Νέα κατολίσθηση, αυτή τη φορά στο Αρχοντικό Αβίας
Κομμάτι κομμάτι «ξηλώνεται» το ανατολικό παραλιακό μέτωπο και συχνά καταγράφονται μεγάλες κατολισθήσεις πρανών, άλλοτε παρασέρνοντας στη θάλασσα ιδιοκτησίες και άλλοτε όχι.
Η πρώτη και πιο «εντυπωσιακή» κατολίσθηση που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν το Φεβρουάριο του 2018, οπότε στην περιοχή του Αλμυρού μεγάλο κομμάτι μετά τη διασταύρωση με το δρόμο της Μάνης κατακρημνίστηκε, παρασύροντας και τμήμα ιδιοκτησίας.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του τότε ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Παν. Γιαννακέας, είχε χαρακτηρίσει τα κατολισθητικά αυτά φαινόμενα απρόβλεπτα και άκρως επικίνδυνα.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής άλλο ένα μεγάλο κομμάτι υποχώρησε και κατέληξε στη θάλασσα. Αυτή τη φορά στην περιοχή του Αρχοντικού, λίγο μετά το «Λιθάρι».
Κατολίσθηση
Όπως μας επισήμανε ο κ. Βασίλης Κοζομπόλης που μένει εκεί, τον Ιανουάριο είχε σημειωθεί η πρώτη κατολίσθηση στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ την Κυριακή έγινε και η δεύτερη, λίγα μέτρα πιο κάτω. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται να επηρεάζει ιδιοκτησίες που βρίσκονται από πάνω.
Επίσης, ο κ. Κοζομπόλης σημείωσε ότι κι άλλα κομμάτια στην ίδια περιοχή φαίνεται πως είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.
Στις αρχές Ιουλίου, με φωτογραφικό δημοσίευμά μας, είχαμε επισημάνει την επικινδυνότητα σε διάφορα σημεία από τη Μικρή Μαντίνεια έως τον Αλμυρό, τη Βέργα και την Αγία Σιών. Κυρίως σε μικρές παραλίες στις οποίες έχουν πρόσβαση λουόμενοι και αρκετές οικογένειες. Μικρά και μεγάλα τμήματα όγκων κρέμονται πάνω από τις παραλίες, ενώ ακόμα και με γυμνό μάτι βλέπεις ότι, όχι μόνο δεν είναι σταθερά, αλλά είναι ζήτημα χρόνου και συνθηκών για να υποχωρήσουν.
Και ο χειμώνας είναι μπροστά
Το Φεβρουάριο του 2018, μετά την κατολίσθηση σε ιδιοκτησία, μιλώντας στο «Θάρρος» ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών είχε χαρακτηρίσει τα φαινόμενα αυτά «απρόβλεπτα και άκρως επικίνδυνα, διότι η θραύση τους είναι ψαθυρή (απότομη και απροειδοποίητη θραύση χωρίς παραμορφώσεις)».
Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτά τα φαινόμενα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακέα, είναι η σύσταση του εδάφους, οι έντονοι νοτιοι-νοτιοδυτικοί κυματισμοί που δέχεται η περιοχή και η συνεχής βροχόπτωση εκείνων των ημερών, που ενυδάτωσε τα πρανή και μίκρυνε την αντοχή τους.
Αν αναλογιστούμε, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα και με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τελευταία την περιοχή μας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.
Ερωτώμενος για το πρόβλημα αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι θα εξετασθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ενώ έχει ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία στην έδρα της Περιφέρειας να τον ενημερώσουν για το τι ακριβώς συμβαίνει με μια μελέτη που εκπονείται ή δεν εκπονείται για την ευρύτερη περιοχή από το «Φιλοξένια» έως και τη Μαντίνεια για την αντιδιαβρωτική προστασία, την οποία είχε ανακοινώσει ότι προωθεί η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.
Της Βίκυς Βετουλάκη