Ιδιαίτερη μέρα η αυριανή, αφού θα εκδικαστούν, εάν δε δοθεί και νέα αναβολή, οι προσφυγές συλλόγων και κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι προσφυγές έχουν υποβληθεί από τις περιοχές της Παλαιόχουνης και της Σκάλας στον Ευρώτα Λακωνίας. Οι προσφεύγοντες σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι πρόκειται για επαχθές έργο από όλες τις απόψεις, ενώ σημειώνουν ότι η λέξη «επαχθές» έχει χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.
Ειδικότερα, ο “Πολιτιστικός-Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Παλαιόχουνης – Η Ανάληψις” σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι “παρά τις αμέτρητες δηλώσεις Περιφέρειας, ΦοΔΣΑ, ΤΕΡΝΑ κ.λπ. ότι, δήθεν, τα δικαστήρια για το έργο ΣΔΙΤ των απορριμμάτων Πελοποννήσου έχουν τελειώσει, αύριο το πρωί, στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα εκδικαστούν οι αιτήσεις του Συλλόγου μας και Συλλόγων των γύρω Τοπικών Κοινοτήτων και κατοίκων τους, καθώς και του Δήμου Ευρώτα και κατοίκων της Σκάλας Λακωνίας, για την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΥΠΕΚΑ, τότε, ΥΠΕΝ τώρα”.
Ο Σύλλογος από την Παλαιόχουνη της Αρκαδίας απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο να παρευρεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη μέρα της εκδίκασης: “Οφείλουμε και είναι υποχρέωση όλων μας να παραστούμε στη δίκη αυτή και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και την εναντίωσή μας στο έργο με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους αγωνιζόμενους πολίτες και των άλλων περιοχών των χωροθετημένων θέσεων, προκειμένου να διεκδικήσουμε την ελπίδα να σωθεί ο τόπος μας από τις συνέπειες ενός τέτοιου επαχθούς Έργου, όπως η ίδια η Περιφέρειας ομολογεί, που μόνο ανάπτυξη δε θα φέρει.
Ένα Έργο που ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 2010, κάτω από έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, κυρίως από τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους αγωνιζόμενους πολίτες των πληττομένων περιοχών, που ακολούθησαν έναν τεράστιο, μακρύ, επίπονο και δαπανηρό δικαστικό αγώνα, για ένα έργο που παρουσιάζει ουσιώδη παρέκκλιση από τη νομιμότητα στο σχεδιασμό και τις επιλογές του, ένα έργο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπής της Ε.Ε. με την 14σέλιδη επιστολή – απάντηση στο αίτημα χρηματοδότησής του από το Ταμείο Συνοχής, αποδομεί σε δεκάδες σημεία, ζητά διευκρινίσεις για ασαφή οικονομικά θέματα, λάθη και αντιθέσεις προς την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και βάζει ουσιαστικά υπό αναθεώρηση το σύνολο του σχεδιασμού του, αρνούμενη τη χρηματοδότησή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότησή του από εθνικούς πόρους, εάν πραγματοποιηθεί.
Ένα έργο που οικονομικά, πέρα από τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνέπειες για τρεις χωροθετημένες θέσεις και τις γύρω περιοχές, θα πλήξει και είναι επαχθές, όπως και πάλιν ομολογεί η Περιφερειακή Αρχή, για το σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, λόγω της υπέρογκης οικονομικής επιβάρυνσης που θα επιφέρει σε όλους τους Δήμους και, κατά συνέπεια, στους κατοίκους τους”.
Τέλος, ο Σύλλογος σημειώνει ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα μεταβούν με πούλμαν κάτοικοι από την περιοχή της Σκάλας στον Ευρώτα Λακωνίας.