Γιορτή του Χορού με τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες και εξακτίνωση στην Πελοπόννησο
Ο επόμενος μήνας θα γεμίσει με χορό την Καλαμάτα
Συνολικά 31 παραγωγές, 18 ξένες ομάδες από τις οποίες οι 14 έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες, εξακτίνωση των παραστάσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ισχυρές νέες συνεργασίες και ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες, αλλά και για τους κατοίκους της Καλαμάτας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου.
Πρόκειται για παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο χορό και hip hop μέχρι ακροβατικά και σύγχρονους αστικούς αφρικανικούς χορούς.
Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο φεστιβάλ προέρχονται από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ιρλανδία, τη Νιγηρία και τη Σλοβακία.
Επίσης, από τις 18 ξένες ομάδες οι 14 παρουσιάζουν για πρώτη φορά το έργο τους στην Ελλάδα, ενώ από τα 13 ελληνικά έργα, τα τρία θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους και ένα τη δια ζώσης πρεμιέρα του στο φεστιβάλ, μετά την πρώτη του διαδικτυακή παρουσίαση.
Ο τίτλος του φετινού προγράμματος «Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι;» συνοψίζει την ανάγκη της ομάδας του φεστιβάλ να τροφοδοτεί τη συζήτηση για την ανθρώπινη κατάσταση στη σύγχρονη εποχή μέσα από την καταγραφή της προσωπικής αλλά και της συλλογικής εμπειρίας.
Λίντα Καπετανέα
«Το φετινό θέμα μας για τη σημασία της κοινότητας και το ρόλο του κάθε προσώπου μέσα σε αυτή αφορά στη συνύπαρξη ανθρώπων παντού και πάντα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Λίντα Καπετανέα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που παρουσίασε χθες διαδικτυακά το πρόγραμμα της 27ης διοργάνωσης.
«Μας ενδιαφέρει», προσέθεσε, «να μιλήσουμε για τη διαρκή ανάγκη δημιουργίας κοινού τόπου συνάντησης, συνεννόησης και συνύπαρξης ως βασικών τρόπων επιβίωσης αλλά και ευημερίας.
Οι καλλιτέχνες που έχουμε καλέσει φέτος, μιλούν μέσα από τη γλώσσα του χορού και τη δύναμη του σώματος, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες τους επί σκηνής και μας ζητούν να διαισθανθούμε όλες τις έννοιες που απορρέουν από τη σχέση κοινότητας και προσώπου.
Είναι έννοιες όπως η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η αποδοχή. Είναι έννοιες όπως η σύγκρουση, η διαπραγμάτευση, η αυτονομία, η ατομική ταυτότητα και η ελευθερία. Δεν είναι ούτε αυτονόητες ούτε δεδομένες».
Λίνα Μενδώνη
«Στον προγραμματισμό του φεστιβάλ ξεχωρίζει φέτος η διάκριση των εκδηλώσεων στην Κεντρική και στην Εναλλακτική Σκηνή, παραστάσεις στο δημόσιο χώρο της Καλαμάτας, αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους. Ιδιαίτερη σημασία, ξεχωριστή βαρύτητα, θα έλεγα, έχει η παρουσία του φεστιβάλ σε χώρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκτός Καλαμάτας. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξωστρέφεια του φεστιβάλ και τη σχέση του με τον τόπο, την Πελοπόννησο, την εκτός Καλαμάτας Πελοπόννησο», δήλωσε- μεταξύ άλλων- η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Νικόλας Γιατρομανωλάκης
«Στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, σε στενή συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν ένα από τα ελάχιστα διεθνή φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν ζωντανά το 2020, και μάλιστα με υποδειγματικό τρόπο, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διατηρώντας το διεθνή του χαρακτήρα και χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα και το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών. Πειραματίστηκε με καινοτόμες λύσεις στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, τόσο στο Μέγαρο Χορού όσο και σε υπαίθριους, δημόσιους χώρους, και κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 3.500 θεατές», υπογράμμισε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού.
Μεταξύ άλλων, στάθηκε ιδιαίτερα «στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ, καθώς φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα προσφέρει στο κοινό 16 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για όλους».
Παναγιώτης Νίκας
«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού αποτελεί τον πρεσβευτή της όμορφης πόλης της Καλαμάτας στο χώρο του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στα 26 χρόνια της συνεχούς παρουσίας του, το φεστιβάλ καταξιώθηκε στην Ελλάδα και στον κόσμο και καταξιώθηκε για την πρωτοπορία και για την ποιότητά του. Ως πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, συνδεδεμένος με τα δεκατρία από τα 26 φεστιβάλ, όπως και με την κατασκευή του Μεγάρου Χορού, στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις αυτόν το σπουδαίο, τον καταξιωμένο θεσμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.
