Το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί το αντικείμενο επιστολής του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα προς τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.
Ο δήμαρχος, στην επιστολή του, γνωστοποιεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., στους Έλληνες ευρωβουλευτές, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους βουλευτές Μεσσηνίας και στον περιφερειάρχη, την καταγγελία που υπογράφουν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας (που είναι φορέα καταχώρισης του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ) Γιώργος Λαζόγιαννης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού ΝΗΛΕΑΣ Γιώργος Κόκκινος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας και του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ – ΣΥΜΕΠΟΠ, Σταύρος Αδαμόπουλος, ζητώντας να υπάρξει ενεργή παρέμβασή τους ως θεματοφύλακες των Συνθηκών για την προστασία του ευρωπαϊκού προϊόντος «Elia Kalamatas» ΠΟΠ.
Την επιστολή του δημάρχου Καλαμάτας συνυπογράφουν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι του νομού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και οι φορείς που προχώρησαν στην καταγγελία.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρει: “Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» αποτελεί προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από την 21/6/1996, PDO-GR-00301.
Αναφέρεται στις επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας «Καλαμών», που παράγονται στη γεωγραφική περιοχή του Νομού Μεσσηνίας με πρωτεύουσα την πόλη ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Kalamata).
Το προϊόν είναι παγκοσμίως γνωστό και ως «Kalamata olives» λόγω των Μεσσήνιων παραγωγών, Μεσσήνιων τυποποιητών, Μεσσήνιων εξαγωγέων και Μεσσήνιων ομογενών που το κατέστησαν γνωστό σε όλη την υφήλιο από το 1.900.
Δυο ακόμα γεωγραφικές ενδείξεις είναι καταχωρισμένες με την ονομασία της πόλης ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 1. «Καλαμάτα» ελαιόλαδο από ποικιλία ελιάς «Koroneiki» ΠΟΠ (Αρ. Πρωτ. PDO-GR-0037) και 2. «Ούζο Καλαμάτας» ΠΓΕ (Αρ. Πρωτ. PGI-GR-01840).
Με την ονομασία πόλης ΚΑΛΑΜΑΤΑ προσδιορίζονται και άλλα παραδοσιακά προϊόντα όπως «σύκα Καλαμάτας», «σταφίδα Καλαμάτας», «πατάτα Καλαμάτας», «παστέλι Καλαμάτας», «σύγκλινο Καλαμάτας».
Το δελτίο Τύπου της Ε.Ε. 20/4/2020 «Γεωγραφικές Ενδείξεις Γ.Ε. – ένας ευρωπαϊκός θησαυρός ύψους 75 δισ. ευρώ», καθώς και η ανακοίνωση E42020-0093 του USDA3 της 4/12/2020 (Συμφωνία Ευρώπης-Κίνας) επιβεβαιώνουν την προστασία των Ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων, περιλαμβανομένου του «Kalamata olives», παγκοσμίως.
Όμως, για τη διατήρηση της φήμης και την προστασία των καταχωρισμένων ευρωπαϊκών παραδοσιακών προϊόντων και των παραγωγών τους, είναι υψίστης σημασίας όλοι στην αλυσίδα παραγωγής-έγκρισης-ελέγχου να τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δίχως εξαίρεση.
Δυστυχώς, ως δήμαρχος της ιστορικής πόλης ΚΑΛΑΜΑΤΑ είμαι αποδέκτης καταγγελίας από το φορέα που καταχώρισε το προϊόν (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας), συνεταιρισμούς, μεταποιητές και εξαγωγείς του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ για συστηματική καταστρατήγηση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, προϊόν γνωστό και ως «Kalamata olives»”…