Παράρτημα της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών στην Καλαμάτα

Παράρτημα της Ένωσης  Εργαζόμενων Καταναλωτών στην Καλαμάτα

Καταγγελίες, αλλά και ζητήματα που αφορούν στους καταναλωτές, μπορούν να θέτουν οι πολίτες υπόψη του παραρτήματος στην Καλαμάτα της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, το οποίο στεγάζεται στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ενημερώνοντας για τη δράση της Ένωσης, επισημαίνει την αναγκαιότητά της στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας και σε εργαζομένους που αδυνατούν να διαχειριστούν τις καθημερινές υποχρεώσεις των νοικοκυριών τους.

Ενημέρωση
Οι καταναλωτές  έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται  στα μέλη της Επιτροπής Διοίκησης του παραρτήματος στην Καλαμάτα – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, Αριστομένους 95- τηλ. 27210-90411 και 27210-26662, email: ekkal@otenet.gr και να λαμβάνουν καθοδήγηση, συμβουλευτική και υποστήριξη προκειμένου να επιλυθεί οποιαδήποτε καταναλωτική τους διαφορά. Ενδεικτικά, η ΕΕΚΕ υποστηρίζει τους καταναλωτές για τη διευθέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, αθέμιτες πρακτικές εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ, εξ αποστάσεως αγορές κ.ο.κ.

Για το λόγο αυτό καλούνται και τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου να προχωρήσουν άμεσα σε ενημέρωση των μελών τους, αλλά και εγγραφές μελών στην Ένωση, προκειμένου όλοι να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις υπηρεσίες της ΕΕΚΕ.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Η ΕΕΚΕ ιδρύθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών στελεχών της χώρας. Ο απολογισμός δράσεων της λειτουργίας της καταδεικνύει τις παρεμβάσεις της σε πολλαπλούς τομείς. Ενδεικτικότερο και σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε με την ίδρυσή της και αντιμετωπίζει ξανά σήμερα, η αιφνίδια και απρόβλεπτη μεταβολή των εισοδημάτων του εργαζομένου, ο οποίος είτε υπέστη δραματική μείωση των μισθολογικών αποδοχών του είτε οδηγήθηκε σε πλήρη απώλεια της εργασιακής θέσης του, σε βαθμό τέτοιο που εργαζόμενος ή μη δε δύναται να αποπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του απέναντι στις δανείστριες τράπεζες, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος κατάσχεσης της κύριας κατοικίας.

Πολλές περιπτώσεις κατέληξαν είτε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό βάσει των δυνατοτήτων που προσέφερε ο Νόμος 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), υπό τη στενή καθοδήγηση των επιστημονικών συνεργατών της ΕΕΚΕ, είτε σε επιδίωξη δικαστικής ρύθμισης με υποβολή αίτησης υπαγωγής στον ίδιο νόμο. Το σύνολο των οφειλών που διαχειρίστηκε η ΕΕΚΕ μόνο από αυτή την κατηγορία δανειοληπτών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ξεπερνά τα 62 εκατομμύρια ευρώ και αποτυπώνει το πόσο η κρίση επηρέασε την οικονομική και κοινωνική ζωή όλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.