Αναγκαίο το προοδευτικό μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς

Αναγκαίο το προοδευτικό μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς

Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” στο Διοικητήριο πραγματοποιήθηκε χθες η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Προοδευτικό Δημοκρατικό Μέτωπο – Η απάντηση στον Ακροδεξιό κίνδυνο». Ομιλητές ήταν οι: Αλέξης Χαρίτσης, υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός Εσωτερικών και Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, τ. γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπουργείου Δικαιοσύνης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ξιάρχος.
Στην αρχή της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν η υποψήφια ευρωβουλευτής Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιώργος Δέδες.
Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες (και όχι μόνο) δέχθηκαν μια επίθεση στην κοινωνική τους συνοχή με συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, μείωση των μισθωτών αποδοχών, ιδιωτικοποιήσεις ζωτικών υποδομών και υπερδανεισμό. Ταυτόχρονα, η αναδιάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών και οι πόλεμοι δημιούργησαν τεράστια προσφυγικά ρεύματα.
Το σώμα της ελληνικής κοινωνίας – αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών – δέχθηκε απανωτά χτυπήματα με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να οδηγούνται στο περιθώριο και τη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου γενικευμένης ανασφάλειας.
Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και επισήμανε ότι μια ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον που θέτει συγκεκριμένα διακυβεύματα, όπως το πώς θα αναχαιτιστεί η επέλαση των ακροδεξιών και συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, πώς θα συνεχιστεί η αποκατάσταση στοιχειωδών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα και το αίσθημα της ασφάλεια στις ζωές των ανθρώπων της εργασίας, αλλά και το πώς δε θα γυρίσει η χώρα μας στις εποχές που ένα μικρό κλειστό κλαμπ «κολλητών» είχαν προνομιακή πρόσβαση στα δημόσια ταμεία, υπονομεύοντας κρίσιμες υποδομές και υποθηκεύοντας την πολυπόθητη βιώσιμη και στιβαρή αναπτυξιακή προοπτική της χώρας στο βωμό του εύκολου κέρδους.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ευρεία συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη: Δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας, των κινημάτων, των δικαιωμάτων.
Η συμπόρευση σε μια ιστορική στιγμή δε σημαίνει ομογενοποίηση και εξάλειψη των διαφορών. Σημαίνει όμως υπέρβαση από όλους και όλες. Όποιες δυνάμεις δεν κατανοήσουν τη σημασία ενός τέτοιου μετώπου θα βρεθούν στο πολιτικό περιθώριο. Δεν υπάρχει μεσαίος χώρος όταν διακυβεύεται η δημοκρατία.
Για όλα τα παραπάνω, υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, οι τριπλές εκλογές του επόμενου διαστήματος δεν είναι απλώς κρίσιμες. Είναι ιστορικές.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ραγκούσης ανέδειξε ως αιτίες ανόδου της ακροδεξιάς: Την όξυνση των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα (τεράστια ποσά που συγκεντρώνουν ελάχιστοι άνθρωποι παγκοσμίως). Το αίσθημα αδικίας των πολιτών για τις επιβαλλόμενες πολιτικές λιτότητας, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνονται αμύθητα ποσά σε φορολογικούς παραδείσους. Την κατάρρευση των προσδοκιών των σύγχρονων ανθρώπων για βελτίωση της ζωής τους σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές. Τη νομιμοποίηση που βρίσκουν τα ακροδεξιά μορφώματα στη συνείδηση του μέσου πολίτη εξαιτίας του τρόπου αντιμετώπισής τους από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Η απάντηση της Δημοκρατίας πρέπει να είναι η εμβάθυνση της πολιτικής: Να κηρυχθεί πόλεμος στους φορολογικούς παραδείσους. Να επιβληθεί φόρος στους πολύ πλούσιους. Ενότητα και συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά, με ριζοσπαστική ατζέντα.
Με τη σειρά του ο Κωστής Παπαϊωάννου σχολίασε ότι είναι δεδομένο ότι η κρίση του πολιτικού συστήματος και η απαξίωσή του είναι αυτή που αφήνει πρόσφορο έδαφος στην Ακροδεξιά, την ώρα που το οικονομικό επικυριαρχεί πάνω στο πολιτικό και οι πολιτικές ακραίας λιτότητας εξακολουθούν να επιβάλλονται στην Ευρώπη ως απάντηση στην οικονομική κρίση.
Το σκιάχτρο της Λεπέν, το σκιάχτρο του Όρμπαν, τρομάζει όλο και λιγότερο, όσο εκείνοι που το κραδαίνουν απειλώντας είναι οι εκπρόσωποι του πολιτικού αδιεξόδου. Αυτή είναι η τραγωδία που ζει η Ευρώπη σήμερα. Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το σκιάχτρο δεν είναι τρομακτικό. Αυτό δε σημαίνει ότι το πρόσωπο του ρατσισμού, της βίας, του εθνικισμού δεν απλώνεται πάνω από την Ευρώπη. Η Ευρώπη, λοιπόν, μπροστά στον καθρέφτη της και επ’ αυτού θα πρέπει να υπάρξει απάντηση.
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη