Παρελήφθη χθες το έργο – τοιχογραφία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μοριάς ‘21» σε εξωτερικό τοίχο του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και την υπεύθυνη Ερατώ Χατζησάββα.
Το εν λόγω έργο δημιουργήθηκε με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ υλοποιήθηκε σε συνεργασία του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και τριών σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών, τους αδελφούς Κρέτση.
Από πλευράς του, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με χαρά παραλαμβάνουμε το έργο που αναπαριστά ήρωες της Επανάστασης. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου για το επετειακό έτος 2021 συνεχίζεται. Ένας επετειακός σχεδιασμός που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες του Δήμου Καλαμάτας για το ερχόμενο διάστημα, καθώς και άλλες αντίστοιχες συνεργασίες, όπως η σημερινή».
Η επικεφαλής του έργου, Ερατώ Χατζησάββα, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας για τη φιλοξενία, αναφερόμενη στα γεγονότα από τα οποία εμπνεύστηκαν οι καλλιτέχνες τη δημιουργία της τοιχογραφίας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μαρτίου, όταν μπήκαν στην πόλη οι Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Αναγνωσταράς, Παπατσώνης, μαζί με τους Μανιάτες. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέξαμε αυτά τα πρόσωπα να αναπαρίστανται στην τοιχογραφία. Έπειτα, στις 24 Μαρτίου, τελέστηκε η μεγάλη και συγκινητική δοξολογία έξω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Ακόμα, στην όχθη του ποταμού Νέδοντα 24 ιερείς ευλόγησαν τα λάβαρα και τους αγωνιστές της επανάστασης. Εξ ου και στην τοιχογραφία έχει προστεθεί ο ναός των Αγίων Αποστόλων».
Κλείνοντας ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης αναφέρθηκε στο πνεύμα της διαχρονικότητας της Ελληνικής Επανάστασης, σημειώνοντας σχετικά ότι έχουν ήδη σχεδιαστεί για να υλοποιηθούν και άλλες παρόμοιες δράσεις, οι οποίες θα παραμείνουν στην πόλη της Καλαμάτας.