Συμβολική διαμαρτυρία και απ’ τον δικηγορικό σύλλογο Καλαμάτας
«Ημέρα πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων» ήταν η χθεσινή και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας συγκεντρώθηκαν στις 12.00 στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου. Στην Καλαμάτα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου συμμετείχαν στην πανελλαδική διαμαρτυρία, βάζοντας ζητήματα όπως «την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, καθώς και τη συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, τόνισε ότι το σύνθημα που χαρακτηρίζει τη χθεσινή διαμαρτυρία των δικηγόρων της χώρας είναι «Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης – Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη».
Στάθηκε δε ιδιαίτερα στον τρόπο που νομοθετεί το υπουργείο με αποφάσεις που γίνονται γνωστές κάθε Σάββατο βράδυ και εφαρμόζονται λίγες μέρες μετά, με τους δικηγόρους να μη γνωρίζουν τι θα δικάσουν ούτε πώς θα προετοιμαστούν. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως η οικονομική στήριξη του κλάδου, κατηγορώντας για ασυνέπεια την κυβέρνηση, αλλά και για πάγια αιτήματα της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, όπως η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση. Κλείνοντας, σχολίασε και την πρόσφατη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ζητώντας από το κράτος την άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης, την οποία χαρακτήρισε «καμπανάκι» για την ίδια τη δημοκρατία.
Αναλυτικά το Δ.Τ. που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας αναφέρει:
“Λαμβανομένων υπόψη των γνωστών συνθηκών της πανδημίας αλλά και της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε εκτέλεση της από 12.3.2021 απόφασης της Ολομέλειας για την οργάνωση δράσης «Ημέρες πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων» και δη σε «συγκέντρωση διαμαρτυρίας» των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αναφορικά με την «αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου», εισηγούμαι τα εξής:
1. Πράγματι οι σχετικές ΚΥΑ που εκδίδονται κάθε Σάββατο και έχουν ισχύ μιας εβδομάδας, αρχής γενομένης από την 06.00 ώρα της επερχομένης Δευτέρας, ή Τρίτης, έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα στους δικηγόρους (και όχι μόνο) τόσο σε ό,τι αφορά το γενικότερο προγραμματισμό των γραφείων μας όσο και στην οργάνωση/ προετοιμασία των εκάστοτε υποθέσεών μας, είναι ως ένα βαθμό αντιληπτό το «περιορισμένο» της ισχύος των ΚΥΑ με το επιχείρημα ότι ενδεχομένως την επερχόμενη εβδομάδα ίσως τα υγειονομικά δεδομένα να επιτρέπουν κάποια χαλάρωση ή ελευθέρωση της ύλης. Όμως, θα ήταν σκόπιμο, το ίδιο περιορισμένο (εβδομαδιαίο) χρονικό πλαίσιο να εκκινεί όχι την επερχόμενη Δευτέρα, αλλά έπειτα από περισσότερες εργάσιμες ημέρες, προκειμένου να προετοιμάζονται ορθά οι υποθέσεις.
Είναι επίσης σαφές ότι μπορούν να διεκπεραιώνονται περισσότερες υποθέσεις ανά ημέρα, με κατανομή ανά ώρες. Ειδικότερα θα πρέπει πλέον να τροποποιηθεί το σύστημα της εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων, όπου προσδιορίζονται πολλές υποθέσεις χωρίς να μπορούν εκ των πραγμάτων να δικαστούν όλες, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται δικηγόροι, διάδικοι και μάρτυρες σε υποθέσεις που θα οδηγηθούν σχεδόν βέβαια σε αναβολή.
Είναι καιρός για θεσμοθέτηση της κατανομής στο έκθεμα ανά ώρα τόσο στα ποινικά όσο και στα πολιτικά.
Θα πρέπει να προχωρήσει το γρηγορότερο η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση ώστε να μη χρειάζεται η φυσική παρουσία για τη λήψη πιστοποιητικών, ή δικαστικών αποφάσεων, αλλά και η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων ως εναλλακτική δυνατότητα, ταυτόχρονα με τη δυνατότητα της φυσικής κατάθεσης. Εν όψει δε, των πολλών και σημαντικών νομοσχεδίων θα πρέπει να καλείται θεσμικά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να συμβάλλει συμβουλευτικά, με εξειδικευμένους εκπροσώπους της, στην κατάρτισή τους.
Επίσης, θα πρέπει να διευρυνθεί το πεδίο δραστηριότητας των δικηγόρων, και όπως ορθά έγινε με τις ένορκες βεβαιώσεις να ακολουθήσουν και άλλες εργασίες.
2. Σε ό,τι αφορά το θέμα της έλλειψης οικονομικής στήριξης των δικηγόρων, προφανώς το Δικηγορικό Σώμα έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του, με τις υποχρεώσεις έναντι του κράτους αμετάβλητες σε συνδυασμό με τις μεγάλες δαπάνες διατήρησης των επαγγελματικών γραφείων. Η σχετική διαχείριση από το αρμόδιο υπουργείο από την αρχή της πανδημίας αποτελεί εμπαιγμό και προσβολή στον επιστημονικό κλάδο, τόσο με την ανεκδιήγητη τηλε-εκπαίδευση που επιχειρήθηκε αρχικά, όσο και με τη διαρκή υπαναχώρηση από τις υποσχέσεις στήριξης.
3. Με γνώμονα το γεγονός ότι οι δικηγόροι αποτελούν βασικό πυλώνα του κράτους δικαίου, επισημαίνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει την προφανή και έντονη ανησυχία του για τα πρόσφατα περιστατικά ακραίας βίας που παρατηρούνται στην ελληνική κοινωνία, φαινόμενο που δείχνει την ανάγκη να λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες (αστυνομικές, κοινωνικές, ψυχιατρικές), σε επίπεδο πρόληψης. Εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου, διότι πέραν της τραγικότητας της βίαιης απώλειας ενός συνανθρώπου μας, είναι θέμα που θίγει την ίδια τη Δημοκρατία μας και οφείλουν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να εξιχνιάσουν άμεσα τη δολοφονία αυτή”.
*Να σημειώσουμε ότι η διαμαρτυρία των δικηγόρων διεξήχθη τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.