Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέβαλε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση την υπόθεση προσφυγής της Μεσσηνίας και φορέων της κατά της απόφασης του πρώην υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου για το ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 13 Απριλίου του 2021.
Ίσως μέχρι τότε να έχει βρεθεί μια αποδεκτή λύση από όλες τις πλευρές, αφού στις προθέσεις των φορέων της Μεσσηνίας είναι η διοργάνωση σύντομα μιας ευρύτατης σύσκεψης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων που καλλιεργούν ελιά Καλαμάτας.
Πάντως, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην προχθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα ότι στηρίζει τις διεκδικήσεις για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες με πρωτοβουλία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου υπήρξε συντονισμός εκπροσώπων του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης με τους φορείς του πρωτογενούς τομέα της Μεσσηνίας, προκειμένου μέσα από κοινές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων να υποστηριχθεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για τη διασφάλιση του προϊόντος.
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου
Κατά τη συζήτηση, παρέμβαση υπήρξε και από το γενικό διευθυντή της «Ένωσης Μεσσηνίας» και γραμματέα του ΣΥΜΕΠΟΠ, Γιάννη Πάζιο, ενώ έπειτα από συζήτηση το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1. Την υποστήριξη της προσφυγής του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας έναντι προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης. Παράλληλα, ζητήθηκε να αποκατασταθεί η νομιμότητα με ανάκληση της σχετικής απόφασης. Επίσης, το Σώμα αποφάνθηκε στο να προχωρήσουν από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου σε χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης για την προβολή προώθηση της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ ως ελάχιστο αντιστάθμισμα της ζημίας που έχει προκληθεί, καθώς και την επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ που έχει υποβληθεί στο ΥΠΑΑΤ.
2. Τη διερεύνηση για την ύπαρξη πάσης φύσεως ευθυνών σε υπηρεσιακό επίπεδο που οδήγησαν: σε καταστρατήγηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/12 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην αναγραφή του όρου ΚΑΛΑΜΑΤΑ στο WORLD CATALOGUE OF OLIVE VARIETIES, το 2000, ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς ΚΑΛΑΜΩΝ, στην προώθηση του όρου KALAMATA OLIVES στο πλαίσιο του Κανονισμού 1144/14 και σε βάρος της ελληνικής ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ και του προστατευόμενου προϊόντος ΠΟΠ ELIA KALAMATAS, καθώς και άλλες παρόμοιες ενέργειες που ζημίωσαν την ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ. Την αποτίμηση της προκληθείσας ζημίας και εφόσον τεκμηριωθούν, την υποβολή συγκεκριμένων εγκλήσεων για αποζημίωση και αποκατάσταση του ορθού σε παγκόσμιο επίπεδο.
3. Την πλήρη υποστήριξη με κάθε τρόπο της υπό σύσταση ομάδας διαχείρισης και προστασίας του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.
4. Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση σύσκεψης απευθύνοντας πρόσκληση σε Δήμους και Φορείς (Συνεταιρισμοί – Επιμελητήρια) της Λακωνίας – Αιτωλοακαρνανίας – Φθιώτιδας και λοιπών περιοχών με καλλιέργεια Ελιάς ΚΑΛΑΜΩΝ με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για την Ελληνική ελιά ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ και το ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
Θ. Βασιλόπουλος: Πάγια θέση η υποστήριξη φορέων της περιοχής
Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει: «Ως Δήμος Καλαμάτας έχουμε από την πρώτη στιγμή, τον περασμένο Ιούνιο, χαιρετίσει την πρωτοβουλία φορέων του πρωτογενούς τομέα για την προστασία και ισχυροποίηση του κατοχυρωμένου Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.
Είναι νομίζω ξεκάθαρο για όλους μας και αποτελεί πάγια θέση η υποστήριξη φορέων της περιοχής που αναλαμβάνουν να προασπίσουν τοπικά εμβληματικά προϊόντα, στηρίζοντας τους παραγωγούς της περιοχής μας. Τους παραγωγούς που χωρίς αμφιβολία αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την ταυτότητα συνολικά του τόπου μας, της Μεσσηνίας μας.
Δυστυχώς, η Υπουργική Απόφαση Αποστόλου προκάλεσε τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς, εκθέτοντας παράλληλα τη χώρα μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο και το πιο σημαντικό. Η ζημιά που έχει προκληθεί στους παραγωγούς στην πατρίδα μας είναι μεγάλη και στην περιοχή μας ακόμα μεγαλύτερη. Μπορούν, λοιπόν, από Αφρική, Αυστραλία, Αίγυπτο, Τουρκία να εξάγουν ελιές επιτραπέζιες με την παγκοσμίως γνωστή ονομασία kalamata olives.
Το πρόβλημα αφορά στην εγγραφή στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της «ελιάς Καλαμάτας» ως συνωνύμου της ποικιλίας «ελιάς Καλαμών», κάτι που εκτός ότι προσβάλλει βάναυσα την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας», δημιουργεί συνθήκες κατάργηση στην ουσία του ΠΟΠ.
Οφείλουμε και νομίζω ότι ως Δήμος το έχουμε αποδείξει, να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται με όποιον τρόπο μπορούμε και στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχουμε, προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία για τους παραγωγούς. Και φυσικά να προστατεύσουμε το προϊόν, το συγκριτικό πλεονέκτημα που ως περιοχή έχουμε να προτάξουμε στον πρωτογενή τομέα.
Η δεκαετής κοινωνικοοικονομική κρίση, αλλά κυρίως η πανδημία, μας έδειξαν το δρόμο, οι λύσεις πρέπει να είναι συλλογικές και κοινά αποδεκτές. Η συζήτηση αυτή τώρα ξεκινά επί της ουσίας. Συζητήσαμε και με τους συναδέλφους δημάρχους της Μεσσηνίας και με την Περιφέρεια. Ας είμαστε εμείς εκείνοι που θα λάβουμε, επιτέλους, αποφάσεις και θα δρομολογήσουμε δράσεις που θα στοχεύουν στη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών».