Σε κυνηγάνε θεοί και δαίμονες: ο σπιτονοικοκύρης, ο διαχειριστής, οι λογαριασμοί, η τράπεζα, η Εφορία, το ασφαλιστικό σου ταμείο. Σε κυνηγάει και κάποιος που πιθανότατα δεν είχες καν φανταστεί – ακόμη χειρότερα, τον είχες αγνοήσει.
Ειδοποιητήρια πληρωμής με «τσουχτερά» πρόστιμα για υποτιθέμενες παραβάσεις του ΚΟΚ της περασμένης δεκαετίας και βάλε στέλνει ο δήμος Καλαμάτας σε κατοίκους της πόλης, που έτυχε να είναι κάτοχοι αυτοκινήτων.
Από το Ινστιτούτο Καταναλωτών μιλούν για καταχρηστική ερμηνεία του νόμου από πλευράς δήμου και ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν, αφού τα «χρέη» τους από παραβάσεις του ΚΟΚ, παραγράφονται από την πάροδο πενταετίας.
Όπως είναι γνωστό, μια κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας, εάν δεν βεβαιωθεί, σε διάστημα μιας πενταετίας παραγράφεται, αντίστοιχα, εάν βεβαιωθεί και δεν πληρωθεί σε μια 20ετία, επίσης παραγράφεται.
Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στην εφημερίδα πολίτες που είχαν κλήσεις από το 1985(!), το 1999(!) και τώρα θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό που έχει ήδη “φουσκώσει” με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Βέβαια, υπάρχει και το δικαίωμα της ρύθμισης της οφειλής μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά οι πολίτες αναφέρονται σε παράνομη και καταχρηστική εφαρμογή του Νόμου.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εικοσαετής είναι η παραγραφή των προστίμων Κ.Ο.Κ. για τους Δήμους, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε παλαιότερη παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε μεγάλο αριθμό αναφορών πολιτών που διαμαρτύρονται γιατί λαμβάνουν γνώση από τους Δήμους για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), περί παράνομης στάσης και στάθμευσης, με καθυστέρηση πολλών ετών από την ημερομηνία τέλεσής τους (ακόμη και μετά από δέκα έτη).
Συνέπεια των ανωτέρω είναι να δημιουργούνται εύλογες αμφιβολίες στους πολίτες τόσο για την τέλεση της ίδιας της παράβασης, όσο και για το ενδεχόμενο να έχει ήδη εξοφληθεί το χρέος, αλλά να μην μπορούν να το αποδείξουν αφού μετά από τόσα χρόνια είναι λογικό να μην έχουν κρατήσει τη σχετική απόδειξη πληρωμής.
Επιπλέον, δεν παρείχετο δυνατότητα υποβολής ένστασης κατά της πράξης της παράβασης, αλλά ούτε και εξόφλησης του ποσού του προστίμου στο ήμισυ.
Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμα, που απηύθυνε στον Υπουργό Εσωτερικών, προτείνει: α) τη νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης των ΟΤΑ Α΄ βαθμού της χώρας για βεβαίωση των προστίμων του Κ.Ο.Κ. εντός τριών ετών (3) από την ημερομηνία της παράβασης και την κτήση της κλήσης,
β) την αντικατάσταση του εντύπου της κλήσης με έντυπο το οποίο θα επικολλάται στο όχημα (αυτοκόλλητο),
γ) τη θέσπιση του δικαιώματος του “παραβάτη” για την καταβολή του ποσού του προστίμου στο ήμισυ σε συγκεκριμένο διάστημα μετά την ημερομηνία λήψης της πρώτης ατομικής ειδοποίησης από τον Δήμο, καθώς το δικαίωμα αυτό έχει απολεσθεί στις περιπτώσεις που ο “παραβάτης” δεν έχει λάβει γνώση της κλήσης την ημέρα της παράβασης.
Α.Π.