Οι προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” παραδόθηκαν προχθές από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, με τον οποίον ο περιφερειάρχης -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- είχε μια “απολύτως επιτυχή συνάντηση” στην Αθήνα.
Οι προτάσεις ανέρχονται στο ύψος των 20.012.684,40 ευρώ και είναι απολύτως τεκμηριωμένες, κατά τις απαιτήσεις του εν λόγω προγράμματος. Αμέσως μετά το Πάσχα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα επισκεφθεί την Τρίπολη, όπου θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για εντάξεις συγκεκριμένων έργων από τις προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων της.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα στις προσεχείς ημέρες θα υποβάλει και συμπληρωματική πρόταση για ένταξη έργων στο πιο πάνω πρόγραμμα.
Κατά την προχθεσινή συνάντηση, εξάλλου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έθεσε σειρά ζητημάτων για τη βελτίωση της λειτουργίας των Περιφερειών, μεταξύ των οποίων η συγκρότηση και λειτουργία υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων, η προώθηση της διαδικασίας κρίσεων για την τοποθέτηση μονίμου γενικού διευθυντή και διευθυντών στις υπηρεσίες, η σύνταξη ενιαίου οργανισμού λειτουργίας των υπηρεσιών κ.λπ.
Να σημειώσουμε ότι στα υπό ένταξη έργα για χρηματοδότηση είναι κι αυτό με τίτλο “Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντίνεια- Κιτριές”, προϋπολογισμού 9.009.107,20 ευρώ. Αφορά στην αποκατάσταση και ανάπλαση αστικών περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και της παράκτιας ζώνης ανατολικά της Καλαμάτας έως τη Σάντοβα του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Η παράκτια ζώνη ανατολικά της Καλαμάτας και έως τις Κιτριές αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης από τη δράση των κυμάτων.
Η δε σκοπιμότητα της κατασκευής των προτεινόμενων έργων τεκμαίρεται από την αναγκαιότητα αποκατάστασης της παράκτιας ζώνης μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας, την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των παροχών/υπηρεσιών/υποδομών προς ευάλωτες/ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ), την αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβαλλοντικά τραυματισμένων τοπίων (οδικών τμημάτων, πεζοδρόμων, πλατειών, παραλιακού μετώπου κ.λπ.), καθώς και την αναβάθμιση υποδομών σε περιοχές που ενώ δεν είναι εντός προστατευτέας περιβαλλοντικά περιοχής, εντούτοις αποτελούν περιοχές περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.