Ο εν Αθήναις διατρίβων διευθυντής του «Θάρρους» Γ. Βεντήρης έσχε την τιμήν να γίνη δεκτός χθες εις ιδιαιτέραν ακρόασιν παρά τω Πρωθυπουργώ, ως δια τηλεγραφήματος ιδιαιτέρου μάς ανηγγέλθη.
Τι είπεν ο διευθυντής μας
Ο διευθυντής μας Γ. Βεντήρης παρουσιασθείς παρά του Βενιζέλου, διεβεβαίωσεν ότι το φρόνημα της Μεσσηνίας εξακολουθεί αδιαλείπτως θερμόν και ενθουσιώδες υπέρ του κόμματος των Φιλελευθέρων, του έργου της Ανορθώσεως και προσωπικώς υπέρ του κ. Βενιζέλου.
Εξέφρασε την ελπίδα του επιτυχούς καταρτισμού του συνδυασμού των Φιλελευθέρων εν Μεσσηνία και ετόνισε την ανάγκην της μη συμμετοχής κομματικών στοιχείων, επειδή τοιαύτη είναι η απαίτησις ολοκλήρου του Μεσσηνιακού Λαού.
Διετύπωσε την επιθυμίαν ολοκλήρου της Μεσσηνίας όπως αύτη ίδη τον αρχηγόν της Ανορθώσεως και κατέληξεν ευλαβώς συστήσας την μέριμναν της Κυβερνήσεως δια τα Μεσσηνιακά ζητήματα.
Τι απήντησεν ο κ. Βενιζέλος
Ο Πρωθυπουργός Βενιζέλος ευχαριστήσας τον διευθυντήν μας, Γ. Βεντήρην, απήντησεν επί λέξει τα εξής:
«Ευχαριστώ θερμώς το “Θάρρος” προς το οποίον παλαιοί δεσμοί με συνδέουν δια τους αγώνας τους οποίους κατέβαλε και εξακολουθεί να καταβάλη προς επικράτησιν των Φιλελευθέρων αρχών. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η Μεσσηνία πρωτοστατεί εις τον αγώνα της Ανορθώσεως και ότι θα εξακολουθήση να ενισχύη τας νέας αρχάς και τας νέας ιδέας αίτινες τείνουν εις την δημιουργίαν μιας νέας εθνικής καταστάσεως».
Ο Κομματισμός και η αντίδρασις
«Και είναι φυσικόν να πρωτοστατή η Μεσσηνία εις τον αγώνα της Ανορθώσεως, διότι όπου η πίεσις του κομματισμού υπήρξε καταθλιπτικωτέρα εκεί και η αντίδρασις εκδηλούνται εντονωτέραν».
-Ο Συνδυασμός
-Τα μεσσηνιακά ζητήματα
-Ο Πρωθυπουργός έρχεται ωρισμένως εις Καλάμας
«Δια τον φιλελεύθερον συνδυασμόν Μεσσηνίας πρέπει να μείνετε ήσυχοι ότι θα καταβληθή μέριμνα ίνα συγκροτηθή δεόντως.
Εις τας Καλάμας ωρισμένως θα κατέλθω λίαν προσεχώς. Διαβεβαιώσατε τον μεσσηνιακόν Λαόν ότι η Κυβέρνησις των Φιλελευθέρων μετά στοργής αποβλέπει εις τας ανάγκας των ζητημάτων της Μεσσηνίας».
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ «ΘΑΡΡΟΥΣ» ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
«ΘΑΡΡΟΣ» 4 Ιανουαρίου 1912
Ο ημέτερος διευθυντής κ. Γεώργιος Αντων. Βεντήρης παρεπιδημών εις Αθήνας εγένετο δεκτός παρά τω κ. Βενιζέλω, και την συνέντευξιν ταύτην, την θίγουσαν πάντα τα ζητήματα της Μεσσηνίας, εδημοσιεύσαμεν εις το χθεσινόν ημών φύλλον.
Ο κ. Βεντήρης εδήλωσεν εις τον Πρωθυπουργόν ότι το Φιλελεύθερον πνεύμα παραμένει εν Μεσσηνία θερμόν και ενθουσιώδες, διότι εκραταιώθη ήδη η πεποίθησις ότι η νέα τάξεις των πραγμάτων, η βασιζομένη επί της νέας πολιτικής ηθικής και πολιτικής αντιλήψεως, δέον να παγιωθή εν Μεσσηνία μεταβαλλομένη εις μόνιμον κατάστασιν.
