σημειώνεται στο κάλεσμα, «μία περίοδο που κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια αγωνιά για το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και όλος ο κόσμος, την πανδημία. Η έξαρση της ασθένειας και το δεύτερο “lockdown” μέσα σε μερικούς μήνες είναι καθαρά αποτέλεσμα της προσαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή που κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια ανησυχεί για την εξέλιξη της πανδημίας, για την υγεία των ευπαθών ομάδων, η κυβέρνηση… “βρήκε παπά να θάψει”. Με τις εντολές του ΣΕΒ συνεχίζει το έργο που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Επιδιώκει να φέρει μέτρα με τη λιγότερη λαϊκή αντίδραση, επενδύει στην αδυναμία μαζικής κοινωνικής αντίδρασης λόγω της πανδημίας και του lockdown.
10ωρη δουλειά, 200 ευρώ μισθός – Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός!
Η κυβέρνηση παινεύεται ότι θα εκσυγχρονίσει το εργατικό δίκαιο και θεσμοθετεί μια σειρά από εμβληματικές ανατροπές προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων.
● Καθιερώνει 10ωρη ημερήσια εργασία, που αυξάνει κατακόρυφα τον απλήρωτο χρόνο της δουλειάς, με σοβαρές επιπτώσεις στη φθορά της υγείας του εργαζομένου, αλλά και στην οικογενειακή και κοινωνική του ζωή.
● Καθολική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με διεύρυνση της λίστας με τις επιχειρήσεις σε μια σειρά από κλάδους που θα επιτρέπεται να ανοίγουν τις Κυριακές.
● Νέο χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Η κυβέρνηση θέλει να έχει τα νώτα της καλυμμένα, γι’ αυτό πατώντας πάνω στο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τις διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κήρυξη απεργίας, δίνει νέο χτύπημα στα συνδικάτα που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, συνολικά στη συλλογική δράση και διεκδίκηση των εργαζομένων. Φοβούνται όσο τίποτα την οργάνωση των εργαζομένων και τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες και τους θέλουν απομονωμένους να πατούν ένα κουμπί από το σπίτι τους.
Η λύση στα προβλήματά μας δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση για τον καθένα ξεχωριστά. Καλούμε σήμερα όλους τους εργαζόμενους που νιώθουν αγανάκτηση, που προβληματίζονται για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους, να υπερασπιστούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για εργασία με δικαιώματα. Να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο έκτρωμα που φέρνει στις 26 Νοέμβρη, μέρα που παρά την αφωνία της ΓΣΕΕ εκατοντάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και σωματεία σε όλη την Ελλάδα αποφάσισαν απεργία ή στάση εργασίας.
Είναι τεράστια η ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, που αυτές τις δύσκολες στιγμές κρύβεται αντί να πάρει άμεσα απεργιακή απόφαση.
Οι εργαζόμενοι να υψώσουμε το ανάστημά μας και να απαιτήσουμε:
·Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας. Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
·Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
·Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών. Αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
·Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους.
· Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζομένους.
·Να δοθεί τώρα άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
·Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
·Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
·Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.