«Η κυβέρνηση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης και να ακούσει τα προβλήματα μας»
Διανύοντας ήδη σχεδόν 30 ημέρες στο δεύτερο “lockdown” και έχοντας 45 ακόμα στην «πλάτη» από την περασμένη άνοιξη, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το 2020 διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας σε μια εφιαλτική χρονιά για όλους τους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα, όμως, επιβαρυμένος από την όλη κατάσταση είναι ο χώρος της «εστίασης». Χάνοντας ήδη ένα «Πάσχα» και δουλεύοντας το καλοκαίρι υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, τώρα είναι μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να χάσουν και τα Χριστούγεννα ή να αναγκαστούν να δουλέψουν με πολύ αυστηρούς και περιοριστικούς όρους, ανάλογα με τη «δυναμική» των καταστημάτων τους.
Στις «ανακοινώσεις» που αναμένονται αρχές της επόμενης εβδομάδας από τον πρωθυπουργό για τον «οδικό χάρτη» των επόμενων ημερών, η «εστίαση», όπως παντού αναγνωρίζεται, αποτελεί τη δυσκολότερη εξίσωση που έχει να λύσει η κυβέρνηση. Κανείς δε γνωρίζει πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ξανα-ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό που δείχνει σίγουρο είναι ότι τα «μπαρ» και τα «νυχτερινά κέντρα διασκέδασης» θα πρέπει να περιμένουν το νέο έτος αλλά και το εμβόλιο… Τι θα γίνει, όμως, με τα υπόλοιπα καταστήματα, όπως εστιατόρια, καφέ κ.ά., ουδείς γνωρίζει.
Το «Θάρρος» συνομίλησε με τον Παναγιώτη Χρυσομάλλη, ιδιοκτήτη του «Οινοπαντοπωλείον», τον Παναγιώτη Κομπογιαννίτη από το «Κάρδαμο» και τον Νίκο Μαλαπέτσα από το «EGO», μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης Καλαμάτας, που επανασυστάθηκε το προηγούμενο διάστημα, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ μας μετέφεραν τις δικές τους προσωπικές σκέψεις. Επίσης, μας μίλησαν για τους στόχους του συλλόγου.
«Μεγάλη ζημιά αν η εστίαση γίνει “ακορντεόν” και συνεχίσει να ανοιγοκλείνει»
Και οι τρεις συνομιλητές μας σημείωσαν ότι το δεύτερο lockdown ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο και δεν ήταν ανάλογο του «σοκ» που υπέστησαν την περασμένη άνοιξη. Αναφορικά με τις ζημιές που είχε ο χώρος της εστίασης σε πανελλαδικό επίπεδο από την πρώτη καραντίνα, υπολογίζεται σε πτώση τζίρου κατά 64%! Όσον αφορά στο πότε θα ανοίξουν, τονίζουν ότι αν πρόκειται να ανοίξουν και έπειτα από μερικές εβδομάδες να κλείσουν πάλι, αυτό θα είναι οδυνηρό για το χώρο της εστίασης, καθώς κάθε «κλείσιμο» έχει μεγάλη ζημιά από τα ευπαθή προϊόντα που μένουν στα μαγαζιά, ενώ κάθε «άνοιγμα» χρειάζεται ένα σοβαρό «οικονομικό κεφάλαιο» για να μπορέσει το κατάστημα να επαναλειτουργήσει. Προσθέτουν, δε, ότι αν η κυβέρνηση πάρει μια τέτοια απόφαση, για «προσωρινό» και εν μέρει άνοιγμα της εστίασης, ουσιαστικά θα το κάνει μόνο για την ψυχολογία του κόσμου και χωρίς να σκεφτεί καθόλου τους επαγγελματίες του κλάδου.
Ο Παναγιώτης Χρυσομάλλης εκφράζει την άποψη ότι είναι προτιμότερο η εστίαση να ανοίξει μια και καλή, όταν οι υγειονομικές συνθήκες στη χώρα θα είναι κατάλληλες για να δουλέψουν απρόσκοπτα τα καταστήματά τους. Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Κομπογιαννίτης συμφωνεί ότι προσωρινό άνοιγμα θα είναι «καταστροφικό» και ευελπιστεί, όταν παρθεί η απόφαση για άνοιγμα με «αυστηρά μέτρα», να υπάρξουν οι κατάλληλοι και σωστοί «ελεγκτικοί μηχανισμοί», προκειμένου να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, και όλοι σιγά σιγά να δουλέψουν και πάλι τα μαγαζιά τους μέχρι να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα.
