Σε σταθερά επίπεδα παραμένουν οι τιμές σε ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, με άλλους να αναφέρουν ότι η ζήτηση επιμένει και άλλους να μιλούν για πρόσφατη στασιμότητα. Οι αδιάθετες ποσότητες μειώνονται, ενώ οι παραγωγοί που κράτησαν προσδοκούν και άλλη άνοδο.
Παγιωμένα τα 3,30 – 3,40 στη Μεσσηνία
Ποσότητες που ίσως έχουν κατέβει και κάτω από το 20% εκτιμά ότι κρατάει η Μεσσηνία, με τις τιμές σταθεροποιημένες στα 3,30 – 3,40 ευρώ, σύμφωνα με τον Γιάννη Πάζιο, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της «Ένωσης» Μεσσηνίας.
Όπως σχολίασε, υπάρχει μία αυξητική διάθεση για 3,50 – 3,55 ευρώ τις τελευταίες ημέρες, που όμως δεν έχει παγιωθεί. Στα 3,30 – 3,40 είναι ο μέσος όρος, με δέκα λεπτά διαφορά για τα ΠΟΠ, ανέφερε και ο Γιώργος Κατσούλης, μέλος της Ένωσης και γ.γ. του ΣΑΣΟΕΕ.
«Από την αγορά ακούγεται ότι δεν μένουν μεγάλες ποσότητες πίσω», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι αυτό το ενδιαφέρον δημιουργεί προσδοκίες και για την επόμενη σεζόν, αφού και ανθοφορία και καρπόδεση δίνουν έως τώρα θετικά δείγματα, σε μια περιοχή, όμως, που βρίσκεται σε παρατεταμένη ανομβρία, χωρίς ευτυχώς να έχει υψηλές θερμοκρασίες.
Η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει τις εκτιμήσεις, τονίζει ο Νίκος Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ελαιώνας» στους Γαργαλιάνους. «Εμείς επειδή είμαστε μια περιοχή που κάνουμε εντατική καλλιέργεια, κάθε χρόνο βγάζουμε περίπου το ίδιο λάδι, παίζουμε ένα 10% – 15% πάνω – κάτω» εξήγησε. Στους Γαργαλιάνους, η τιμή παραγωγού είναι κοντά στα 3,40 ευρώ, ανέφερε, διευκρινίζοντας όμως ότι αφορά αυτή που δίνει ο συνεταιρισμός, καθώς οι έμποροι κινούνται 10-20 λεπτά χαμηλότερα.
«Κρίνοντας από τα δικά μας αποθέματα, υπάρχει ένα 20% – 30% της παραγωγής στην περιοχή» εκτίμησε, υποστηρίζοντας ότι για την οργάνωση, που έχει στάνταρ μελάτες, σε ένα μήνα μπορεί να έχουν διατεθεί. Ως προς τις εξαγωγές του τυποποιημένου, κατηγορία που αφορά το 15%- 20% της παραγωγής του συνεταιρισμού, Γαλλία και Γερμανία συνέχισαν και κατά την πανδημία να παίρνουν την ποσότητα που έπαιρναν, ενώ υπήρξε μία προσωρινή κάμψη στην Αυστρία, όσο διήρκησε το αυστηρό lockdown.
Kρατά τα 3,55 η Λακωνία
«Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι πράξεις ήταν περιορισμένες πανελλαδικά», σχολίασε ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής στον Συνεταιρισμό Μολάων – Πακίων στη Λακωνία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το ιταλικό ενδιαφέρον έχει στραφεί προς την Ισπανία για ελαιόλαδα της κατηγορίας του παρθένου. «Προερχόμαστε από μία χρονιά που δεν περιμέναμε ότι θα εξελιχθεί έτσι, άρα τα συμβόλαια της τυποποίησης δεν είναι εκεί πάνω», εξήγησε, ενώ παρατήρησε ότι παρότι ο κόσμος προέρχεται από μία νεκρά περίοδο λόγω πανδημίας, οι εταιρείες – ειδικά στην Ισπανία – μετέφεραν την αύξηση της τιμής παραγωγού στο ράφι.
Στα 3-3,20 η τιμή για τους παραγωγούς της Κρήτης
Μία γενική τιμή για τους παραγωγούς της Κρήτης, εκτός ΦΠΑ και όχι ως τιμή δημοπρασιών, θεωρούνται τα 3-3,20 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με τον Μιχάλη Καμπιτάκη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών στο Ηράκλειο, που ανέφερε μία διαφοροποίηση προς τα πάνω για τα πολύ καλά λάδια της Σητείας.
Με δεδομένο ότι την περίοδο της συγκομιδής – οπότε και διατέθηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες – οι τιμές ήταν χαμηλότερες, φέτος ένας παραγωγός που έδωσε τμηματικά το προϊόν του, πήρε περίπου 2,80 – 3 ευρώ μεσοσταθμικά. Επίπεδο αξιοπρεπές, κατά τον ίδιο για όλους όσοι μπόρεσαν να το εξασφαλίσουν.
Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβείς ποσότητες, τα αποθέματα πρέπει να βρίσκονται στο 20%-30%, πρόσθεσε, επίπεδα φυσιολογικά, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μίας μικρής ακόμη ανόδου των τιμών. «Θεωρώ ότι αν κινηθεί καλά η αγορά – είτε η ντόπια του τυποποιημένου, είτε του εξωτερικού – και ζητήσει καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, που εδώ υπάρχουν, εκεί θα τσιμπήσει».