Σε ένα φανταστικό σενάριο, που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, ο Δήμος Καλαμάτας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν παράδεισο για την πεζοπορία, με ένα πλήθος διαδρομών που ξεκινούν από την πόλη και τη θάλασσα για να καταλήξουν στα ορεινά χωριά. Διαδρομές που διασχίζουν τα φαράγγια και τις πλαγιές του Ταϋγέτου, για να συνδέσουν οικισμούς, πόλεις και ευρύτερες περιοχές και διαδρομές που ανεβαίνουν ακόμη και στις ψηλότερες κορυφές…
Ίσως η κλασσικότερη περίπτωση στα όρια του Δήμου είναι αυτή του μονοπατιού που ξεκινά από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς (σε απόσταση 5 χλμ. από την πόλη) για να φτάσει στη θέση «Λαγού Χάνι».
Στο παρελθόν, στην εποχή πριν από την έλευση του αυτοκινήτου, το μονοπάτι αυτό αποτελούσε το κυριότερο τμήμα μιας ευρύτερης διαδρομής που ένωνε την Καλαμάτα με τους οικισμούς της Νέδουσας, της Αλαγονίας, της Αρτεμισίας, των Πηγών κ.τ.λ. Το ίδιο μονοπάτι, στη σχετικά πρόσφατη ιστορία, 200 χρόνια πριν, ακολούθησαν οι οπλαρχηγοί του 1821 που απελευθέρωσαν την πόλη της Καλαμάτας κάνοντας μια τελευταία στάση στο μοναστήρι της Βελανιδιάς.
Στο μοναστήρι που το 1816 μόνασε ο περίφημος Γρηγόριος Δικαίος, γνωστός ως Παπαφλέσσας.
Κι αν αλλάξουμε τη μονάδα μέτρησης του χρόνου από αιώνες σε χιλιετίες, τότε τα 200 χρόνια που μπορεί να μας φαντάζουν πολλά, θα μετατραπούν σε ένα γρήγορο πέρασμα της ιστορίας… Γρήγορο, σε σχέση με τα 3.000 χρόνια πριν, όπου εδώ βρισκόταν το ιερό της Αρτέμιδος Λιμνάτιδος στα τότε όρια της Μεσσηνίας με την Λακωνία. Τότε, στον 8ο αιώνα π.Χ., μια διένεξη στο ναό, η αρπαγή κάποιων γυναικών και η δολοφονία ενός Σπαρτιάτη βασιλιά αποτέλεσαν την αφορμή για το ξεκίνημα των Μεσσηνιακών Πολέμων… Υπολείμματα του αρχαίου ιερού εντοπίζονται σήμερα ενσωματωμένα στην εκκλησία της Παναγιάς Βολυμνιώτισσας.
Όμως, το «μονοπάτι της ιστορίας» είναι πολύ πιο μακρύ και δύσβατο από το ίδιο το μονοπάτι που βρίσκεται δίπλα στην πόλη, έχει μήκος 11 χλμ. και μπορούμε να το διανύσουμε σε περίπου 5 ώρες. Ακολουθεί την πορεία του φαραγγιού του Νέδοντα εκατοντάδες μέτρα πάνω από την κοίτη του και η πεζοπορία γίνεται σε καλντερίμι, το οποίο, όμως, λόγω της εγκατάλειψης, παρουσιάζει φθορές σε πολλά σημεία.
Από εδώ έχουμε εντυπωσιακή θέα της Καλαμάτας, της θάλασσας, του φαραγγιού και στο βάθος των κορυφών του Ταϋγέτου. Το τέρμα της διαδρομής βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στη Νέδουσα δίπλα στο παλιό πεντάτοξο πέτρινο γεφύρι του Πολυκάρπου στη θέση Λαγού Χάνι. Βορειότερα στα εντυπωσιακά κάθετα βράχια συναντάμε το αναρριχητικό πάρκο Νέδουσας, το οποίο επισκέπτονται αρκετοί αναρριχητές κάθε χρόνο.
Σε ένα φανταστικό σενάριο, που είναι πραγματικότητα σε πολλά μέρη του κόσμου, μια τέτοια διαδρομή δίπλα σε ένα αστικό κέντρο θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την αναψυχή, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό με πλήθος πεζοπόρων να την περπατούν καθημερινά.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει αρκετές φορές προβεί στο παρελθόν σε καθαρισμό τμημάτων του μονοπατιού. Άμεσα προγραμματίζονται από το σύλλογο εργασίες σηματοδότησης της διαδρομής.
Του Κώστα Φύκιρη