Μετ’ ανυποκρίτου χαράς πληροφορούμεθα ότι, εν τω εδώ εργοστασίω της Οινοποιητικής Εταιρίας ήρχισε νέα εντελώς δια την πόλιν μας βιομηχανία, της οποίας αν επιτύχη η διάδοσις εν Αμερική, ασφαλώς τα αποτελέσματα δια την Μεσσηνίαν εν γένει θα είναι πλέον ή ευχάριστα.
Από τινός εν τω εργοστασίω της Οινοποιητικής κατασκευάζεται με όλους τους επιστημονικούς όρους μαρμελάδα εκ χλωράς σταφυλής, της οποίας μάλιστα απεστάλησαν δείγματα εντός καλλιτεχνικών κυτίων εις Αμερικήν δια του προ ολίγων ημερών αναχωρήσαντος εντεύθεν δι’ Αμερικήν ατμοπλοίου «Θεμιστοκλής».
Ήδη ετοιμάζεται δι’ Αμερικήν νέα αποστολή εξ 100 τόννων.
ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΦΟΡΤΙΟΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ
-70 τόννοι εις Αμερικήν
«ΘΑΡΡΟΣ» 26 Αυγούστου 1912
Δια του φορτηγού «Φαιντώρα» της αυστροαμερικάνας εφορτώθησαν 70 τόννοι μαρμελάδας εκ σταφίδος δι’ Αμερικήν με αποστολέα την Οινοποιητικήν Εταιρίαν.
Η αποστελλομένη μαρμελάδα, ήτις θα χρησιμεύσει εν αρχή ως δείγμα παρεσκευάσθη εις το ενταύθα εργοστάσιον, εποπτεύοντος του Ιω. Σταματελάκη και του επίτηδες κατελθόντος εξ Αθηνών διευθυντού της Εταιρίας Ζάννου.
Το πρώτον φορτίον διακρίνεται δια την τελειοτάτην επιστημονικήν παρασκευήν του από απόψεως μορφής, αρώματος και γεύσεως.
Η εταιρεία παρήγγειλεν εις την Ιταλίαν ειδικά μηχανήματα μεγάλης παραγωγικότητος και απολύτου τελειότητος.
Εάν η διάδοσις του νέου εν σταφίδος βιομηχανικού προϊόντος επιτύχη εν Αμερική και η κατανάλωσις της Μεσσηνιακής σταφίδος θα αποκτήσει νέον ουσιώδη συντελεστήν και αι Καλάμαι έχουσι πολλαπλώς να ωφεληθώσιν εκ της αναπτύξεως μιας νέας και ζωτικωτάτης βιομηχανίας.