Θανάσης Βασιλόπουλος
«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας -θεσμός που μετρά 27 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας- με την ποιότητα που το χαρακτηρίζει, έχοντας την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία της Περιφέρειας, αλλά κυρίως έχοντας αναπτύξει μία μοναδική σχέση με την κοινωνία, διαθέτει γερά θεμέλια και τα εχέγγυα της επιτυχίας. Είμαστε υπερήφανοι για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Νιώθουμε δε, χρέος να εργαζόμαστε ώστε κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο, να προσφέρει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και να γράφει λαμπρές σελίδες ιστορίας στο βιβλίο του Πολιτισμού μας», σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Όπως υπενθυμίζουν οι διοργανωτές, το καλοκαίρι του 2020, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν από τα ελάχιστα φεστιβάλ παγκοσμίως που κατάφεραν όχι μόνο να μην αναβληθούν, αλλά και να πραγματοποιηθούν διά ζώσης, παρουσιάζοντας ένα πλήρες πρόγραμμα με διεθνείς μετακλήσεις και ελληνικά σχήματα και εξασφαλίζοντας συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για το κοινό, τους εργαζομένους και τους καλλιτέχνες.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το φετινό Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του, Λίντας Καπετανέα, και του δημάρχου Καλαμάτας, Αθανάσιου Βασιλόπουλου, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», Παντελή Δρούγα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της “Φάρις”.
Τον Απρίλιο του 2021 οι παραπάνω θεσμικοί φορείς υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση που διασφαλίζει το πλαίσιο συνεργασίας και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την ανάπτυξη του φεστιβάλ την επόμενη τριετία: Η σύμβαση προβλέπει την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του φεστιβάλ για τα έτη 2021-2023 και περιλαμβάνει την ενίσχυση της λειτουργίας του θεσμού με δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την τόνωση της παρουσίας του στην πόλη της Καλαμάτας, την ενίσχυση των συνεργασιών και της εξωστρέφειας σε διεθνές επίπεδο, τη στήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών, τη συμμετοχή σε διαπεριφερειακές πρωτοβουλίες, τη συνομιλία με όλες τις μορφές τέχνης, το άνοιγμα σε όλο και νεότερες ηλικιακές ομάδες, την επένδυση στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των χορευτών και την ανάπτυξη του κοινού, μέσα από συμμετοχικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
Διάρκεια Διεθνούς Φεστιβάλ
Το αμιγώς καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου και αποτελείται από τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής/Main Stage στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας και στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, τις μικρότερης κλίμακας παραγωγές στο Black Box, την Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και τις παραστάσεις στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Παράλληλα, από τις 9 Ιουλίου έως τις 25 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες αλλά και για πολλές ειδικές ομάδες κοινού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας.
Όπως και την περσινή χρονιά, το φεστιβάλ θα ακολουθήσει και φέτος πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο των αρμόδιων αρχών και τα εξειδικευμένα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας για τους χώρους τέχνης και πολιτισμού, όπως αυτά ορίζονται και προσαρμόζονται διαρκώς από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το πρόγραμμα
Πρεμιέρα στο φεστιβάλ, στις 16 Ιουλίου, κάνει ο χορογράφος Rachid Ouramdane με το έργο Mobius της ομάδας ακροβατών και χορευτών Compagnie XY από τη Γαλλία. Η πολυπρόσωπη αυτή παραγωγή θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Ιουλίου και στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο στη Σπάρτη.
Οι βραβευμένοι με Olivier καλύτερης νέας χορευτικής παράστασης Far From the Norm παρουσιάζουν το επαναστατικό έργο BLKDOG του Botis Seva, ενώ ακολουθούν οι χορευτές της ομάδας The QDance Company του Qudus Onikeku από το Λάγος της Νιγηρίας. Στο έργο Re:INCARNATION παρακολουθούμε εννέα πολύ εντυπωσιακούς χορευτές να επιβεβαιώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο γιατί η Αφρική είναι η μητέρα της ανθρωπότητας.
Η ομάδα RootlessRoot, σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, θα παρουσιάσει την πρεμιέρα του έργου Stones and Bones, στο οποίο τέσσερις ερμηνεύτριες δημιουργούν ένα ποίημα για την εύθραυστη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και την ανάγκη να αφήσουμε το σημάδι μας στον κόσμο.
Η εναλλακτική σκηνή που ονομάζεται από φέτος Black Box, θα ξεκινήσει με τέσσερα μικτά ντουέτα χορευτών με και χωρίς αναπηρία, υπό τον γενικό τίτλο Mixed Doubles, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για τα ντουέτα Cornered της Faizah Grootens, Re-call της χορογράφου Βενετσιάνας Καλαμπαλίκη, Feeling Good με αναφορές στον «Άνθρωπο του Βιτρούβιου» σε χορογραφία Diego Tortelli και Fine Lines που χορογραφεί η Roser López Espinosa.