Διότι η Μεσσηνιακή δημοσία γνώμη απετίναξεν ήδη τους ζυγούς της στυγεράς δουλείας και έκοψε πάντα δεσμόν προς τους κατ’ ευφημισμόν προστάτας της, οίτινες διηγωνίσθησαν πάντοτε να μεταβάλωσι την γην ταύτην της επαγγελίας εις χώραν όπου οι φιλήσυχοι πολίται κατεδυναστεύοντο υπό των μπράβων και κουμπουροφόρων οίτινες παρέμενον ασύδοτοι υπό την προστασίαν των μεγαλωνύμων προστατών των ή και των βλαχοδημάρχων ακόμη.
Διότι μόνον σήμερον η Μεσσηνία ησθάνθη την δύναμιν και την προστασίαν του νόμου και κατενόησεν ότι αποτελεί τμήμα Ελευθέρου Βασιλείου, όπου οι πολίται είναι πάντες ίσοι απέναντι του νόμου και ο νόμος αμερόληπτος προστάτης των φιλησύχων πολιτών και τιμωρός των παρανομούντων.
Απηχών δε την δημοσίαν γνώμην της Μεσσηνίας εξέφρασε την ελπίδα και τον πόθον όπως ο συνδυασμός των Φιλελευθέρων εν Μεσσηνία απαρτισθή εκ προσώπων πράγματι Φιλελευθέρων και μακράν πάσης συμμετοχής κομματικών παραγόντων, διότι τοιούτοι δεν υπάρχουσι πλέον εν Μεσσηνία και η δύναμις αυτών εξητμίσθη υπό την πνοήν και την επίδρασιν των φιλελευθέρων αρχών.
Και διότι τα εναπομένοντα κομματικά ράκη δεν δύνανται ούτε πρέπει να μιάνωσι δια της συμμετοχής των τον πανευγενή αγώνα της Ανορθώσεως.
Διετύπωσεν ακόμη την επιθυμίαν και τον πόθον του Λαού όπως ίδη τον αρχηγόν της Ανορθώσεως επισκεπτόμενον την Μεσσηνιακήν Μητρόπολιν, ήτις πρώτη ύψωσε μετά της λοιπής Μεσσηνίας την σημαίαν της πολιτικής ελευθερίας και αποτελεί την ακρόπολιν των φιλελευθέρων αρχών.
Δεν παρέλειψε να επικαλεσθή την μέριμναν του Πρωθυπουργού επί των Μεσσηνιακών συμφερόντων και των ζητημάτων άτινα θα παρέμενον πάντοτε ζητήματα κατάλληλα προς προεκλογικήν δημοκοπίαν και η έμπρακτος λύσις των οποίων ήρχισεν ήδη δια της αποξηράνσεως του έλους του Αγίου Φλώρου και θα περατωθή υπό της νέας Βουλής.
Ο Πρωθυπουργός απαντών ηυχαρίστησε εν τω προσώπω του ημετέρου Διευθυντού το «Θάρρος», το οποίον αγωνίζεται τον αγώνα της επικρατήσεως των φιλελευθέρων αρχών και δίδει την πρέπουσαν ροπήν εις το δημόσιον φρόνημα της Μεσσηνίας. Ηυχαρίστησε τον φιλελεύθερον λαόν της Μεσσηνίας όστις ετάχθη στρατιώτης πιστός και αφοσιωμένος εις την φρούρησιν του ανορθωτικού οικοδομήματος και δικαιολογών την επελθούσαν μεταβολήν είπε:
«Είναι φυσικόν να πρωτοστατή η Μεσσηνία εις τον αγώνα της Ανορθώσεως, διότι όπου η πίεσις του κομματισμού υπήρξε καταθλιπτικωτέρα εκεί και η αντίδρασις εκδηλούνται εντονώτερον».
Είναι βεβαίως τούτο εις λόγος σοβαρός και μία εξήγησις φυσική. Διότι ουδαμού της Ελλάδος ο κομματισμός και η ακολασία ύψωσε τόσον υψηλά την βδελυράν κεφαλήν των δια να σφαγιάσουν τα τοπικά συμφέροντα, να καταδιώξουν κάθε ηθικόν στοιχείον, να συντρίψουν παν το ιστάμενον εις την θέσιν του, να φυγαδεύσουν την ζωήν και την ευτυχίαν και να μεταβάλουν την Μεσσηνίαν εις τόπον κολάσεως, όπου οι πολίται κατεπιέζοντο συστηματικώς και οι υπάλληλοι ησθάνοντο διαρκώς επί του τραχήλου των την χείρα της επιβολής και της φαυλότητος.
Αλλά κυρίως η απότομος μεταστροφή του λαϊκού φρονήματος οφείλεται εις το γεγονός ότι η παρούσα Κυβέρνησις εξησφάλισε την ησυχίαν και την τάξιν και πατάξασα το παρελθόν και τας μεθόδους του, έθηκε τας βάσεις της νέας ζωής, ήτις παρουσιάζεται εις όλας τας εκδηλώσεις αυτής υποσχομένη την βελτίωσιν του παρόντος και την οριστικήν καταδίκην του παρελθόντος.
