Την έντονη αντίδρασή τους διατυπώνουν – μέσω επιστολής – 14 Σύλλογοι Οικογένειας Θεραπευτικών Προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ, μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Κύτταρο – Καλαμάτα, για την επιχειρούμενη διάλυση του κέντρου απεξάρτησης που προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την επιστολή, αυτό που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου “δε μοιάζει σε τίποτα με το ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, με το ΚΕΘΕΑ που βοήθησε κι εμάς και τα παιδιά μας να σταθούν στα πόδια τους”.
Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ έφερε στην επιφάνεια τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στο μεγαλύτερο οργανισμό υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα, ο οποίος υπάρχει από το 1983.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής των 14 Συλλόγων Οικογένειας Θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ: «Το προσχέδιο νόμου που έφτασε στα χέρια μας, για το χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, μας φέρνει μπροστά στην ανάγκη και την υποχρέωση να τοποθετηθούμε ως Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ, από τη δική μας πλευρά.
Τα τελευταία 38 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες από τα παιδιά μας πήραν βοήθεια ζωής μέσω του ΚΕΘΕΑ και οι περισσότερες από τις οικογένειές τους δε διαλύθηκαν κυρίως λόγω της στήριξης που τους πρόσφερε το ΚΕΘΕΑ.
Αυτό που με προσοχή μελετήσαμε στο προσχέδιο για διαβούλευση, δε μοιάζει σε τίποτα με το ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, με το ΚΕΘΕΑ που βοήθησε κι εμάς και τα παιδιά μας να σταθούν στα πόδια τους. Από δικής μας πλευράς βλέπουμε χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται, αντί να λύνονται για να καλύψουν τις ανάγκες τις δικές μας και της κοινωνίας μας που πληθαίνουν.
Ξέρουμε, γιατί το ζήσαμε, πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που μας βοήθησαν, οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, να είναι μόνιμοι με πλήρη δικαιώματα, να βρίσκονται κοντά μας, ακόμα και αν είναι σε διευθυντικές θέσεις, να μας υπολογίζουν ως συμμέτοχους στη δουλειά του προγράμματος.
Η αλληλοβοήθεια, η συλλογικότητα, το ότι βρισκόμασταν στο δεύτερό μας σπίτι, στη δεύτερη οικογένειά μας ανάμεσα στους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ στον τόπο μας, φαίνεται ότι θα χαθεί μετά τις αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Απρόσωπες διευθύνσεις, ασφυκτικός έλεγχος από τη διορισμένη διοίκηση από το κράτος, θα γίνουμε αριθμοί σε δημόσιες υπηρεσίες και τα παιδιά μας ασθενείς.
Ελπίζουμε να συνειδητοποιείτε ότι προσπαθείτε να αντικαταστήσετε ένα λειτουργικό, γενικότερα αποδεκτό από την κοινωνία μας, πετυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με ιδιαίτερη μεθοδολογία και πρακτική, με ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που είναι, κατά τη γνώμη μας, η οποία έπρεπε να είχε ζητηθεί, καταδικασμένο να αποτύχει.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου αποσκοπούσε στην απαξίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και της μεθοδολογίας του (θεραπευτική κοινότητα, θεραπεία χωρίς υποκατάστατα) που εφαρμόζει. Αυτό αποδεικνύεται και τώρα με το προσχέδιο νόμου, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια, με την κυριαρχία της πολιτικής που θέλει τα στεγνά προγράμματα τουλάχιστον υποβαθμισμένα ή ακόμα καλύτερα εξαφανισμένα.
Γι’ αυτό και όλες οι κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, κρατάνε τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ υποχρηματοδοτούμενες, με πολύ λιγότερες υποδομές και προσωπικό από αυτό που χρειάζονται.
Αυτό που ξέρουμε εμείς ότι χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ, είναι η αύξηση του προσωπικού και των υποδομών, μιας και κάθε μέρα μεγαλώνει ο αριθμός των παιδιών και των οικογενειών που ζητούν βοήθεια.
Αυτό που ξέρουμε εμείς ότι χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ είναι οι μονάδες του να πληθύνουν, όχι να συρρικνωθούν. Αυτή είναι η ανάγκη της κοινωνίας σήμερα. Αντίθετα, το προσχέδιο ετοιμάζει όλο το πρόσφορο έδαφος ώστε και τώρα και στο μέλλον οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ θα φτιάχνονται, θα συγχωνεύονται και θα καταργούνται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, και με βασικό κριτήριο την «επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό». Έχουμε γνωρίσει από πρώτο χέρι όλα αυτά τα χρόνια τί σημαίνει όταν οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μετρήσουν με μαθηματικά το κόστος και το όφελος των αναγκών μας”.
Α.Π.