«Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» αποτέλεσε το αντικείμενο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Πελοποννήσου.
Κατά την εκδήλωση, που ως στόχο είχε την απόκτηση τεχνογνωσίας από το προσωπικό των τοπικών Αρχών σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες και ειδικότερα το θεσμικό πλαίσιο, τα μέτρα στήριξης, τον ενεργειακό συμψηφισμό και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, συμμετείχε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αιρετοί και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο κ. Βασιλόπουλος επισήμανε τα εξής: “Ο Δήμος Καλαμάτας επενδύει στο αύριο. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν δρομολογηθεί πλήθος άλλων έργων και δράσεων όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτηρίων και σχολείων, η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, η επέκταση των ποδηλατοδρόμων και ο σχεδιασμός για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, η χρήση ηλεκτρονικών οχημάτων στην πόλη αλλά και από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Σε επίπεδο σχεδίων: Υλοποιείται η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση του ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ). Βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση του στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Βρίσκεται σε εξέλιξη το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης του Δήμου με την κατάθεση πλήθους προτάσεων για χρηματοδοτήσεις.
Σε επίπεδο έργων – δράσεων, έχουν υλοποιηθεί: Στο κτήριο του Δημαρχείου έχει εγκατασταθεί σύστημα Γεωθερμίας (το μεγαλύτερο σε δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα). 15.000 λαμπτήρες ηλεκτροφωτισμού έχουν αντικατασταθεί με φωτιστικά τύπου LED. Ο Δήμος εφαρμόζει πρότυπο ISO 50001 για όλες τις ενεργειακές καταναλώσεις του. Έχει γίνει πλήθος αστικών αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων στην πόλη της Καλαμάτας. Έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα σε δημοτικά κτήρια. Έχουν κατασκευαστεί ποδηλατοδρόμοι στον αστικό και περιαστικό ιστό μήκους 15 χιλιομέτρων και επεκτείνονται κ.λπ.
Έχουν ξεκινήσει ή ξεκινούν σύντομα: Εκτεταμένες αστικές αναπλάσεις σε: πλατεία Υπαπαντής, οδούς Ιατροπούλου, Πλαστήρα, Ναυαρίνου, Αναγνωσταρά, καθώς και δικτύου οδών και πεζοδρόμων στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας (Κολοκοτρώνη, Καπετάν Κρόμπα και Σφακτηρίας). Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ (στις σχολικές μονάδες). Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Κατασκευή Πράσινου Σημείου Καλαμάτας. Ανάπτυξη Δικτύου Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων. Περιβαλλοντική Μελέτη Σχεδίου Ανατολικής Παραλίας. Ανάπτυξη συστήματος GIS για τις υποδομές του Δήμου. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλε-έλεγχος /τηλεχειρισμός) δικτύου ύδρευσης.
Αναμένονται εντάξεις για τα παρακάτω Ενεργειακή Αναβάθμιση Βιολογικού ΗΜ – BMS- ΑΠΕ. Ανάπτυξη Συστήματος Ευφυούς Γεωργίας και καταγραφής Ατμοσφαιρικών Μεταβλητών. Πλάνο Επιχειρησιακής Συνέχειας του Δήμου. Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Ψηφιακά υδρόμετρα. Αστική αναζωογόνηση. Ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης – εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Κλείνω λέγοντας ότι το πρώτο βήμα για τη Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καλαμάτας έγινε. Είμαστε βέβαιοι ότι θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο και θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε σε μία σειρά από τομείς. Η συντεταγμένη πολιτεία πλέον οφείλει να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή, καθώς τα οφέλη για την ίδια την κοινωνία θα είναι μεγάλα».