Τ. Δεληγιάννης: «Το μεγαλύτερο πλήγμα φέτος ήταν στους χασισοκαλλιεργητές του Ταϋγέτου»
Πολλές και μικρές φυτείες ήταν το χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου αναφορικά με την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης στη Μεσσηνία, που είναι και η μεγαλύτερη πληγή για την περιοχή μας όσον αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Επίκεντρο, βέβαια, παραμένει ο Ταΰγετος, «δίνοντας» το ακριβότερο και ποιοτικότερο χασίς, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μπορεί από άποψη αριθμών η χρονιά να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά πολύ καλή, όμως, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Θ» ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, Τάσος Δεληγιάννης, η υπηρεσία μετρά 19 χρόνια ζωής και δράσης και οποιοσδήποτε μη αυξητικός δείκτης είναι ένας δείκτης θετικός, που εφόσον ερμηνευτεί σωστά, δείχνει ότι τα πράγματα πάνε καλά.
Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια από το Τμήμα έχουν εντοπισθεί πολλές και μεγάλες φυτείες και συνελήφθησαν σημαντικοί δράστες και συμμορίες που οδηγήθηκαν στη φυλακή, όλο αυτό έχει αντίκτυπο όσον αφορά στην καλλιέργεια.
Ένα από τα θετικά στοιχεία της φετινής περιόδου, σύμφωνα και με τον κ. Δεληγιάννη, είναι ότι από τα στελέχη της Δίωξης τέθηκαν «εκτός μάχης» πολλοί καλλιεργητές του Ταϋγέτου.
Πάντως, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, σημειώθηκε ρεκόρ υποθέσεων ναρκωτικών που εξιχνιάσθηκαν, ενώ η τάση καλλιέργειας πολύ μικρότερων φυτειών μπορεί να αποδοθεί και στις αλλαγές που επήλθαν τελευταία στον Ποινικό Κώδικα. Πλέον τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται επιεικεστέρα από το νόμο και ο καλλιεργητής δεν παίρνει μεγάλο ρίσκο να βρεθεί με πολυετείς καθείρξεις ή ισόβια ποινή.
75,5 κιλά «καλαματιανή φούντα»
Από πέρυσι το Νοέμβριο, έως και τις αρχές Δεκεμβρίου φέτος, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας χειρίσθηκε 331 υποθέσεις και προχώρησε σε συλλήψεις 383 ατόμων, εκ των οποίων τα 374 αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ναρκωτικά (331 Έλληνες και 43 αλλοδαποί). 31 υποθέσεις αφορούσαν διακίνηση ναρκωτικών και 38 καλλιέργεια. Εξιχνιάσθηκε και μία υπόθεση με λαθρανασκαφή, όπου συνελήφθησαν 5 άτομα.
Επίσης, εξαρθρώθηκαν 6 εγκληματικές ομάδες και όλο αυτό το διάστημα κατασχέθηκαν 1.465 φυτά κάνναβης και 75,5 κιλά χασίς. Επίσης, κατασχέθηκαν 175,15 γραμμάρια ηρωίνης, 63 γραμμάρια κοκαΐνης, περίπου 1.250 ναρκωτικά δισκία, 170 χάπια «έκσταση», καθώς και τσιγαριλίκια, αναβολικά, χασισέλαιο, σπόροι κάνναβης, φιαλίδια τεστοστερόνης, ζυγαριές, αυτοκίνητα, όπλα, όπλα, πυρομαχικά, καλλιεργητικός εξοπλισμός και πολλά άλλα. Μόνο τις τελευταίες 30 μέρες κατασχέθηκαν 15,5 κιλά χασίς.
«Η Μεσσηνία δεν είναι μία περιοχή της βαλκανικής οδού ή “πέρασμα” από Τουρκία ή Αλβανία, για να έχουμε εισαγωγές ποσοτήτων ηρωίνης ή χασίς. Εδώ το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός, είναι η καλλιέργεια και η παραγωγή κάνναβης και η εσωτερική διακίνηση. Βέβαια, υπάρχουν και ποσότητες οι οποίες έρχονται από την Αθήνα και διακινούνται. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας είχε προτεραιότητα στο να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καλλιέργειες και οι μεγάλοι καλλιεργητές να βρεθούν “εκτός παιχνιδιού”, είτε πηγαίνοντας στη φυλακή είτε γιατί καταλαβαίνουν πως πρέπει να αλλάξουν, αν δε θέλουν να περάσουν πολλά χρόνια στη φυλακή.
