«Η ομάδα όχι μόνο θα παραμείνει στη Γ΄ Εθνική, αλλά θα πάρει και καλή θέση…»
Ο Αλέκος Τσατάς είναι μια αθλητική προσωπικότητα της Μεσσηνίας.
Πολλοί τον γνωρίζουν από την πλούσια καριέρα του ως προπονητής.
Βέβαια έχει αφήσει και τη «σφραγίδα» του στις Μεικτές ομάδες της ΕΠΣ Μεσσηνίας.
Με τον σπουδαίο Άγγελο Σκαφιδά μαζί στον πάγκο πανηγύρισαν μεγάλες επιτυχίες με τα συγκροτήματα Παίδων και Νέων της Ένωσής μας.
Από τα χέρια του πέρασαν μεγάλα ταλέντα τα οποία έκαναν σπουδαία καριέρα, όπως οι Νίκος και Σωτήρης Λυμπερόπουλος, Γιώργος Φωτάκης, Χρήστος Καλαντζής, Νίκος Γεωργέας, Σταύρος Τσουλάκος, Βασίλης Αθανασόπουλος, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Μιχάλης Μπαστακός, Γιάννης Σαρδέλης, κ.ά). Πρόσφερε δε στις Μεικτές Ομάδες και ως «σκάουτερ». Ακόμη, έχει βρεθεί στην τεχνική ηγεσία του Τέλου Άγρα Γαργαλιάνων, του ΠΑΟ Φοινικούντας, του Εθνικού Μελιγαλά, του Τσικλητήρα Πύλου, Απόλλωνα Καλαμάτας, Απόλλωνα Πεταλιδίου, Αστέρα Βαλύρας. Επίσης έχει πολύχρονη παρουσία στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας. Σημαντική δε είναι η προσφορά του στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού Καλαμάτας, όπου έχει το πόστο του τεχνικού διευθυντή.
Πριν λίγες εβδομάδες συμφώνησε με τον ΑΟ Διαβολιτσίου για ν’ αναλάβει τη θέση του τεχνικού διευθυντή στην ομάδα και ζει με ξεχωριστό τρόπο την προσπάθεια για παραμονή στη Γ΄ Εθνική κατηγορία.
Ο κ. Τσατάς έχει ξεχωριστή πορεία και στο χώρο του μπάσκετ. Ως διαιτητής «σφύριξε» πολυάριθμα ματς εθνικών κατηγοριών και των πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Ακόμη διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου και τα τελευταία χρόνια πλαισιώνει την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ/ της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ). Επίσης υπήρξε και διαιτητής ποδοσφαίρου τη χρονική περίοδο 1977 – 1978, παίζοντας στη Β΄ Εθνική κατηγορία.
Τον Αλέκο Τσατά ορισμένοι τον αποκαλούν «Τραπατόνι» της Μεσσηνίας λόγω της ομοιότητάς του με τον περίφημο Ιταλό τεχνικό Τζιοβάνι Τραπατόνι.
Ο κ. Τσατάς ανοίγει την καρδιά του στο «Θάρρος» και αυτό που έχουμε να επισημάνουμε είναι ότι παρότι τον γνωρίζουμε πολλά χρόνια, μάθαμε αρκετά καινούρια πράγματα για την πορεία. Αναλυτικά ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε:
Έχετε μια πλούσια καριέρα τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο μπάσκετ. Ποια είναι η πιο ευχάριστη στιγμή και ποια η πιο άσχημη;
«Από το ποδόσφαιρο ως προπονητής αλλά και από το μπάσκετ ως διαιτητής έχω μόνο ευχάριστες στιγμές. Από το ποδόσφαιρο ως διαιτητής η πιο άσχημη στιγμή ήταν το 1983 όταν με έκοψαν όχι για αγωνιστικούς, αλλά για πολιτικούς λόγους!».
Είναι μεγάλη η προσφορά σας στις Μεικτές ομάδες της ΕΠΣ Μεσσηνίας και βέβαια ξεχωριστή η συνεργασία σας με τον Άγγελο Σκαφιδά. Δύο δάσκαλοι του ποδοσφαίρου που έχοντας στη διάθεσή σας τα αυθεντικά ταλέντα της Μεσσηνίας πανηγυρίσατε σημαντικές επιτυχίες
«Κατ’ αρχάς ο Άγγελος Σκαφιδάς είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και τολμώ να πω της Ελλάδος είτε ως ποδοσφαιριστής, είτε ως προπονητής.
Είχα
την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ με τον Άγγελο
Σκαφιδά 25 χρόνια στις Μεικτές ομάδες. Αποτελεί τον μέντορά μου και είναι ένας
από τους καλύτερους προπονητές της Ελλάδος. Μέσα από τη δουλειά που κάναμε και
το κοουτσάρισμά του ήρθαν οι διακρίσεις των Μεικτών και η ανάδειξη των πολλών
ταλέντων. Οι Μεικτές ομάδες της Μεσσηνίας ήταν από τις καλύτερες της Ελλάδος.
Πανηγυρίσαμε αρκετές σημαντικές επιτυχίες με αποκορύφωμα την ανάδειξη της
ομάδας των παίδων ως πρωταθλήτρια Ελλάδος το 1999».
