Ο «Γαστρονόμος» κάνει Πάσχα στον Μοριά

Ο «Γαστρονόμος» κάνει Πάσχα στον Μοριά

Στο τεύχος Απριλίου του «Γαστρονόμου», που κυκλοφορεί αύριο 18/4 με την «Καθημερινή», η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού περνά «το αυλάκι» και διανύει την Πελοπόννησο απ’ άκρη σ’ άκρη, για να καταγράψει την πλούσια ανοιξιάτικη και πασχαλινή κουζίνα της.

Σε ένα πυκνό οδοιπορικό 10 ημερών ανέβηκαν σε βουνά κaι αγνάντεψαν 4 θάλασσες, μπήκαν σε καστροπολιτείες, σε χωριατόσπιτα κι αυλές και έμαθαν τον Μοριά από πρώτο χέρι. Τι παράγει, τι μαγειρεύει και πώς το μαγειρεύει. Συνέλεξαν συνταγές σπαρταριστές, ανθεκτικές στο χρόνο, που σιγοβράζουν ακόμα στις κατσαρόλες των ντόπιων, κειμήλια που πρέπει να διασωθούν.

Στα 6 ψηλότερα βουνά της Πελοποννήσου μαγείρεψαν με δεκάδες φιλόξενους ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι σε αυτόν τον τόπο επιβιώνει ζώσα και σπαρταριστή η γεύση της παλιάς Ελλάδας. Για πρώτη φορά δοκίμασαν γαλατόπιτα αρμυρή, έμαθαν πώς φτιάχνονται οι κουλούρες με τη βαρελίσια φέτα και τα γιαπράκια με κατσικάκι τσαπαριστό, και γεύτηκαν μέλι «ελάτης βανίλια Μαινάλου» κατευθείαν από την πηγή. 

Στο βράχο της Μονεμβασιάς συνάντησαν τέσσερις καταξιωμένους, περήφανους Πελοποννήσιους σεφ, τσούγκρισαν αυγά και ήπιαν γλυκό Μαλβαζία οίνο στα σοκάκια της πανέμορφης καστροπολιτείας. Άκουσαν την ιστορία της μπαζίνας με σφέλα και μαύρη σταφίδα, και τους ετοίμασαν μεσσηνιακό χούμους με ροβίτσα, τύλιξαν γαρδουμπάκια λεμονοριγανάτα, κι ένα έξοχο κατσικίσιο μπούτι με αγκινάρες και φρέσκια ρίγανη με συνταγή από την Έξω Μάνη.

Εμπνευσμένος από την ιστορία της σταφίδας και του σταφιδίτη οίνου, ο Χριστόφορος Πέσκιας μαγείρεψε μέσα σε ένα από τα πρώτα τσιμεντένια οινοποιεία των αρχών του 20ού αιώνα, ένα σερί από δημιουργικές μπουκιές, μεζέδες για το κρασί μας που θα μπορούσαν να γίνουν η μαγιά για ένα ελληνικό μεζεδοπωλείο του μέλλοντος.

Για επιδόρπιο, ο Στέλιος Παρλιάρος εντρυφεί στο cheesecake, και μας γλυκαίνει μέσα από πέντε συνταγές του κόσμου.

Όλη η γεύση της παλιάς Ελλάδας. Ζουμερή και νόστιμη Πελοπόννησος!

Αυτή την Κυριακή, 18 Απριλίου με την «Καθημερινή» 

Φωτογραφίες:

Δημήτρης Βλάικος, Νίκος Καρανικόλας, Μιχάλης Παππάς