Όταν αναμένεται υπερδιπλάσια κίνηση, ενω ακόμα και πέρυσι είχαν γίνει πάνω από 10
Επίσημα ξεκίνησε από χθες η τουριστική σεζόν και για τη Μεσσηνία, με την άφιξη των πρώτων πτήσεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας από Γερμανία και Ελβετία. Ωστόσο, ο Αστυνομικός Σταθμός του αεροδρομίου Καλαμάτας φαίνεται ότι θα περάσει δύσκολες μέρες, αφού οι αποσπάσεις φέτος από άλλες περιοχές, για να ενισχυθεί με προσωπικό και να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες τουρίστες που αναμένονται, είναι μηδενικές.
Η όποια ενίσχυση του Σταθμού φαίνεται πως θα γίνει από τις ίδιες δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, με ανάλογη έλλειψη αυτού του αστυνομικού δυναμικού από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.
Κι αυτό, όταν άλλες χρονιές, ακόμα και πέρυσι, ο Αστυνομικός Σταθμός του αεροδρομίου είχε ενισχυθεί με πάνω από 10 άτομα που είχαν αποσπασθεί. Οι δε ανάγκες του συγκεκριμένου σταθμού, με την ανάπτυξη που γνωρίζει το αεροδρόμιο Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει αναγνωρισθεί και επίσημα από την Πολιτεία, αγγίζουν τα 35 άτομα ως μόνιμο προσωπικό.
Να σημειωθεί ότι με το παλιό οργανόγραμμα η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας είχε τεράστιες ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό, που το 2014… εξαλείφθηκαν με το νόμο 4249, ο οποίος μείωσε τις οργανικές θέσεις της Μεσσηνίας και έτσι η ζυγαριά ήρθε στα.. ίσα της!
Καμία απόσπαση
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στέλνει αίτημα στις αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας για αστυνομικούς που επιθυμούν να αποσπαστούν στο αεροδρόμιο Καλαμάτας τους θερινούς μήνες, αδαπάνως για το Δημόσιο.
Ενδιαφέρον υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σημαντικό, αλλά η διαφορά φέτος είναι ότι από αυτή τη διαδικασία εξαιρέθηκαν με διαταγή οι αστυνομικοί της Αττικής. Έτσι, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος.
Όπως μας εξήγησε ερωτώμενος ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Κώστας Σταυρόπουλος, η «δεξαμενή» της Μεσσηνίας για τις αποσπάσεις αυτές είναι οι αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής. «Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για τρεις τριτοετείς που θα έρθουν για πρακτική άσκηση και δεν ξέρουμε και πόσοι πρωτοετείς μπορεί να έρθουν. Βέβαια, οι δόκιμοι έρχονται για να εκπαιδευτούν και δεν εργάζονται Σαββατοκύριακο, που είναι και ο κύριος όγκος των πτήσεων. Φέτος, δε, αναμένεται κίνηση υπερδιπλάσια της περσινής», σημείωσε ο κ. Σταυρόπουλος και πρόσθεσε: «Ως Ένωση προτείνουμε στο Αρχηγείο να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενισχυθεί φέτος ο σταθμός του αεροδρομίου και με άτομα που προέρχονται και από υπηρεσίες της Αττικής, γιατί η κάλυψη των κενών του σταθμού του αεροδρομίου από το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα ως προς τα ρεπό και τη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά και στις εργασιακές συνθήκες. Όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας η Αστυνομία ήταν στην πρώτη γραμμή και σε όλα πεδία. Τα τμήματα αυτά δεν έχουν ενισχυθεί εκτός από την ΟΠΚΕ, η οποία είναι ειδική ομάδα και έχει τη δική της αποστολή, δεν μπορεί να βοηθήσει τα υπόλοιπα τμήματα. Βοηθά σημαντικά στο έργο της εγκληματικότητάς, αλλά όχι στη στελέχωση των τμημάτων», κατέληξε.
Άλλο ένα πάρεργο
Επιπρόσθετα, οι αστυνομικοί του αεροδρομίου φέτος έχουν επιφορτισθεί με ένα άλλο έργο. Αυτό του ελέγχου του εγγράφου PLF των ταξιδιωτών. Αυτό πέρυσι γινόταν από ειδικό κλιμάκιο που υπήρχε στο αεροδρόμιο Καλαμάτας και το συνέδραμαν οι αστυνομικοί, ενώ από φέτος θα γίνεται αποκλειστικά από τους αστυνομικούς. «Σε ορισμένα αεροδρόμια, όπως της Καλαμάτας, φέτος έχει ανατεθεί στην Ελληνική Αστυνομία η διενέργεια ελέγχου των εγγράφων PLF. Δυστυχώς, εκεί που ζητάμε μείωση των πάρεργων, το κράτος συνεχίζει να μας φορτώνει με πάρεργα άλλων φορέων. Αυτός ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνεται από τους αστυνομικούς», υπογράμμισε ο κ. Σταυρόπουλος.
Της Βίκυς Βετουλάκη