Στο πρόγραμμα παραστάσεων ακολουθεί το έργο One More Thing του Ισραηλινού Adi Boutrous, το DEN.TRO της Maria Fonseca από την Πορτογαλία και η Ευαγγελία Ράντου με το Ǝ V A: Το νέο σόλο της γνωστής χορεύτριας παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα.
Στη συνέχεια θα δούμε την ελληνική πρεμιέρα του ντουέτου Zeppelin Bend της Κατερίνας Ανδρέου, σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο είχε παρουσιαστεί ως work in progress στο 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης το 2020. Ακολουθούν το νέο έργο της Αθανασίας Κανελλοπούλου Nadja – Who am I? που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ και το Through the Grapevine της ομάδας not standing του Βέλγου Alexander Vantournhout, ένα ιδιόμορφο pas de deux μεταξύ δύο ανδρών.
Τέλος, η πρωτοεμφανιζόμενη στην Ελλάδα και διεθνώς βραβευμένη Oona Doherty από την Ιρλανδία παρουσιάζει το Hope Hunt and the Ascension into Lazarus που κινείται μεταξύ σωματικού θεάτρου, κοινωνικής διακήρυξης και χορού.
Στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας θα πραγματοποιηθούν 16 υπαίθριες παραστάσεις σε οκτώ βραδιές χορού, όλες με δωρεάν είσοδο. Στο καθιερωμένο πλέον βραδινό ραντεβού στις 21:00 στην πλατεία, θα δούμε:
Tο έργο LIOV του Diego Sinniger από την Ισπανία και το έργο SAHASRARA, απόσπασμα της Maria Fonseca από την Πορτογαλία. Το έργο You Wonder What I See των Ελένης Ρόμπερτς από την Ελλάδα και Solal Mariotte από τη Γαλλία και το έργο Know It All με τον Jos Baker από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο Enter Illusion του Κώστα Τσουκαλά ή Phoenix και το έργο WHATEVERISTRENDINGNOW με τη Livia Balazova από τη Σλοβακία.
Tο έργο Bowling Ball με τον Alexander Vantournhout και το Ορλάντο της Λαμπρινής Γκόλια. Το έργο Hito με τους Akira Yoshida και Chey Jurado από την Ισπανία. Το έργο Articulated Dynamics της Ειρήνης Αποστολάτου και το Κάθε πολύτιμη στιγμή (απόσπασμα) του Αλέξανδρου Ελ Γκρέκο. Το έργο There Is A Place με την Πετρίνα Γιαννάκου και το Us με τον Arias Fernandez της The Jokerz Company, από την Ισπανία.
Το φεστιβάλ φέτος συνεργάζεται με τρεις επαγγελματικές σχολές χορού, δίνοντας την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους μαθήτριες της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, της επαγγελματικής σχολής χορού Ραλλού Μάνου και της επαγγελματικής σχολής χορού ΑΚΤΙΝΑ. Πρόκειται για τα έργα Επανάσταση του σώματος με τη Λασάντρα Τσύπι, Φάσμα Περιορισμού με την Ασπασία Κυραδενίδου και Οργανώνοντας την απαισιοδοξία με την Άννα Μαρία Καρούνου.
Ένας από τους βασικούς στόχους του φεστιβάλ είναι η διοργάνωση σεμιναρίων χορού για επαγγελματίες αλλά και για όλους όσοι αγαπούν το χορό, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Στα σεμινάρια για σπουδαστές και επαγγελματίες χορευτές που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεχίζεται η στρατηγική του που προβλέπει την εκπαίδευση των χορευτών μέσω της εντατικής και σε βάθος έρευνας καθώς και μέσω ολοκληρωμένων προσεγγίσεων ανάπτυξης τεχνικής. Το φετινό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελείται από δύο βασικά σεμινάρια και πέντε masterclasses.
Μία νέα πρωτοβουλία που προωθεί φέτος το φεστιβάλ με στόχο ton καλλιτεχνικό διάλογο είναι η εκδήλωση Αrt within One, ένα κάλεσμα στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες του φεστιβάλ και σε σπουδαστές των επαγγελματικών σεμιναρίων να βρεθούν όλοι μαζί και να μοιραστούν την τέχνη τους. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό δρώμενο με συνοδεία μουσικής στο οποίο οι προσκεκλημένοι θα κληθούν να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να παρουσιάσουν στην κοινότητα τον προσωπικό τους τρόπο έκφρασης στην κίνηση και το χορό, μέσα σε ένα λεπτό. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα διεξαχθεί στις 21 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στις 17.00.
Εκτός από το πρόγραμμα για επαγγελματίες, συνεχίζονται τα προγράμματα και τα εργαστήρια χορού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, με έμφαση στις μικρές και μεγάλες ηλικίες, σε όλη την οικογένεια και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Τα εργαστήρια έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τη σχέση του φεστιβάλ με την πόλη και να εκπαιδεύσουν το κοινό πάνω στο σύγχρονο χορό και την κίνηση.