Δύο, τουλάχιστον, εργολαβίες, χιλιάδες ευρώ για αντιπλημμυρικά, αλλά πλημμύρα ο εθνικός δρόμος Κυπαρισσίας – Φιλιατρών στην Τερψιθέα σχεδόν σε κάθε βροχόπτωση!
Όπως αποδεικνύεται, τα τεχνικά έργα απορροής των υδάτων των εργολαβιών που έχει πληρώσει αδρά με λεφτά των φορολογούμενων πολιτών η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μια εργολαβία που εκτελέστηκε από τον Ιανουάριο του έτους 2014 (αλλά και η δεύτερη, μόλις πρόσφατα από το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2020), είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.
Ίδια και χειρότερη, σε κάποια σημεία, η κατάσταση στην εθνική οδό στα όρια των οικισμών Βαθύ και Γιαννίτσαινας, όπου είναι ανύπαρκτοι χάνδακες απορροής των υδάτων.
Διερχόμενοι οδηγοί προχθές το απόγευμα σε επικοινωνία τους μαζί μας τόνισαν ότι ήταν επικίνδυνη η διέλευση οχημάτων από τα προαναφερθέντα σημεία εξαιτίας του όγκου των νερών της βροχής που είχαν συγκεντρωθεί στο οδόστρωμα, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα.
Κάτοικοι της περιοχής έλεγαν πως προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με κάποιον αρμόδιο και υπεύθυνο για να ενημερώσουν για την επικινδυνότητα στο δρόμο, αλλά μάταια, «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση».
Αναρωτιούνται δε τι άλλο θα πρέπει να συμβεί και τι να κάνουν κι οι ίδιοι, προκειμένου κράτος, Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμος Τριφυλίας να λύσουν το πρόβλημα με τα νερά που πλημμυρίζουν την εθνική οδό, αλλά και όχι μόνο. Δεν είναι λίγες οι φορές που από τα νερά στην Τερψιθέα, επειδή είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα τεχνικά έργα χιλιάδων ευρώ που έχουν κατασκευαστεί, «πνίγονται» περιουσίες και καλλιέργειες και καταστρέφονται θερμοκήπια και οικίες.
Το κακό, όπως λένε, ξεκινάει από τότε που φτιάχτηκε ο νέος εθνικός δρόμος. Κι αυτό είναι σε όλους γνωστό και χιλιοειπωμένο. Πριν γίνει εκείνη η εργολαβία, δηλαδή πριν πολλές δεκαετίες και βάλε, όταν χαράχτηκε ο δρόμος κι εν συνεχεία έγινε η κατασκευή του, παρότι δεν υπήρχαν σύγχρονα μέσα, εκείνοι που τότε ασχολήθηκαν είχαν φτιάξει στο προβληματικό στις μέρες μας σημείο χάνδακες απορροής των υδάτων, εκατέρωθεν (με «μπάι-πας» κάτω απ’ το δρόμο για τους δύο χάνδακες) και κανένα πρόβλημα δεν προκαλούνταν από τα νερά.
Όταν έγινε ο νέος δρόμος, οι χάνδακες εξαφανίστηκαν. Στην πορεία των ετών και έχοντας στα χέρια τους οι επιστήμονες επί των τεχνικών έργων και τη σύγχρονη τεχνολογία, έκαναν παρεμβάσεις με τεχνικά έργα, οι οποίες ωστόσο δεν έλυσαν τα προβλήματα από τα νερά.
Σχετικά με το προβληματικό σημείο στην Τερψιθέα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσφάτως έκανε λόγο για «μια περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα αποστράγγισης των ομβρίων, εξαιτίας της πιθανής παρεμπόδισης της ομαλής ροής τους από ανθρώπινες δραστηριότητες».
Μπορεί πράγματι με την πάροδο των ετών να ισχύει και αυτό. Μπορεί να είναι και συνέπεια της κλιματικής αλλαγής σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Για να λυθεί το πρόβλημα, όμως, δεν πρέπει οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να εστιάζουν μόνο – όπως πράττουν τόσα και τόσα χρόνια δαπανώντας χιλιάδες ευρώ – στο να «πιάσουν» τα νερά ανατολικά του δρόμου. Πρέπει, επιτέλους, να ασχοληθούν σοβαρά στο πώς να μη φτάνουν όλα τα νερά σε εκείνο το σημείο. Γιατί, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, παλιότερα δεν έφταναν όλα τα νερά και γι’ αυτό δεν υπήρχαν προβλήματα.
Με την κατάργηση της Αγροφυλακής, κλείσανε παντού οι χάνδακες και τα νερά τρέχουν και βγαίνουν στην Τερψιθέα. Δε χρειάζεται κανείς να είναι «πανεπιστήμονας» για να σκεφτεί το αυτονόητο για την περιοχή: Να κατασκευαστούν χάνδακες απορροής εκεί όπου συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος υδάτων, δηλαδή πάνω από το «Λόγκο Ψιλογαλάνη» μέχρι το Στασαίικο ρέμα και πάνω από το «Χτήμα Βαρβαρρήγου» μέχρι το Σπηλαίικο ρέμα (Πρίτζιπα). Έτσι τα νερά, από ψηλά, θα οδηγούνται και θα παροχετεύονται στα δύο ρέματα και δε θα φτάνουν στην εθνική οδό στην Τερψιθέα, προκαλώντας ξανά και ξανά προβλήματα!
*Φωτογραφία από την πρόσφατη εργολαβία στην Τερψιθέα το Νοέμβριο του 2020.