Ο Πρωθυπουργός εδήλωσεν ακόμη ότι μετά στοργής αποβλέπει η ανορθωτική Κυβέρνησις εις την θεραπείαν των Μεσσηνιακών, αναγκών τας οποίας ευρύτερον θέλει εξετάσει όταν μετ’ ολίγον θέλει επισκεφθή την πόλιν μας και θα δοθή η ποθητή ευκαιρία εις τον λαόν να διατρανώση τας ελπίδας και την εμπιστοσύνην αυτού.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
-Πάνδημοι εκδηλώσεις
«ΘΑΡΡΟΣ» 29 Φεβρουαρίου 1912
Η δια του «Θάρρους» επίσημος αναγγελία του δρομολογίου του Πρωθυπουργού, έδωκεν αφορμήν εις ζωηροτάτην κίνησιν προς παρασκευήν της υποδοχής του.
Οι βουλευταί Π. Φλέσσας και Χ. Δικαίος επί τούτω διακόψαντες εις την Ολυμπίαν πολιτικήν περιοδείαν των, συνεννοούνται προς καταρτισμόν του προγράμματος της δεξιώσεως, ήτις πανηγυρικωτάτη προμηνύεται εν Καλάμαις υπέρ του Προέδρου της Κυβερνήσεως.
Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται παρά του Υπουργού της Δικαιοσύνης και του Κλ. Μαρκαντωνάκη, ίσως δε του υιού του Κυριάκου. Εκ Πύργου θα αναχωρήση δια του εκτάκτου τραίνου την 7ην πρωινήν αφικνούμενος ενταύθα την 2-3 απογευματινήν.
Εις Αγολινίτσαν θα αναμένουν την πρωθυπουργικήν αμαξοστοιχείαν οι αποτελούντες τον Κυβερνητικόν συνδυασμόν Μεσσηνίας, όπως πρώτοι υποδεχθώσιν αυτόν και συνοδεύσωσιν από των ορίων του Νομού εις την πρωτεύουσάν του. Ο πρόεδρος μετά των συνοδών του θα γευματίση εντός του τραίνου μη μεταβαίνων εις Κυπαρισσίαν.
Εκ των μέχρι Καλαμών σταθμών θα προτιμηθώσι προς αναμονήν οι μεγαλείτεροι, πάντως όμως θα επιβραδυνθή εκ των σταθμεύσεων η άφιξις κατά το απόγευμα. Ίσως εις Αγουλινίτσαν προσφωνήση τον Βενιζέλον εν εκ των μελών του Κυβερνητικού Συνδυασμού.
Οι έμποροι
Οι σχόντες την πρωτοβουλίαν της δι’ εκτάκτου τραίνου υποδοχής του Προέδρου της Κυβερνήσεως συνήλθον επανειλημμένως και προέβησαν μάλιστα εις εκλογήν επιτροπής εκ των Ταβουλάρη, Τζανετάκη, Μελά, ήτις θα αναλάβη τας χρηματικάς εισφοράς και θα μεριμνήση δια την ναύλωσιν του εκτάκτου τραίνου.
Επί του εκτάκτου τραίνου των εμπόρων θα επιβώσι πλην των οργανωτών και εν γένει των εισφερόντων πολλοί άλλοι ούτως ώστε να υπολογίζονται εις υπερχιλίους οι εκδρομείς.
Η συνάντησις θα γίνει εις Καλό Νερό.
Πού θα καταλύσουν
Εις τον Πρωθυπουργόν θα δοθή εν μόνον γεύμα την εσπέραν του Σαββάτου, θα διανυκτερεύση δε ούτος εις την οικίαν του Π. Φλέσσα. Δια τον υπουργόν της Δικαιοσύνης ωρίσθη ως κατάλυμα η οικία του Θ. Κουτσομητοπούλου, τέως βουλευτού, ευγενώς προσφερθέντος.
Την πρωίαν ο Βενιζέλος θα κάμη επισκέψεις τινάς αναχωρών την 9ην πρωινήν εις Τρίπολιν δια Νησίου.
Η υποδοχή
Η δεξίωσις του Πρωθυπουργού εν Καλάμαις είναι βέβαιον ότι θα παρουσιασθή εκτάκτως επιβλητική και με χαρακτήρα πανδήμου εκδηλώσεως λαϊκών αισθημάτων. Εις τους διαμέσους σταθμούς θα σημειωθή μεσσηνιακός συναγερμός, εν δε τη πόλει μας η υποδοχή θα είναι κυριολεκτικώς πανηγυρική, δια την συμμετοχήν των πάσης τάξεως και φρονήματος πολιτών.