Στη Μεσσηνία υπάρχουν πολλές Ακαδημίες, αλλά παρατηρούμε ότι πλέον δεν βγαίνουν τόσο συχνά αυθεντικά ταλέντα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Πράγματι υπάρχουν πολλές Ακαδημίες Ποδοσφαίρου στην περιοχή μας και τα ταλέντα είναι διασκορπισμένα. Έτσι δεν είναι ανταγωνιστικά τα άλλα παιδιά και αυτό έχει ως συνέπεια να μην ανεβαίνει το επίπεδο. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι το Ίντερνετ, τα πολλά μαθήματα, καθώς επίσης και άλλες ασχολίες των παιδιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για ν’ ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο».
Για πολλά χρόνια συνεργαστήκατε στην ΕΠΣ Μεσσηνίας με σημαντικούς παράγοντες όπως τους Αριστείδη Σταθόπουλο, Λεωνίδα Οικονομίδη, Άγγελο Γεωργόπουλο, Ηλία Αλεξανδρόπουλο, Αντώνη Τουρλομούση και τον αείμνηστο Γιάννη Τριανταφυλλόπουλο. Τι θυμάστε από αυτές τις συνεργασίες;
«Στα τόσα χρόνια από το πέρασμά μου στην προπονητική συνεργάστηκα με αυτούς τους παράγοντες (γίγαντες μπορώ να πω). Αυτοί οι παράγοντες είναι γνώστες του ποδοσφαίρου. Εργάζονται για την άνοδο του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου και γενικότερα του ελληνικού. Αγαπούν αυτό που κάνουν μα πάνω απ’ όλα είναι άνθρωποι με Α κεφαλαίο. Θέλω επίσης να πω κάτι ιδιαίτερο για τον Γιάννη Τριανταφυλλόπουλο που έφυγε από τη ζωή πριν αρκετά χρόνια. Ήταν τεράστια απώλεια για το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο».
Τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκατε με διάφορες τοπικές ομάδες, ενώ κάθε Σαββατοκύριακο σας βλέπαμε να παρακολουθείτε αρκετούς αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων. Ένας ακούραστος προπονητής, «σκάουτερ» και τεχνικός διευθυντής. Υπάρχουν πολλά ταλέντα στη Μεσσηνία;
«Στο Νομό μας υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν ταλέντα. Ορισμένα απ’ αυτά έκαναν σπουδαία καριέρα, αγωνιζόμενοι στις εθνικές ομάδες και σε μεγάλους συλλόγους».
Εδώ και 1,5 μήνα βρίσκεστε στο τεχνικό επιτελείο του ΑΟ Διαβολιτσίου ως τεχνικός διευθυντής. Θα καταφέρετε να πετύχετε το στόχο της παραμονής στη Γ΄ Εθνική κατηγορία;
«Από την πρώτη στιγμή που μου έκανε την τιμή ο ΑΟ Διαβολιτσίου να με εντάξει στο τεχνικό τιμ (διότι στη Γ΄ Εθνική χρειάζεται προπονητής με δίπλωμα UEFA΄) ως τεχνικό διευθυντή, είπα στο Συμβούλιο και στους ποδοσφαιριστές τα εξής: «Παρ’ ότι η ομάδα στην επανεκκίνηση του πρωταθλήματος είναι χωρίς βαθμούς, είμαι βέβαιος ότι όχι μόνο θα παραμείνει στη Γ΄ Εθνική αλλά θα πάρει και καλή θέση στον 9ο όμιλο. Ξέρετε γιατί; Διότι έχει τεχνικό επιτελείο που γνωρίζει το ποδόσφαιρο και την προπονητική. Επίσης γιατί έχει ποδοσφαιριστές με πείρα και νεαρούς (τους περισσότερους τους είχα στις Μεικτές ομάδες) με αρκετό ταλέντο. Το βασικό όμως είναι ότι προέρχονται από τη Μεσσηνία, που αγαπούν την ομάδα και κάνουν κατάθεση ψυχής σε κάθε αγώνα. Τέλος διαθέτει ένα διοικητικό συμβούλιο που είναι κοντά στην ομάδα και όλα τα μέλη προσπαθούν να μη λείπει τίποτα από το αγωνιστικό τμήμα».
Σημαντική είναι η προσφορά σας και στο μπάσκετ. Πώς ασχοληθήκατε με αυτό το άθλημα και γιατί σας κέρδισε το ποδόσφαιρο;
«Η γενιά μου ασχολείτο μόνο με το ποδόσφαιρο. Τότε τα άλλα αθλήματα ήταν στα σπάργανα. Έτσι και εγώ ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο. Το μπάσκετ προέκυψε μετά και ειδικά όταν με διέγραψαν από τη διαιτησία του ποδοσφαίρου».
Πώς προχωρά το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού Καλαμάτας;
«Το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού Καλαμάτας και η φιλοσοφία του είναι να επανδρωθεί η πρώτη ομάδα με ποδοσφαιριστές προερχόμενους από την Ακαδημία, ώστε τα επόμενα χρόνια ν’ ανέβει στις μεγαλύτερες κατηγορίες της Μεσσηνίας. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από εμένα που έχω τη θέση του τεχνικού διευθυντή και τοςυ καταξιωμένους προπονητές Σωτήρη Μπουραντώνη, Βασίλη Παναγιωτόπουλο και τον προπονητή τερματοφυλάκων Αντώνη Αγγελή».