Παραδίδουν στο Μαξίμου τα κλειδιά των μαγαζιών και ζητούν παραίτηση Γεωργιάδη
Τα κλειδιά των καταστημάτων τους συγκεντρώνουν οι επιχειρηματίες εστίασης, σε μια συμβολική δράση της Ομοσπονδίας τους, στην οποία συμμετέχει και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, με στόχο να τα παραδώσουν στο Μαξίμου, αντιδρώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη.
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας καλεί τον κ. Γεωργιάδη, αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, να τους παραδώσει αυτός τα κλειδιά του υπουργείου του.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, περιέγραψε σε συνέντευξή του τη δραματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες της εστίασης στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι οι μισές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο.
Απειλούνται με λουκέτο
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» ο κ. Καββαθάς εκτίμησε ότι έως και οι μισές επιχειρήσεις ενδέχεται να βάλουν λουκέτο, ενώ περίπου 200.000 αναμένεται να είναι οι απώλειες θέσεων εργασίας. «Οι συνέπειες της κρίσης έχουν βαθύνει τόσο πολύ που είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τεράστια προβλήματα με λουκέτα και απολύσεις θέσεων εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι από τις 81.000 επιχειρήσεις περίπου 40.000 θα βάλουν λουκέτο.
Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στον κλάδο του λιανεμπορίου, αλλά και στην εστίαση. Ειδικότερα η δεύτερη, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, μαστίζεται εδώ και 11 μήνες, ενώ περίπου 5 μήνες βρίσκεται κλειστή.
Όπως είπε, ακόμη και η μικρότερη επιχείρηση έχει πάγια έξοδα περίπου 3.000 ευρώ. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ενίσχυσε μόλις με 1.000 ευρώ τους επιχειρηματίες, ενώ ανέφερε ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 πολλοί βρέθηκαν εκτός. «Δεν είναι ικανά αυτά τα χρήματα για την ανάκτηση του κλάδου», τόνισε ζητώντας μεγαλύτερη βοήθεια σε πολλούς τομείς από την κυβέρνηση.
Υπογράμμισε, επίσης, πως είναι προτιμότερο να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα παρά να ανοίξουν υπό συνθήκες που θα είναι δύσκολες, όπως το άνοιγμα μέχρι συγκεκριμένη ώρα, οι εξωτερικοί χώροι που θα λειτουργούν με θερμαντικά σώματα κ.λπ. «Είναι μεγαλύτερη η ζημιά της μερικής λειτουργίας», τόνισε.
Όπως εξήγησε, οι εξωτερικοί χώροι θα μπορούν να λειτουργήσουν στις νοτιότερες περιοχές της χώρας που ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες. Όμως, σε περίπτωση βροχής, για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα προστασίας. «Η μερική λειτουργία θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα, καλύτερα κλειστά και άνοιγμα υπό συνθήκες ασφάλειας και βιωσιμότητας της επιχείρησης», συμπλήρωσε.
Τα κλειδιά της εστίασης
Στο μεταξύ, η ΠΟΕΣΕ έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα στις Ενώσεις και τους Συλλόγους, ανά τη χώρα, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου να συγκεντρώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους και μαζί με μια «υπεύθυνη δήλωση πρώην επαγγελματία εστίασης» να τα αποστείλουν στην Ομοσπονδία, προκειμένου αντιπροσωπεία να τα παραδώσει στο Μαξίμου μαζί με ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Στη δήλωση – διαμαρτυρία που θα υπογράψουν ξεχωριστά ο κάθε καταστηματάρχης εστίασης, αναφέρονται τα εξής: «Οι επιχειρήσεις Εστίασης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βάζουν οριστικά λουκέτα. Καθημερινά οι συνάδελφοι παραδίνονται σε ένα βάναυσο πόλεμο. Το τοπίο είναι θολό, τίποτα δεν ξεκαθαρίζεται και τα δελτία Τύπου δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε μόνο για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας, να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται. Οι φωνές μας δεν ακούγονται, δεν ευαισθητοποιούν τους κυβερνώντες. Η Εστίαση βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει. Απαιτεί διάσωση. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δε βάζουμε πλάτη άλλο, καταντήσαμε από νοικοκυραίοι, επαίτες. Οι οικογένειές μας στηρίζονται σε μας. Έχουμε δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα. Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η κοινωνία δε θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας.
Σας παραδίδουμε, λοιπόν, με πόνο, τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας. Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Εμείς πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των υποχρεώσεων, των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης. Πάρτε τα κλειδιά κι ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε.
Υ.Γ. Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο, καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα».
Η εστίαση της Καλαμάτας
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους για τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη αναφέρουν: «Όλοι μας έχουμε “άστοχες” στιγμές στην επαγγελματική αλλά και την προσωπική μας ζωή. Το φυσιολογικό είναι όταν συνειδητοποιούμε το λάθος μας να προβαίνουμε σε διόρθωση. Αναμένουμε, λοιπόν, από τον κ. υπουργό να διορθώσει αν κατάλαβε ότι έσφαλε με τον τρόπο που μίλησε και αντιμετώπισε έναν ολόκληρο κλάδο.
Η διαμαρτυρία των επιχειρηματιών της εστίασης έχει συμβολικό και πολιτισμένο χαρακτήρα. Δεν επιδιώξαμε ποτέ να κλείσουμε την Αθήνα και να δημιουργήσουμε χάος και πρόβλημα στην κυβέρνηση. Απλά με όμορφο και πολιτισμένο τρόπο εκφράζουμε την πικρία μας και την αγανάκτησή μας για την κατάσταση την οποία βιώνουμε.
Οι επιχειρηματίες τις εστίασης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά της πανδημίας θυσιάζοντας κόπους και αγώνες μιας ζωής. Ο πόλεμος θα έχει θύματα το γνωρίζουμε. Όπλα χρειαζόμαστε να πολεμήσουμε. Όπλα ζητήσαμε τίποτα άλλο! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη. Η δήλωση του χαρακτηρίζεται από εμάς ως μηδενιστική απαξιωτική και διχαστική. Αν, λοιπόν, η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης είναι αυτή που εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης, τότε μας θλίβει ιδιαίτερα και μεγαλώνει την ανασφάλειά μας για το αύριο. Δηλώσεις όπως αυτή μεγεθύνουν τα προβλήματα και δε βοηθούν στη λύση τους.
Η απάντησή μας στη δήλωση του κ. Γεωργιάδη θα μπορούσε να είναι το ίδιο μηδενιστική και απαξιωτική, όπως η δική του.
Αν ένας υπουργός, όπως ο κ. Γεωργιάδης, δεν μπορεί να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη κατάσταση με σύνεση και λογική, ας παραδώσει τα κλειδιά του υπουργείου του σε εμάς. Ευχαρίστως τα παραλαμβάνουμε και να είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε καλύτερα».
Της Βίκυς Βετουλάκη