«Βοήθεια η επιστραπτέα Προκαταβολή, αλλά δε φτάνει…»
Οι τρεις μήνες …τουλάχιστον που τα καταστήματα της εστίασης ήταν κλειστά μέσα στο 2020, συσσώρευσαν, όπως είναι απόλυτα κατανοητό, τεράστια προβλήματα και ζημιές, ειδικά αν υπολογίσουμε ότι σε αυτούς τους μήνες περιλαμβάνονται περίοδοι εορτών, οπότε οι «τζίροι» εκτοξεύονται.
Σχετικά με τις μέχρι τώρα «βοήθειες» που έχει δώσει το κράτος, οι καταστηματάρχες συμφωνούν ότι η «επιστραπτέα προκαταβολή» ήταν μια σημαντική βοήθεια, αλλά δε φτάνει. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι μεγάλες επιχειρήσεις θα την «ξοδέψουν» σε μεγάλο βαθμό μόνο για να πληρώσουν «δώρα» Χριστουγέννων, όπως τους ζητήθηκε από την Πολιτεία. Προσθέτουν δε, ότι υπάρχουν περιθώρια που πρέπει να διορθωθούν κάποιες αδικίες σε σχέση με μερικά καταστήματα που έμειναν εκτός.
Όμως, αν η «βοήθεια» περιοριστεί στα μέτρα αυτά, τη μείωση του ενοικίου μόνο τους κλειστούς μήνες κ.τ.λ., θεωρούν δεδομένο ότι το τέλος του δεύτερου lockdown θα φέρει και δεκάδες «λουκέτα», αφού πολλοί καταστηματάρχες δε θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν…
Ζητούν μερικά μέτρα όπως η μείωση ενοικίου, φορολογικές ελαφρύνσεις κ.ά. να ισχύσουν και για ολόκληρο το 2021, προκειμένου να καταφέρουν να «σταθούν στα πόδια» τους, διατηρώντας και το ανθρώπινο δυναμικό των καταστημάτων τους. Επίσης, ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ σε μονοψήφιο αριθμό και σε έναν και ενιαίο για όλα τα προϊόντα.
«Στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση»
Το μεγάλο παράπονο, όχι μόνο των τριών συνομιλητών μας, αλλά όλων των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, είναι ότι «μεταφέρουν» τα αιτήματά τους μέσω «τρίτων» στην κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη ΓΣΒΕΕ, ο κλάδος της εστίασης αποτελείται από 370.000 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 170.000 βρίσκονται σήμερα σε αναστολή. Να αναφερθεί, δε, ότι υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό «αδήλωτης» εργασίας στο χώρο, που δεν μπορεί να εκτιμηθεί.
Με βάση τα παραπάνω νούμερα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εστίαση άμεσα συσχετιζόμενη με τον τουρισμό αποτελεί «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας και ζητούν ανάλογη αντιμετώπιση. Οι συνομιλητές μας σημειώνουν ότι υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα στο χώρο (π.χ. ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου) που έχουν δώσει τα «διαπιστευτήριά» τους και θα μπορούσαν να καθίσουν σ’ ένα «τραπέζι» με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, για να ακούσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους.
Επανασύσταση του Συλλόγου με όραμα για τη «Μεσσηνιακή Γαστρονομία»
Κλείνοντας τη συζήτηση με τον Παναγιώτη Κομπογιαννίτη, τον Νίκο Μαλαπέτσα και τον Παναγιώτη Χρυσομάλλη, στο «περιθώριο» των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την πανδημία, μιλήσαμε και για την επαναδραστηριοποίηση του συλλόγου των επαγγελματιών της εστίασης.
Η προσπάθεια ξεκίνησε ένα μήνα πριν από το νέο lockdown, αλλά τη διέκοψε καθώς δεν πρόλαβε να συσταθεί σε Σώμα. Σκοπός είναι η ενεργοποίηση όλων των επαγγελματιών του χώρου στην Καλαμάτα, σε «κάθε γειτονιά» της πόλης και η από κοινού διαμόρφωση ενός «brand» που θα βοηθήσει ολόκληρη την περιοχή.
Το νέο συμβούλιο πιθανώς να έχει περισσότερα μέλη, με στόχο να εκπροσωπείται κάθε περιοχή της πόλης, αλλά και όλων των ειδών τα καταστήματα.
«Σπίτι» αυτής της νέα προσπάθειας θα είναι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ευχαριστούν και τον πρόεδρο Βαγγέλη Ξυγκώρο για τη βοήθειά του. Οι ιδέες είναι πολλές και στόχος είναι το καλό της περιοχής, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης, τόνισαν. Περισσότερα, όμως, για τα θέματα του νέου συλλόγου θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε στο μέλλον, με την ελπίδα ότι οι συνθήκες θα έχουν ομαλοποιηθεί και θα έχουμε επιστρέψει ξανά στους ρυθμούς της ζωής που αφήσαμε πίσω πριν από την περασμένη άνοιξη.
Του Κώστα Γαζούλη