Από τις αρχές Νοεμβρίου έχει απαγορευτεί στους κυνηγούς η μετακίνηση για κυνήγι κι έτσι η φετινή περίοδος, που ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου, χάθηκε, με τους ίδιους να έχουν πληρώσει τις άδειες, αλλά τελικά να μην μπορούν να ασκήσουν την εν λόγω δραστηριότητα.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μούζος, μίλησε για την όλη κατάσταση, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι κυνηγοί είναι απέναντι στην κυβέρνηση, θεωρώντας αυτή την απαγόρευση άδικη. Υποστηρίζουν, δε, πως έπρεπε εδώ και καιρό να έχει ανακληθεί. Πλέον, όπως είπε, δεν έχει κανένα νόημα και να γίνει, αφού η περίοδος τελειώνει και τα ζώα κυοφορούν.
Σύμφωνα με τον κ. Μούζο, ο Σύλλογος διαμαρτύρεται για την άδικη, όπως τη χαρακτήρισε, αντιμετώπιση, η οποία και δεν πρέπει να ξεχαστεί από τους κυνηγούς. Σε όλη την Ευρώπη, τόνισε, το κυνήγι επιτρέπεται ως μια δραστηριότητα που δεν μπορεί να προκαλέσει συνθήκες διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, με την ελληνική κυβέρνηση να το απαγορεύει και συνειδητά να επιλέγει τη ρήξη με τους κυνηγούς. Ο ίδιος χαρακτήρισε αψυχολόγητη τη συγκεκριμένη απόφαση και, μάλιστα, χωρίς καμία δικαιολογία.
Αυτό που ζητά ο Σύλλογος είναι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, που εκπροσωπεί 200.000 κυνηγούς, όπως αρμόζει στο θεσμικό της ρόλο, να σταθεί απέναντι, καθώς πλέον είναι εχθροί των κυνηγών.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει τις ενέργειες κατά της απόφασης μετακίνησης για το κυνήγι.
Τα χρήματα που δόθηκαν από τους κυνηγούς
Σε ερώτηση για τον αριθμό των αδειών και τα χρήματα που δόθηκαν, ο κ. Μούζος απάντησε ότι εκδόθηκαν 2.100 άδειες και τα χρήματα που πληρώθηκαν απλά χάθηκαν, κάτι που- όπως είπε- προκαλεί παράπονα και προβληματισμό στους κυνηγούς για την επόμενη περίοδο.
Αρκετοί και οι παραβάτες
Όπως ξεκαθάρισε ακόμη ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, δεν έχει απαγορευτεί το κυνήγι, αλλά η μετακίνηση για κυνήγι. Για το λόγο αυτό μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με κυνήγι με θηλιές, με κυνήγι τη νύχτα, με την τοποθέτηση αγκιστριών κ.λπ. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ήταν για 1,5 μήνα σε αναστολή εργασίας και σε αυτό το διάστημα σημειώθηκαν πολλές παραβάσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από θηροφύλακες του Συλλόγου.