Το ΣτΕ εντάσσει τα αυθαίρετα στους δασικούς χάρτες – Άμεση η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Το ΣτΕ εντάσσει τα αυθαίρετα στους δασικούς χάρτες – Άμεση η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

 
Ν/σ προωθεί τη νομιμοποίησή τους σε αιγιαλό – παραλίες
 
 
 
Νομοσχέδιο για τη γενικευμένη νομιμοποίηση δημόσιων αλλά και ιδιωτικών αυθαιρεσιών στον αιγιαλό και στην παραλία προωθείται στη Βουλή, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος, βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας.
Στο μεταξύ, χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε οριστικά αντισυνταγματική διάταξη νόμου με την οποία εξαιρούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών οι περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί «οικιστικές πυκνώσεις» (αυθαίρετα).
 
Αυθαίρετα στο κύμα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τα αυθαίρετα στις ακτές, πρόκειται για διατάξεις πολύ ευνοϊκές για όσους έχουν παρανομήσει, σε σύγκριση μάλιστα με τις αντίστοιχες που είχαν παρουσιασθεί το 2014 και είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν.
Για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία αλλά και σε παρόχθια ζώνη ποταμού ή λίμνης, αρκεί μια απλή απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Με το νομοσχέδιο που προωθείται η εκτίμηση είναι ότι όλες οι παρανομίες θα παγιωθούν και μετά τη νομιμοποίησή τους δε θα υπάρχει δρόμος επιστροφής.
Μάλιστα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», παρότι γίνεται διαχωρισμός προ και μετά τον Ιούλιο του 2011 η ημερομηνία που θέτουν οι τρεις νόμοι για τα αυθαίρετα αφήνει «παράθυρο» για νομιμοποίηση από το 2011 και μετά!
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα: «Οι διατάξεις είναι σαφώς προσανατολισμένες στην “εξαφάνιση” αυθαιρεσιών από μεγάλες τουριστικές μονάδες και εταιρείες στο χώρο της ενέργειας, μια επιλογή σαφώς διαφοροποιημένη από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί άμεσης κατεδάφισης όλων των αυθαιρέτων στους αιγιαλούς».
 
Αντίδραση Ν.Δ.
Από την πλευρά της Ν.Δ. ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του: «Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνιστά στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τη στάση που διατηρούσε ως αντιπολίτευση, όταν είχαν αντιταχθεί σφόδρα σε μια εύλογη ρύθμιση που είχε φέρει το 2014 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, τώρα είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ο δρόμος και για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί μετά τον Ιούλιο του 2011.
Η υποκρισία της κυβέρνησης δεν έχει όρια: Ενώ μετά την τραγωδία στο Μάτι, σε μια προσπάθεια να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες, παρίσταναν τους άτεγκτους με όσους έχουν χτίσει αυθαίρετα, έφτασαν στο σημείο σήμερα να δρομολογούν μαζικές νομιμοποιήσεις. Τόσο ενδιαφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών».
 
Ακύρωση από το ΣτΕ
Εν τω μεταξύ, χθες οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ότι η διάταξη του άρθρου 23 παρ. 4 του ν. 3889/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 153 παρ. ΙΑ του ν. 4389/2016, με την οποία εξαιρούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών οι επίμαχες περιοχές, είναι αντίθετη στο άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος.
Στην απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας περιλαμβάνεται η σκέψη ότι το πρόβλημα των οικιστικών πυκνώσεων δεν μπορεί να λυθεί με την επιβράβευση της αυθαίρετης δόμησης εντός δασών, αντιθέτως δε προϋποθέτει την έγκυρη καταγραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων στον αναρτώμενο δασικό χάρτη και κατ’ επέκταση στο δασολόγιο, την οποία, όμως, ματαιώνουν επ’ αόριστον οι επίμαχες διατάξεις.