Μαζική και με την παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων ήταν η χθεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Καλαμάτας κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, που βάζει ταφόπλακα σε εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν πριν από πολλά χρόνια και έπειτα από αγώνες του εργατικού κινήματος.
Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, την οποία διοργάνωσαν Συνδικάτα και το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, χαιρέτισαν ο Λάζαρος Λαζαρακόπουλος από το Σύλλογο Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών, ο Δημήτρης Φαββατάς από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Δημήτρης Τσιλίκας από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, η Σταυρούλα Στραβάκου από το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας, ο Σωτήρης Ξανθάκης από την Α’ ΕΛΜΕ, η Μαρία Μήτση από τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Διονύσης Ψαλλίδας από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Χρύσα Καραντουσά από το νεοσύστατο Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Μεσσηνίας, η Χρυσάνθη Μάλλιου από το Σύλλογο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, ο Σπύρος Νικολόπουλος από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης και ο Παναγιώτης Καράμπελας από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων.
Εκτός από τη συμμετοχή των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» αγρότες, συνταξιούχοι, ενώ μαζική ήταν και η παρουσία φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσαν τους πολίτες με την παρουσία τους σε χώρους δουλειάς, αλλά και στους δρόμους της Καλαμάτας.
Στα αιτήματα των συγκεντρωθέντων κυριάρχησαν τα εξής: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης για τα εργασιακά. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου 7ώρο- 5νθήμερο-35ώρο. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων. Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων, η οποία δια των οδών Αριστομένους και Φιλελλήνων κατέληξε στο λιμάνι, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των νεκρών λιμενεργατών το Μάη του 1934.
Α.Π.