Κορινθιακή ή, αλλιώς, μαύρη σταφίδα. Ένα προϊόν πασίγνωστο στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, αλλά όχι και τόσο στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, όπου έχει ελάχιστη κατανάλωση, καθώς εξάγεται σε ποσοστό έως και 95% στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.
Ένα προϊόν το οποίο χαρακτηρίζεται και ως υπερτροφή, αφού τα στοιχεία που περιέχει μόνο υγεία προσφέρουν στον καταναλωτή. Με τέτοιες και τόσες ιδιότητες το λογικό θα ήταν οι κυβερνήσεις να έχουν “στύψει” το μυαλό τους να βρουν λύσεις για μεγαλύτερη κατανάλωση και παραγωγή.
Το μέλλον της χώρας και το υπερόπλο της οικονομίας είναι ο πρωτογενής τομέας και η στοχευμένη μεταποίηση. Δυστυχώς, δεν είναι ο τουρισμός ο οποίος είναι πάρα πολύ και σε πολλά ευάλωτος. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει κυρίως να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή. Η ψηφιοποίηση μαζί με τη σταδιακή άφεση χρεών είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή.
Έξω από τα διάφορα υπουργεία που παίρνουν αποφάσεις, δημιουργείται μια τεράστια, ανανεούμενη, νέα αγορά για τον πρωτογενή τομέα και θα πρέπει να την εκμεταλλευθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι Έλληνες παραγωγοί. Έτσι, δημιουργείται παραγωγική ανασυγκρότηση και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, που έτσι, βεβαίως, γίνεται και πιο δίκαιο, διαχέεται ο πλούτος προς τα κάτω. Αλλά μέχρι σήμερα όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να πείσουν τους αρμοδίους, “χτυπούν στου κουφού την πόρτα”.
Μία από τις τελευταίες ελπίδες είναι η επιστολή της Ένωσης Μεσσηνίας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (σ.σ. για την οποία ενημερώθηκαν και οι βουλευτές του νομού, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου) και η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:
“O σταφιδοπαραγωγός βιώνει σε έντονο πλέον βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, θέτοντας πλέον την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας σε μεγάλο κίνδυνο.
Μέσα από τη συμμετοχή μας στη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ), αλλά και μέσα από τη συνεργασία μας με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ Α.Ε.Σ Α.Ε), παρατηρείται ότι η μειωμένη ζήτηση από την αγορά έχει συσσωρεύσει μεγάλα πλεονάσματα σταφίδας που παραμένουν αδιάθετα.
Η Ένωση Μεσσηνίας, ως ο μοναδικός συνεταιριστικός φορέας διαχείρισης Κορινθιακής Σταφίδας στη Μεσσηνία, ανησυχεί έντονα για τη μελλοντική προοπτική του προϊόντος, καθώς η πανδημία έχει μειώσει σημαντικά την εξαγωγή του.
Το γεγονός αυτό για την ώρα έχει επηρεάσει αρνητικά την τιμή πώλησης του σταφιδοπαραγωγού με τις τιμές να ακολουθούν έντονη πτωτική πορεία. Με δεδομένο ότι η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς θα πάρει ακόμη αρκετό χρόνο λόγω της πανδημίας. Και καθώς αναμένουμε ότι σε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, θα έχουμε μια πολύ καλή παραγωγή σταφίδας, ανησυχούμε έντονα για τις εφιαλτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν με την αναμενόμενη δραματική πτώση των τιμών της, που θα αποτελέσουν και το τέλος της καλλιέργειάς της.
Η άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων κορινθιακής σταφίδας κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι τιμές παραγωγού τον ερχόμενο Αύγουστο θα μειωθούν δραματικά και οι φορείς που έχουν στηρίξει οικονομικά το σταφιδοπαραγωγό, πληρώνοντας όλη την ποσότητα σταφίδας που έχουν παραλάβει μέχρι σήμερα, θα οδηγηθούν σε ασφυξία.
Η Πολιτεία, που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει τα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και με την ίδια ευαισθησία την κορινθιακή σταφίδα που κινδυνεύει με εγκατάλειψη η καλλιέργειά της.
Ένα πρόγραμμα ανάλογο του οινοποιητικού τομέα, με στήριξη των σταφιδοπαραγωγών με πράσινο τρύγο και των εξαγωγικών επιχειρήσεων με την απόσυρση των πλεονασμάτων, θα έδινε λύση επιβίωσης σε ένα μοναδικό προϊόν που μέχρι σήμερα εξαγόταν σχεδόν στο σύνολό του”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη