Αναμένεται σήμερα το τελικό σχέδιο διαχείρισης για το προσφυγικό

Αναμένεται σήμερα το τελικό σχέδιο διαχείρισης για το προσφυγικό

Έτοιμη να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού είναι η κυβέρνηση, με τις σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να προσδιορίζονται για σήμερα.
Προχθές το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη για το θέμα υπό τον πρωθυπουργό και συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου. Μια γενικότερη συζήτηση έγινε στη συνέχεια και με τους 13 περιφερειάρχες, παρουσία των αρμόδιων υπουργών και του συντονιστή που έχει ορίσει ο κ. Μητσοτάκης, υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.
Η πιο καυτή παράμετρος είναι δημιουργία των κλειστών κέντρων στα νησιά και την ενδοχώρα, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταξύ άλλων, να καλείται να συνδράμει στην ενημέρωση και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Άλλωστε, οι αντιδράσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα κυβερνητικά στελέχη, που σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να αιφνιδιάσουν.
Από την πλευρά των περιφερειαρχών, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει θετική ανταπόκριση για τη δημιουργία κλειστών κέντρων, ωστόσο ζήτησαν από την κυβέρνηση μεγαλύτερη ενημέρωση για τις διαδικασίες μετεγκατάστασης.
 
Πού θα δημιουργηθούν
κλειστά κέντρα μεταναστών
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida, κλειστά κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίο, Σάμο και Λέσβο), σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Λέρο και Κω), ενώ στο σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί περιλαμβάνεται και η Κρήτη. Ωστόσο, δε θα περιοριστούν σε αυτά, καθώς στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.
 
Μητσοτάκης: Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη
Στη σύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει» επισήμανε.
«Δε μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», πρόσθεσε και ζήτησε από τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δε γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση παραμένει αντιμέτωπη με δύο μη διαχειρίσιμες πραγματικότητες: τις έξαλλες τοπικές κοινωνίες που η ίδια τροφοδότησε με ρατσισμό και ξενοφοβία και την αμετάβλητη τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως εργαλείο εκβιασμού της Ευρώπης.
Απέναντι σ’ αυτές τις πραγματικότητες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετεί – ή τουλάχιστον προσπαθεί να υιοθετήσει – ολοκληρωτικά πλέον πολιτική… ΣΥΡΙΖΑ: Στρέφεται στην Ευρώπη και στη διεθνοποίηση του ζητήματος και, εντός συνόρων, ζητά «αλληλεγγύη» από περιφερειάρχες, δημοτικούς άρχοντες και βουλευτές της Ν.Δ.
Σε ό,τι αφορά το διεθνές σκέλος, ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από σήμερα, με την παρουσία του πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ και τις εκεί συναντήσεις του με ηγέτες που έχουν πρωταγωνιστήσει αρνητικά στη γιγάντωση του προσφυγικού, όπως ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τις συναντήσεις αυτές, θα τονίσει ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια των αντοχών του, ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως «πάρκινγκ» προσφύγων, και πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί.
Στίγμα προθέσεων, άλλωστε, δίνει ήδη ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στην Handelsblatt, στην οποία τονίζει ότι δε θα ανεχθεί τη στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι (το προσφυγικό) αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας».
 
Ποιοι παρευρέθησαν
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιος Κοντογεώργης, η γενική γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βασιλική Λοΐζου και η ειδική γραμματέας Διαρθρωτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκη Δανδόλου.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης