Την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Σαράντου Αγαπηνού, που είναι ευρύτερα γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας, και μαζί με τον Αντώνη Μίγκα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907, τίμησαν το απόγευμα της Κυριακής στους Γαργαλιάνους.
Μπροστά από τον ανδριάντα του Τέλλου Άγρα, στο πάρκο στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, όπου είχαν παραταχθεί Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, σημαίες σχολείων, τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και επίσημοι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο μετά του ιερού κλήρου περιφερείας Γαργαλιάνων.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καπέλιο, το δήμαρχο Έδεσσας Δημήτριο Γιάννου, τον υποδιευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, Παναγιώτη Νάκη, το διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων, Κώστα Γεωργακόπουλο, τον πλωτάρχη Λιμεναρχείου Πύλου Λεωνίδα Κουκούτση, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων, Βασίλη Αγγελόπουλο, εκπροσώπους σχολικών μονάδων Γαργαλιάνων και εκπροσώπους του Μορφωτικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.
Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο με τις σημαίες σχολείων των Γαργαλιάνων και συλλόγων να κυματίζουν ψηλά!
Ακολούθησε παρέλαση της Φιλαρμονικής, μαθητών και των τμημάτων των Συλλόγων και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία με καθυστέρηση λόγω αναμονής για την άφιξη του κεντρικού ομιλητή, Μεσσήνιου υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων και αν. καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελου Συρίγου. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας τόνισε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια σας καλωσορίζω στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο μεγάλο Μακεδονομάχο Καπετάν Τέλλο Άγρα, κατά κόσμο Σαράντο Αγαπηνό.
Με αυτή τη σπουδαία, μεγάλη μορφή του Μακεδονικού Αγώνα και με καταγωγή από τους Γαργαλιάνους, που διακρίθηκε για τη γενναιότητα, την αυταπάρνηση, που έδειξε τον αγώνα και θυσιάστηκε ηρωικά υπέρ της πατρίδας. Να ξέρετε ότι αισθανόμαστε όλοι εμείς εδώ και οι Γαργαλιάνοι πάρα πολύ περήφανοι, όπως και όλη η Ελλάδα, για τους ήρωές μας, για τους Μακεδονομάχους μας».
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Έδεσσας είπε πως νιώθει μεγάλη συγκίνηση και χαρά, γιατί για πολλοστή φορά βρίσκεται μεταξύ φίλων «για να τιμήσουμε έναν ήρωα, ο οποίος πραγματικά σας έχει κάνει εσάς υπερήφανους κι εμάς απελευθερωμένους. Και ξέρετε, κάθε φορά που έρχομαι στους Γαργαλιάνους αισθάνομαι σαν να είμαι στον τόπο μου γιατί ένα δικό σας παιδί ήρθε και το κλάψανε οι δικές μας γυναίκες, γιατί δεν είχε την τύχη να έχει τη μάνα του δίπλα του να τον κλάψει. Κι έγινε ήρωας για να μπορούμε εμείς οι Μακεδόνες, οι Μακεδόνες Έλληνες, να αισθανόμαστε ελεύθεροι».
Ο κ. Γιάννου εξέφρασε τη χαρά του για τον άξιο κεντρικό ομιλητή που θα πει τα ιστορικά, αλλά ο ίδιος «θα τα ψάλλει γενικά», όπως είπε, «σε ήχο πλάγιο», γιατί «τρία χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών αναρωτηθήκατε, φίλοι μου, ποια είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Αν κάποιος μου πει ένα καλό που έγινε για την Ελλάδα, θα το παραδεχτώ. Πιστεύω, κε υπουργέ, ακόμη το ψάχνουμε…».
Επίσης, αναφέρθηκε στους Μακεδόνες βουλευτές που χασκογελούσαν κάτω από την τέντα στις Πρέσπες, «δεν καταλάβαιναν το μεγάλο έγκλημα που κάνουνε. Το καταλαβαίνουμε τώρα και το καταλάβαμε πολύ πρόσφατα, γιατι και το ποδόσφαιρο πολλές φορές είναι πολιτική. Οι φίλοι μας οι Σκοπιανοί, γιατί εγώ δεν θα τους πω ποτέ Βορειομακεδόνες, βάλανε τη φανέλα. Έλα, μωρέ, λέει, μια φανέλα είναι. Και γιατί δεν τη βάζανε με Βόρεια Μακεδονία, να τους λέγαμε μπράβο, κάνανε ένα βήμα. Κι έρχεται ο πρωθυπουργός τους και λέει, “ε και τι έγινε και ζητάω και συγγνώμη”. Ιστορική συγγνώμη δεν υπάρχει! Να ξέρετε, εμείς ποτέ δε θα σκύψουμε το κεφάλι μας και ποτέ δε θα αισθανθούμε κάτι άλλο από Έλληνες Μακεδόνες, ποτέ!».
Ο υφυπουργός κ. Συρίγος αναφέρθηκε στην απόφαση του Άγρα να πάει να πολεμήσει στη Δυτική Μακεδονία και το πεδίο δράσης του στο Μεγάλο Βάλτο, όπου οι Βούλγαροι πολλά χρόνια πριν είχαν τοποθετήσει φρουρές μέσα σε καλύβες μέσα στη λίμνη. «Δημιούργησε καλύβες, κατέλαβε καλύβες και ήταν σε διαρκή σύγκρουση με τους Βουλγάρους της λίμνης. Ο στόχος ήταν να τους αποτρέπει να εκδιώκουν δασκάλους και να δολοφονούν δασκάλους και ιερείς από τα πατριαρχικά χωριά και παράλληλα να κρατάει υψηλό το ηθικό στα ελληνικά χωριά, τα οποία αντικειμενικά όλα αυτά τα χρόνια αισθάνονταν ότι δεν υπήρχε κανένας να τους βοηθήσει. Εάν ο Παύλος Μελάς είναι ο άνθρωπος εκείνος που ξύπνησε το ενδιαφέρον της Ελλάδος, του ελεύθερου κράτους, για το τι συνέβαινε στη Μακεδονία, ο Τέλλος Άγρας είναι αυτός ο οποίος κράτησε όρθιο τον Ελληνισμό στην περιοχή. Πολέμησε τους Βουλγάρους στα ίσια, τους νίκησε και το όνομά του έγινε θρύλος.
Το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα “Στα μυστικά του βάλτου” είναι ουσιαστικά βγαλμένο μέσα από τις ιστορίες του Τέλλου Άγρα κι εκεί αναφέρεται και το γεγονός του τραγικού θανάτου του…», τόνισε ο κ. Συρίγος.
O υφυπουργός σχολίασε τις αναφορές του κ. Γιάννου στη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας τα αρνητικά τετελεσμένα που δημιούργησε, για να συμπληρώσει πως αυτό προσπαθούν με προσοχή να χειριστούν όλο αυτό τον καιρό. Καταληκτικά ανέφερε: «Άνθρωποι σαν τον Τέλλο Άγρα κράτησαν αυτό το κράτος και το έθνος ζωντανό, χωρίς λόγο εμφανή, χωρίς κανένα οικονομικό κίνητρο. Από πίστη μόνο για την πατρίδα επέλεξαν να θυσιαστούν για να είναι σήμερα η Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική!». Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο τέως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με συνεργάτες του.
Του Ηλία Γιαννόπουλου