Κάστρο Μεθώνης, Κάστρο Κορώνης, Μυκηναϊκοί Τάφοι, ΔΗΠΕΘΕΚ, ο δρόμος Τζάνε – Καλαμάκι και το μουσείο στη Χώρα
Την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου είχαν προγραμματισμένη συνάντηση προκειμένου να υπογράψουν δύο προγραμματικές συμβάσεις.
Η πρώτη ήταν για το Κάστρο της Μεθώνης και συγκεκριμένα για την ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου της Μεθώνης και την υλοποίηση των αναγκαίων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών.
Μέσω της ανωτέρω προγραμματικής, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (195.000 ευρώ), της Περιφέρειας Πελοποννήσου (250.000 ευρώ) και του Δήμου Πύλου – Νέστορος (30.000 ευρώ), στόχος είναι η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή του μνημείου, που θα επιφέρουν αύξηση της επισκεψιμότητας και, κατά συνέπεια, σημαντικά οφέλη στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι αποτελεί τοπόσημο, αφού είναι ένα από τα πιο σημαντικά Κάστρα της πατρίδας μας, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το καλό νέο είναι ότι η ανακατασκευή του Κάστρου της Μεθώνης, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, επομένως είναι διασφαλισμένοι οι πόροι και για την ανακατασκευή του, με την ολοκλήρωση της μελέτης.
Ομοίως και για το Κάστρο της Κορώνης και για τους Μυκηναϊκούς Τάφους της Μεσσηνίας.
Η δεύτερη προγραμματική ήταν για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις».
Στόχος της εν λόγω προγραμματικής είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για ένα χρόνο, διότι σύντομα αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕΚ πανελλαδικά, αφού αυτή τη στιγμή ο τρόπος που λειτουργούν, καθιστά το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έχουν τονίσει και στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι και καλλιτεχνικοί διευθυντές.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου που συμμετέχει με 30.000 ευρώ, στην προγραμματική συνολικού προϋπολογισμού 135.000 ευρώ, είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει για τη διατήρησή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το οποίο έχει αναφορά σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας.
Ο περιφερειάρχης και η υπουργός συζήτησαν επίσης για το έργο Τζάννε – Καλαμάκι, το οποίο, όπως ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης, θα συζητηθεί στο ΚΑΣ στις 20 Απριλίου, αλλά και για άλλα θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας, όπως το κτήριο Μπάρκα, η επικεράμωση του Ι.Ν. των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας, τους Χριστιάνους, ενώ σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση για την υπογραφή προγραμματικής για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και τους Χριστιάνους.
Όπως δήλωσε η υπουργός Λίνα Μενδώνη: “Είναι χαρά μου πάντα όταν βρισκόμαστε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα. Συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια, από την εποχή που ήταν δήμαρχος Καλαμάτας, και πραγματικά η συνεργασία μας ήταν αποτελεσματική για το καλό της Πελοποννήσου.
Επίσης, συζητήσαμε με τον κ. Νίκα και μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κινούμεθα πάντα στην κατεύθυνση της απεμπλοκής προβλημάτων και τον περιμένω μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες για να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας και σε άλλα έργα.
Σημειώνω ότι στην τελευταία πρόσκληση του ΕΣΠΑ που έβγαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του μουσείου της Χώρας. Η καταληκτική ημερομηνία είναι 20ή Απριλίου για την υποβολή του τεχνικού δελτίου.
Την επόμενη εβδομάδα το ΥΠΠΟΑ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του θα καταθέσουν το τεχνικό δελτίο, ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να έχει ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση του συγκεκριμένου μουσείου, το οποίο μαζί με το στέγαστρο του Ανακτόρου του Νέστορος συνθέτουν μια πολιτιστική ενότητα, η οποία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό και οικονομικό πόρο για ολόκληρη τη Μεσσηνία”.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού εξήρε το έργο της κας Μενδώνη, αλλά και τη σημαντικότητα της συνάντησης που είχαν, σχολίασε ότι “σε περίπου δέκα ημέρες θα βρίσκομαι πάλι στην Αθήνα, ώστε να συνεχίσουμε να υπογράφουμε προγραμματικές συμβάσεις και να εντάσσουμε νέα έργα. Ο Πολιτισμός είναι το βασικότερο στοιχείο και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, πέρα από την ποιότητα της ζωής μας”.