Σοβαρές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να επιφέρει η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την είσοδο των υποψηφίων στα πανεπιστήμια, όπως αυτή προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας και βρίσκεται υπό συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
Το κατά πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, είναι ένα θέμα. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί στο χώρο της Παιδείας δοκιμάζονται κάθε φορά, δεκαετίες τώρα, μια σειρά από “πειράματα”.
Το πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής επαρχίας από τη δεκαετία του ’50 ήταν η παρουσία στρατού και εκατοντάδων αχρήστων στρατοπέδων, με τους φαντάρους να κάνουν υποχρεωτικές «διακοπές» ανά την Ελλάδα.
Τις τελευταίες δεκαετίες, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, οι φαντάροι αντικαθίστανται από φοιτητές στην ελληνική επαρχία. Είναι το μοντέλο ανάπτυξης που κυριάρχησε στο τέλος του 20ού αιώνα και στις αρχές του 21ου. Κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ.
Ήταν ένας πολύ πετυχημένος τρόπος για να δημιουργηθεί ένα “ντεπό” διορισμών… των δικών μας παιδιών, προς δόξα φυσικά των κομμάτων που κυβερνούσαν τη χώρα.
Τώρα, ο συνδυασμός της προηγούμενης απόφασης του υπουργείου Παιδείας (σ.σ. συγχώνευση ΤΕΙ με ΑΕΙ), με τη σημερινή για την ισχύ Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (EBE), θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων να κλείσουν, αφού με το μέτρο θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων.
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Όπως προκύπτει από εκτενή έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας αλλά και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόκειται για ένα πολύπλοκο και γραφειοκρατικά δυσκίνητο σύστημα που φαίνεται «αντικειμενικό» αλλά κρύβει καταστροφικά αποτελέσματα για τους υποψηφίους, τα πανεπιστήμια και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν συνοπτικά σε διαδικτυακή εκδήλωση της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με αυτή, λαμβάνοντας υπόψη πως το 2020 από τους 71.159 υποψήφιους δεν εισήχθησαν σε ΑΕΙ 10.319 (15%), με το προτεινόμενο σχέδιο, το 2021, δε θα εισαχθούν 24.502 (34%) υποψήφιοι.
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη, από τα είκοσι δύο (22) τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στα δέκα (10) θα υπάρξει σοβαρός αριθμός μείωσης των εισακτέων. Δηλαδή, το ποσοστό των τμημάτων που θα υποστούν απώλειες φτάνει στο 47%. Ειδικότερα για την πόλη της Καλαμάτας τα “υπό ατμόν” τμήματα υπολογίζονται σε τρία (3).
Οι συνέπειες που θα εμφανιστούν, οι οποίες, όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία, δε θα αφήσουν ανεπηρέαστη καμία Περιφέρεια της χώρας, θα επιφέρουν, μεταξύ άλλων, μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων (δεδομένου ότι αυτή έχει συνδεθεί με τον αριθμό φοιτητών) και, άρα, σταδιακό κλείσιμο ή συγχώνευση, ακόμα και τμημάτων με πολλές δεκαετίες λειτουργίας. Επίσης, περιορισμό της αναπτυξιακής συνεισφοράς των περιφερειακών Πανεπιστημίων, ειδικά στην επαρχία όπου τα πανεπιστήμια συνεισφέρουν με μελέτες, έργα και επενδύσεις, αλλά και περιορισμό της πολιτιστικής συνεισφοράς των ακαδημαϊκών κοινοτήτων στην επαρχία.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης