Οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την ολιγόωρη πρώτη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, συμφώνησαν ότι το πρώτο θέμα συζήτησής τους θα είναι οι γραμμές βάσης, με στόχο την κατάληξη σε κοινή συμφωνία καθορισμού τους.
Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς διπλωματικές πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις αυτές θα εξακολουθήσουν όλο το επόμενο διάστημα, με ορόσημο την Πρωτομαγιά του 2021, καθ’ υπόδειξη του Τούρκου προέδρου.
Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς διπλωματικές πληροφορίες, ο Ερντογάν, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συγκάλεσε την Κυριακή για «τα θέματα εξωτερικής πολιτικής» εν όψει της επανέναρξης των διμερών επαφών, έδωσε τις τελικές οδηγίες στην τουρκική αντιπροσωπία.
Ο στόχος της Άγκυρας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι να υλοποιηθεί η βασική θέση της Τουρκίας από το 1974 για «την τουρκική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες του Αν. Αιγαίου».
Σε μια συμβολική- δεσμευτική κίνηση, ο Ερντογάν και οι συμμετέχοντες στο Συμβούλιο (μεταξύ των οποίων Καλίν, Τσαβουσογλού Ακάρ, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο διαπραγματευτής Σεντάτ Ονάλ κ.ά.) έδωσαν τα χέρια δεσμευόμενοι στην υλοποίηση της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η μακρόσυρτη διαδικασία, που συμφωνήθηκε στην πρώτη διερευνητική επαφή χθες στην Κωνσταντινούπολη, επιτρέπει στην Άγκυρα- με τη συναίνεση της Αθήνας – να παρουσιαστεί η Τουρκία ως «λευκή περιστερά « στο κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. τον προσεχή Μάρτιο, ώστε να απομακρυνθεί κάθε πιθανότητα επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Και επιπλέον, να έχει περιθώριο ο Ερντογάν να ανοίξει και πάλι τις συζητήσεις με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, με στόχο νέα Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Και κυρίως να διασφαλίσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό, που του έχει υποσχεθεί πολλαπλώς η Α. Μέρκελ, αλλά δεν έχουν φτάσει όλα ακόμα στην Άγκυρα.
Επιπροσθέτως, η κα Μέρκελ που αγωνιά μήπως εμφανιστεί, ίσως από την πλευρά της Ελλάδας, θέμα πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες, έσπευσε χθες, για χάρη του Ερντογάν, να συζητήσει το θέμα με τον Ισπανό πρωθυπουργό. Πρότεινε, δηλαδή, να εφαρμοστεί «μια έξυπνη τακτική» από την πλευρά της Γερμανίας και της Ισπανίας, ώστε να εξουδετερωθεί εν τη γενέσει του οποιαδήποτε θέμα απαγόρευσης πώλησης ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Με το σκεπτικό ότι αν σταματήσει η παράδοση του- ισπανικής ναυπήγησης- αεροπλανοφόρου στην Τουρκία, αυτή θα συμπαρασύρει και την πώληση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η Ισπανία δεσμεύθηκε να επισπεύσει την παράδοση του αεροπλανοφόρου «Ανατολού» στην Τουρκία το φθινόπωρο.
Της Κύρας Αδάμ