Όχι προκρατήσεις, όπως ακούγεται ότι συμβαίνει σε κάποιες άλλες περιοχές, αλλά ούτε καν ενδιαφέρον υπάρχει σε ξενοδοχεία της Μεσσηνίας, όπως σχολίασε ερωτώμενος από το «Θ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Δημήτρης Καραλής. Κι αυτό είναι απολύτως λογικό, καθώς κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θα γίνει τις επόμενες μέρες και πολύ περισσότερο να προγραμματίσει διακοπές για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η κατάσταση, όπως σημείωσε ο κ. Καραλής, είναι δραματική και ο νόμος έχει κρατήσει τα ξενοδοχεία ανοικτά, αλλά στην πραγματικότητα είναι κλειστά.
Στο μεταξύ, με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προς το υπουργείο Οικονομικών ζητά άρση της αδικίας, τα ξενοδοχεία να είναι στην ουσία κλειστά, αφού απαγορεύονται οι μετακινήσεις, αλλά ανοιχτά σύμφωνα με τη λογική του Δημοσίου, καθώς δεν έκλεισαν με κυβερνητική εντολή.
Μεσσηνία
Ο κ. Καραλής παρατήρησε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία κίνηση στα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας ούτε προγραμματισμός για τις γιορτές, από τη στιγμή που απαγορεύονται ακόμα και οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών.
Μάλιστα, σημείωσε ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι κρατούν υποτυπωδώς ανοικτές τις επιχειρήσεις τους για να αποφύγουν και φαινόμενα κλοπών. «Θα πρέπει να δει η κυβέρνηση σε όλη της την έκταση το πρόβλημα. Κάποια στιγμή το lockdown θα τελειώσει. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει κανονικότητα, σφάλλει. Όπως έσφαλλε και πέρυσι. Δε συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Έγκυροι επιδημιολόγοι και εκτιμητές θεωρούν ότι η οικονομία μπορεί να ελπίζει μετά 3 χρόνια. Εκεί, λοιπόν, επισημαίνουμε σοβαρή παράλειψη, διότι ένα πρόβλημα δε λύνεται, αφήνοντας κενά, ή μεταθέτοντάς το. Τι νομίζουν, ότι θα κινηθεί η οικονομία αύριο το πρωί όπως ήταν πριν την πανδημία; Το οικονομικό στερέωμα έχει δεχτεί τεκτονικούς σεισμούς εξαιτίας της πανδημίας. Δυστυχώς, είναι ανεπαρκή και σπασμωδικά τα μέτρα της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Καραλής
Διαμαρτυρία Ομοσπονδίας
Όπως σημειώνει στην επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η Ομοσπονδία Ξενοδόχων: «Από την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown τα ξενοδοχεία στερούνται αντικειμένου δραστηριότητας – μας έχει επιβληθεί μια “άτυπη” απαγόρευση λειτουργίας. Τα μέλη μας διακόπτουν μόνα τους αυτή τη φορά τη λειτουργία τους, καθώς, βάσει των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις, κανένας πελάτης και να θέλει δεν μπορεί να μεταβεί σε αυτά. Το πρόβλημα είναι πως ακριβώς επειδή η απαγόρευση λειτουργίας που μας επιβλήθηκε αυτή τη φορά δεν ήταν επίσημη, αλλά έμμεση, οι υποχρεώσεις για εμάς αφέθηκαν να συνεχίζουν να τρέχουν. Και οι επιχειρήσεις μας που παραμένουν “ανοικτές κλειστές”, στερούνται των απαραίτητων εσόδων για να τις καλύψουν».
Παράλληλα, όπως τονίζεται, δεν μπορούν να επωφεληθούν των ευεργετικών μέτρων και υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 προβλέφθηκε ένα ειδικό «προνομιακό» καθεστώς μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με κρατική εντολή. Το ίδιο ισχύει και για τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου.
Κρούοντας για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία: «Σε κάθε περίπτωση θέλουμε εκ των προτέρων να σημειώσουμε πως, εφόσον κατά τη διάρκεια των εορτών παραταθεί η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομών ανά την επικράτεια, πολύ φοβόμαστε ότι ούτε τα παραπάνω μέτρα θα είναι αρκετά για την επιβίωση των μελών μας…».
Της Βίκυς Βετουλάκη