Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη» αποτελεί πρότυπο δράσης και προσφοράς, όχι μόνο για το χωριό, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2004 από τον δικαιολογημένα… ισόβιο πρόεδρο, Παναγιώτη Λυμπέρη, ύστερα από παρότρυνση του αείμνηστου τότε κοινοτάρχη Κώστα Μπίζου, αλλά και με βάση τη δική του πεποίθηση ότι άξιζε και μπορούσε να πετύχει το εγχείρημα, σύμφωνα με την εικόνα αντίστοιχων συλλόγων που προβάλλονταν μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή «Κυριακή στο χωριό».
«Στόχος ήταν η προβολή του χωριού και η διατήρηση των εθίμων» εξηγεί ο κ. Παν. Λυμπέρης και 16 χρόνια μετά μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος ότι και τα δύο και πολλά παραπάνω έχουν επιτευχθεί, με την προσπάθεια να συνεχίζεται με ανάλογη θέρμη, και κινητήρια δύναμη την αστείρευτη αγάπη για τη γενέθλια γη. «Προβάλαμε το χωριό και την περιοχή μας και βοηθήσαμε κι άλλους συλλόγους να δημιουργηθούν και να οργανωθούν» προσθέτει ο ίδιος, ενώ γόνιμο έχει αποδειχθεί και το μέλημα για τη διατήρηση της ιστορίας και των εθίμων. Από το 2017 ιδρύθηκε και λειτουργεί ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, όπου φιλοξενείται μια πλούσια συλλογή αγροτικών εργαλείων και οικιακών σκευών και αντικειμένων, παλιών φορεσιών και υφαντών. Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Πύλου-Νέστορος διοργανώνονται δρώμενα μέσα από τα οποία αναβιώνουν ο παραδοσιακός κύκλος ζωής του ανθρώπου, γέννηση-προξενιό-προικιά-γάμος, αλλά και άλλες σημαντικές πτυχές της παλιάς αγροτικής ζωής, όπως είναι ο θερισμός και το αλώνισμα. Επιπλέον, «Η Φανερωμένη» διαθέτει δραστήριο χορευτικό τμήμα, που αναδεικνύει και κρατά ζωντανή την χορευτική μας παράδοση, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεών της, προσκαλείται σε αντίστοιχες γιορτινές συγκεντρώσεις στην περιοχή και αλλού, ενώ το 2019 είχε την ευκαιρία να λάβει μέρος και στο Φεστιβάλ Εμμέλεια στο χοροθέατρο «Δόρα Στράτου» στο λόφο του Φιλοπάππου.
Οι εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσίου και το Λαογραφικό Μουσείο οι στεγάζονται στο (ανενεργό) Δημοτικό Σχολείο, το οποίο από έναν εγκαταλελειμμένο και προβληματικό χώρο, μετατράπηκε σε ζωντανό χώρο συγκέντρωσης, μάθησης και δημιουργίας, που χρειάζεται όμως -και αξίζει κάθε στήριξης- για την εκ νέου ανακατασκευή και συντήρησή του.
Πλήθος επιμορφωτικών προγραμμάτων
Τουλάχιστον εντυπωσιακά είναι τα επιμορφωτικά προγράμματα που εξασφαλίζει για τους κατοίκους του χωριού και των γύρω περιοχών ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσίου.
Σε συνεργασία με το ΚΕΚ της Π.Ε. Ενότητας Μεσσηνίας υλοποιούνται κάθε χρόνο διάφορα μαθήματα, όπως παραδοσιακών χορών, ζαχαροπλαστικής-μαγειρικής, ζωγραφικής-αγιογραφίας, χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, ο επικεφαλής της Γεωργικής Διεύθυνσης Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος έκανε ενημέρωση για τη φυτοπροστασία, περίπου 500 άτομα πιστοποιήθηκαν στην ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων, παρακολουθώντας το πρόγραμμα του ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ενώ μέσω του Δήμου έχουν γίνει σεμινάρια πρώτων βοηθειών, ψυχολογίας και Η/Υ.
Το Μάρτιο η 15η αιμοδοσία
Από το 2015 ο Σύλλογος Βασιλιτσιωτών δίνει την ευκαιρία στον κόσμο της περιοχής να κάνει δώρο ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας μέσα από τις τακτικές εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνει. Η ανταπόκριση κι εδώ είναι πολύ μεγάλη, με 572 φιάλες αίμα να έχουν συγκεντρωθεί μέσα από τις 14 αιμοδοσίες που έχουν γίνει έως τώρα, ενώ στα τέλη Μάρτη θα ακολουθήσει η 15η.
Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η καθιερωμένη την τελευταία 5ετία συγκέντρωση τροφίμων για την παιδική δομή του πατέρα Αντωνίου, «Κιβωτός του Κόσμου».
