Μεσσηνία: Μόνο Μάνη και Πύλος έστειλαν στοιχεία για ετοιμόρροπα κτήρια

Μεσσηνία: Μόνο Μάνη και Πύλος έστειλαν στοιχεία για ετοιμόρροπα κτήρια

Με πάρα πολλά κενά η λίστα του υπουργείου για τα ετοιμόρροπα κτήρια στη Μεσσηνία

Τη λίστα με τον αριθμό των καταγεγραμμένων σε κάθε Δήμο ετοιμόρροπων ή επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για 9.342 κτήρια που οι Δήμοι απέστειλαν στο υπουργείο, όπως τους είχε ζητηθεί, όμως μάλλον το νούμερο πρέπει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Κι αυτό, γιατί κοιτώντας τη λίστα εμφανώς λείπουν πολλοί Δήμοι και άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μεσσηνία.

Τα ετοιμόρροπα της Μεσσηνίας
Η λίστα του υπουργείου από τη Μεσσηνία, λοιπόν, περιλαμβάνει μόνο το Δήμο Δυτικής Μάνης και το Δήμο Πύλου-Νέστορος. Για το μεν πρώτο αναφέρεται ότι τα ετοιμόρροπα κτήρια που έχουν καταγραφεί σε όλο το Δήμο Δυτικής Μάνης είναι μόνο πέντε, για το δε Δήμο Πύλου-Νέστορος, έχουν καταγραφεί 44.

Στη λίστα δεν υπάρχει καμία αναφορά στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας. Και μη φανταστεί κανείς ότι σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια.

Όπως πληροφορηθήκαμε για το Δήμο Καλαμάτας, που έχει και τα περισσότερα, όταν το υπουργείο έδωσε εντολή για την καταγραφή τους, αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε όλες τις Δημοτικές του Ενότητες, να καταγράψουν τα εν λόγω κτήρια και να τον ενημερώσουν για να επικαιροποιήσει τα στοιχεία που είχε. Δυστυχώς, ακόμα και τώρα μαθαίνουμε ότι δεν έχουν απαντήσει όλες οι Δημοτικές Ενότητες και ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει ολοκληρώσει τον εν λόγω κατάλογο. Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να καταγράψουν μόνο 24, για τα οποία έχει ενημερωθεί το υπουργείο.

Βασικά σημεία
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι  θεσμικές παρεμβάσεις -που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση- αναμένεται να έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, δεδομένου ότι το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και  δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας.  Σημείωσε, δε, ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.

Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τα εξής βασικά στοιχεία: «Έχουμε δηλώσεις από τους Δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτήρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα. Σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και  διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους Δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτήρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα “Διατηρώ” για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση- αλλά και γενικότερα για τη διευκόλυνση των Δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις».

Της Βίκυς Βετουλάκη