Όμως, είναι μία καλή χρονιά ως προς τις υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, γιατί κατασχέθηκαν 75,5 κιλά κάνναβης, τα οποία είναι “φούντα”. Και μιλάμε για “καλαματιανή φούντα”, της οποίας η τιμή κυμαίνεται λόγω των αυξητικών δεικτών, των πολλών κατασχέσεων και της καλής ποιότητας, από 3- 4.500 ευρώ, μπορεί και 5.000 ευρώ το κιλό σε χονδρικό εμπόριο, ενώ στη λιανική να φτάνει και τα 12 ευρώ το γραμμάριο!», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δεληγιάννης.
Kαι πρόσθεσε: «31 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών σημαίνει περίπου τρεις ανά μήνα και 38 υποθέσεις καλλιέργειας ναρκωτικών, όπου η περίοδος καλλιέργειας είναι περιορισμένη και, κυρίως, από τον Απρίλιο μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου».
Δράση εκτός νομού
Ιδιαίτερη σημασία για τα στελέχη της Δίωξης και του διοικητή τους έχει και η δράση τους όσον αφορά στην εξάρθρωση 6 εγκληματικών ομάδων διακίνησης ναρκωτικών και μίας εγκληματικής ομάδας λαθρανασκαφών: «Στις υποθέσεις αυτές το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών κινήθηκε και εκτός του Νομού Μεσσηνίας. Είναι σημαντικό για μένα ότι το Τμήμα Δίωξης μπορεί πλέον και επιχειρεί σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες, εκτός του νομού μας, κι αυτό δίνει μία πανελλήνια αίγλη στη δράση του. Γενικότερα όταν πας στην Αθήνα και “σηκώνεις” 6 κιλά ναρκωτικά, ή στην Κόρινθο και εξαρθρώνεις ομάδα και “παίρνεις” 4 κιλά χασίς, δεν είναι καθημερινό φαινόμενο και επιχειρησιακά έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Παράλληλα, ασχοληθήκαμε και με μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, κατάσχοντας σημαντικό εξοπλισμό, ενώ ταυτοποιήθηκε η δράση 5 ατόμων».
Ο Ταΰγετος
Ο Ταΰγετος, όπως αναφέραμε στην αρχή, κρατά καλά τα ηνία στην καλλιέργεια χασίς και φέτος το Τμήμα Δίωξης κατέφερε σημαντικό πλήγμα σε άτομα που δραστηριοποιούνταν εκεί. «Είχαμε μία μεγάλη υπόθεση καλλιέργειας κάνναβης και διακίνησης ναρκωτικών με ορμητήριο τον Ταΰγετο, όπου κατασχέθηκαν 6 κιλά χασίς και εξιχνιάσαμε την καλλιέργεια μιας μεγάλης φυτείας στην περιοχή της Κρύας Βρύσης του Ταϋγέτου. Για εμάς αυτό είχε μεγάλη σημασία. Ο στόχος παρακολουθήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαπιστώσαμε ότι πήγε και πήρε τα σπόρια, μετά πήγε και έφερε έναν εκ των αλλοδαπών από την Αλβανία, τον πέρασε παράνομα στα σύνορα, τον έφερε στη Μεσσηνία. Μετά τον πήγε στην Κρύα Βρύση και τον εγκατέστησε στη φυτεία να δουλεύει ως καλλιεργητής, φύλακας κ.λπ. Δηλαδή, τον στρατολόγησε κανονικά.
Όταν κατάσχονται γύρω στα 1.500 φυτά κάνναβης, μιλάμε για πάνω από μισό τόνο παραγόμενης ποσότητας. Ένα χαρακτηριστικό του τελευταίου διαστήματος είναι ότι χτυπήθηκαν πάρα πολλοί καλλιεργητές της περιοχής του Ταϋγέτου. Όλοι ξέρουμε τι εστί Ταΰγετος για την καλλιέργεια κάνναβης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι συνελήφθησαν πάνω από 15 άτομα, σοβαροί διακινητές, ενώ η πιο σημαντική ποσότητα που βρέθηκε ήταν πέρυσι σχεδόν τέτοια εποχή. Βρέθηκαν 38 κιλά φούντα Ταϋγέτου στο σπίτι ενός Καλαματιανού», επισήμανε ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Ο αριθμός 38 για τις υποθέσεις καλλιέργειας χασίς που χειρίσθηκε φέτος το Τμήμα είναι κοντά στο ρεκόρ των 40 υποθέσεων που είχε καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια. Στην ουσία είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός και μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με άλλες χρονιές.
Όμως, το χαρακτηριστικό φέτος ήταν ότι μπήκαν πολλές φυτείες, αλλά μικρές, με τον κ. Δεληγιάννη να δίνει μια εξήγηση για αυτό: «Εκτίμησή μας είναι ότι με βάση το πληροφοριακό δίκτυο και τη δράση του ελικοπτέρου, πιθανότατα φέτος δεν υπήρχε κάποια τεράστια χασισοφυτεία που δεν εντοπίσθηκε. Μια μεγάλη φυτεία θα εντοπισθεί πιο εύκολα και η ποινή θα είναι μεγάλη. Παίρνει μεγάλο ρίσκο ο καλλιεργητής και γι’ αυτό βάζουν μικρότερες φυτείες».
Στα ύψη οι… τιμές
Ως προς τις υποθέσεις διακίνησης ηρωίνης – κοκαΐνης, ο κ. Δεληγιάννης εκτιμά ότι η Μεσσηνία βρίσκεται σε καλά επίπεδα, μετά και την εξάρθρωση τα προηγούμενα χρόνια των μεγάλων ομάδων Ρομά που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης. «Έχουμε αρκετές υποθέσεις, πάρα πολλές συλλήψεις. Καθημερινά ένα άτομο περνάει από την υπηρεσία για ναρκωτικά και αυτό έχει να κάνει και με τη δράση των επιχειρησιακών ομάδων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, δηλαδή την ΟΠΚΕ και τη ΔΙΑΣ, που κάνουν και αυτοί καθημερινά συλλήψεις.
Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τα ναρκωτικά με την έννοια ότι έχουν περιορισθεί οι μεγάλες κατασχέσεις ανά την Ελλάδα. Η χρήση χασίς, βέβαια, δεν έχει περιορισθεί, αλλά έχουν περιορισθεί οι μεγάλες κατασχέσεις. Ωστόσο, έχουν περιορισθεί σημαντικά οι χρήστες ηρωίνης», είπε ο κ. Δεληγιάννης, ενώ ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι φέτος δεν έγιναν πολλές συλλήψεις ανηλίκων για ναρκωτικά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, κι αυτό πιστεύει ότι δεν είναι τυχαίο.
Τέλος, η οικονομική κρίση έχει φέρει και… ακρίβεια στην αγορά των ναρκωτικών για το χρήστη. Το ελληνικό χασίς και δη του Ταϋγέτου, είναι το ακριβότερο και θεωρείται ότι πλέον έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Στο «λιανεμπόριο» ο χρήστης μπορεί να χρειασθεί και 12 ευρώ για ένα γραμμάριο ελληνικό χασίς, ενώ η τιμή δεν ξεκινά κάτω από 3-4 ευρώ το γραμμάριο. Η ηρωίνη πλέον τιμάται από 10-20 ευρώ το γραμμάριο και η κοκαΐνη από 80-120 ευρώ το γραμμάριο.
Κλείνοντας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι άλλη μια σημαντική δράση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας είναι η ενημέρωση, όπως και οι ομιλίες που πραγματοποιεί για γονείς, μαθητές και παιδιά.
Της Βίκυς Βετουλάκη