Στο ετήσιο πρόγραμμα της «Φανερωμένης» είναι, επίσης, οι εκδρομές, θρησκευτικού κυρίως προσανατολισμού, εκδηλώσεις για τη γιορτή της γυναίκας και τη γιορτή της μητέρας και, φυσικά, η μεγάλη καλοκαιρινή χορευτική εκδήλωση που συγκεντρώνει στο Βασιλίτσι το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου όλους τους κατοίκους, τους ετεροδημότητες και τους φίλους του χωριού.
Το έναυσμα για το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής Κορώνης
Από τις πρώτες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η «Φανερωμένη» ήταν το 2006 η αναβίωση του εθίμου της Αποκερασιάς, της γιορτής της Αγάπης, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, με τίτλο «Εκεί που η Μουσική συναντά την παράδοση», με τη συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και μεγάλη ανταπόκριση από κατοίκους και επισκέπτες του χωριού. Μάλιστα, η επιλογή, που συνεχίζεται στις γιορτές του συλλόγου, να προσφέρονται αποκλειστικά υγιεινά ντόπια προϊόντα και χειροποίητα εδέσματα, έδωσε το έναυσμα στον τότε δήμαρχο της γειτονικής Κορώνης Θεόδωρο Σαλαντή και το Μανιατάκειο Ίδρυμα να ξεκινήσουν το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, αναδεικνύοντας την όμορφη παραλιακή κωμόπολη και την ευρύτερη περιοχή σε πρότυπο και κέντρο διάδοσης σωστών διατροφικών συνηθειών, βασισμένων σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και τα φρέσκα λαχανικά.
Τρεις μεγάλες προσωπικότητες
Ξεχωριστή θέση στις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσιωτών έχουν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Έτσι, το 2018 ήταν αφιερωμένο στους δασκάλους που υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, σε μια συγκινητική συνάντηση, στην οποία κατέστη δυνατόν να ανταποκριθούν τα 2/3 από τους περίπου 40 εκπαιδευτικούς που πέρασαν από τη σχολική έδρα του Βασιλιτσίου.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάδειξη του έργου, αλλά και των δεσμών με το Βασιλίτσι, των τριών σημαντικότερων προσωπικοτήτων που κατάγονται από το χωριό. Ο λόγος για τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο, που έγινε ο πρώτος ιεραπόστολος στην Κεντρική Αφρική, για το φημισμένο Γιώργο Αντ. Μπίζο, δικηγόρο και συναγωνιστή του Νέλσον Μαντέλα στην κατάργηση του απαρχάιντ στη Νότια Αφρική, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο, και για το στρατηγό Βασίλειο Μάραντο, χάρις στον οποίο ξεκίνησε το 1973 η διάνοιξη του περιφερειακού δακτυλίου που ενώνει στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Ακρίτα, Κορώνη-Βασιλίτσι-Φοινικούντα-Μεθώνη.
Και για τους τρεις ο σύλλογος διοργάνωσε τιμητικές εκδηλώσεις, ενώ εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα η απόφαση για την τοποθέτηση της προτομής του Γεωργίου Μπίζου στην πλατεία του Βασιλιτσίου, όπου θα δοθεί και το όνομα του εμβληματικού Μεσσήνιου αγωνιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έχει προηγηθεί η ανέγερση της προτομής του πατρός Χρυσοστόμου στο προαύλιο του Αγίου Βασιλείου (με πρωτοβουλία της Εκκλησίας), ενώ στα σχέδια είναι να ακολουθήσει και η συμπλήρωση της τριανδρίας με το άγαλμα του στρατηγού Μαράντου.
Όλοι μαζί μπορούμε…
Σε ένα διαφορετικό πεδίο, αλλά προς την ίδια πάντα κατεύθυνση, αυτό της προστασίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσίου συμμετείχε πριν μερικά χρόνια στις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στο Ακριτοχώρι και υδατοκαλλιεργειών τόνου κοντά στα νησάκια Σχίζα και Σαπιέντζα.
Μέσα από τη συσπείρωση και τη συλλογική κινητοποίηση οι ντόπιοι είχαν πετύχει τότε δύο πολύ μεγάλες νίκες για το περιβάλλον ή όπως το θέτει στον επίλογό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσιωτών, Παναγιώτης Λυμπέρης, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του στο Δ.Σ. (Αντωνία Μαράντου, Διαμάντω Μπίζου, Γιούλη Γαϊτάνη και Ελένη Λυμπέρη) και όλους τους συγχωριανούς του «που βοήθησαν να προβληθεί η περιοχή μας» και ευχόμενος «να είμαστε πάντα μια ενωμένη κοινωνία»…
Της Χριστίνας Ελευθεράκη