Συμβουλές του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας στους πολίτες
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τη Μεσσηνία. Αντίθετα, στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – εκτός της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας), Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Α.Π.
«Φωτιά» στους 43ο C θα πάρουν Καλαμάτα, Μελιγαλάς, Αρφαρά και Μεσσήνη
Συμβουλές του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας στους πολίτες
Ίσως με τις υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων ετών θα έρθει αντιμέτωπη σήμερα η Μεσσηνία, με τον καύσωνα που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες σε όλη τη χώρα να φτάνει στην κορύφωσή του.
Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δίνουν για σήμερα το μεσημέρι θερμοκρασία που στην Καλαμάτα, στην περιοχή του Μελιγαλά, των Αρφαρών και της Μεσσήνης θα φτάσει τους 43ο C, στην περιοχή της Κορώνης τους 40ο C και στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας λίγο κάτω από τους 40ο C.
Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα είναι έντονο το αίσθημα δυσφορίας σε αρκετές περιοχές και θα διατηρηθούν αυξημένες οι συγκεντρώσεις σκόνης, κυρίως στα δυτικά τμήματα.
Ακόμα και χθες ο δείκτης UV, που είναι ένα διεθνές μέγεθος έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας, βρισκόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα για την περιοχή μας και άγγιξε το 9,6, ενώ μετά το 10,9 χαρακτηρίζεται ως ακραίος.
Επιβάλλεται, λοιπόν, όλοι οι πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα και να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Μεγάλη προσοχή!
Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρη Τζωρτζίνη, ο οποίος τόνισε πως, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (όπως η υγρασία, η άπνοια, η σκόνη κλπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.
Ο κ. Τζωρτζίνης εξήγησε ότι η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, που εμφανίζεται έπειτα από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, κυρίως σε περίοδο καύσωνα, και εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41οC), με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και, τέλος, με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση.
Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κ.λπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων.
Συμβουλές
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Τζωρτζίνη, όλες αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα σήμερα, πρέπει να λάβουμε τα ακόλουθα μέτρα:
-Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο, πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα
-Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας
-Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
-Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών
-Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων
-Όσοι βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες
-Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
-Όσο γίνεται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις μεσημεριανές ώρες
-Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους, εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.
Της Βίκυς Βετουλάκη