Κορυφή του παγόβουνου αποτελεί για τους εκπροσώπους των Ρομά η αδυναμία των παιδιών τους να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα έπειτα από μήνυση που κατατέθηκε κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ, Βασίλη Πάντζιο, η Συνομοσπονδία είχε προχωρήσει στις 27 Νοεμβρίου σε κατεπείγουσα επιστολή-υπόμνημα προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όπου έκανε λόγο για αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων Τσιγγανόπαιδων από την τηλεκπαίδευση, επισημαίνοντας πως η ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα.
Περίπου 10 ημέρες νωρίτερα ο Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων (φυλή Χαλκιδαίων) Αγίας Τριάδος Καλαμάτας είχε επισκεφτεί το δικαστικό μέγαρο Καλαμάτας όπου υπέβαλε αίτημα για εισαγγελική παραγγελία (το οποίο έγινε αποδεκτό) στο πλαίσιο της τήρησης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με σκοπό να εξασφαλιστεί η παροχή εκπαίδευσης στους ανήλικους Ρομά που διαβιούν σε καταυλισμούς. Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι έπειτα από τις παραπάνω ενέργειες των τσιγγάνικων συλλόγων.
Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα φέρνει στο φως ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που αφορά δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένα παιδιά από την εκπαιδευτική διαδικασία, όμως κατά τον κ. Πάντζιο υπάρχουν επίσης πολύ σοβαρά διαχρονικά προβλήματα που απλώς επιδεινώθηκαν με την έξαρση της πανδημίας.
“Σε αρκετούς καταυλισμούς τα παιδιά των Ρομά δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό, πώς να μιλήσουμε για ίντερνετ και Wi-Fi για να κάνουν την τηλεκπαίδευση, είναι ένας φαύλος κύκλος. Πρέπει το υπουργείο Παιδείας να ενημερωθεί και μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβουν μέτρα”, υποστηρίζει ο Βασίλης Πάντζιος.
Η ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΕ -συνεχίζει- και οι τσιγγάνικοι σύλλογοι είχαν μιλήσει για τις δυσκολίες του συγκεκριμένου εγχειρήματος από το πρώτο κύμα της πανδημίας ζητώντας να γίνει καταγραφή των παιδιών Ρομά σε σχολική ηλικία από τους αρμόδιους φορείς.
Τέλος, παρά την ενημέρωση του πληθυσμού των καταυλισμών για τον κορωνοϊό, που έγινε ακόμα και στα ρομανί, οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες και έτσι η τήρηση στοιχειωδών μέτρων υγειονομικής προστασίας δεν αποτελεί απλή υπόθεση.